fbpx

Kromkommer opent de eerste gekke groente winkel van Nederland

Door |2017-01-07T11:04:20+00:0017 mei 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Trends & Hypes|Onderwerpen: , , , |
  • groente
Exact één jaar na de introductie van soep gemaakt van gekke groente is het zover: Kromkommer opent de eerste gekke groente winkel van Nederland. Van 18 t/m 31 mei liggen gekke groente die anders verspild zouden worden in de schappen van de Pop-Op Shop in Hoog Catharijne in Utrecht. De winkel is tijdelijk, maar daarom niet minder groots.

Verspilling van groente en fruit

5-10% van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild. Dit gebeurt vanwege de looks of omdat er simpelweg te veel van is. Denk hierbij aan kromme komkommers, flesvormige peren en tweebenige wortels. Vaak wordt de kwaliteit enkel beoordeeld op basis van de looks. Deze producten eindigen nu meestal in de biovergister of in veevoer, in plaats van op ons bord, terwijl er met de kwaliteit en smaak niks mis is. En dat is krom.

Kromkommer Pop-Op Shop

In de Pop-Op Shop krijgen groente en fruit die anders verspild zouden worden een plekje in de schappen. Hiermee laat Kromkommer zien hoe bijzonder én lekker deze producten zijn. Ook is het een middel om te laten zien hoe de groenteketen in elkaar zit en hoe verspilling ontstaat. Kromkommer wil met de Pop-Op Shop anderen inspireren het voorbeeld te volgen. “Wij willen met de winkel laten zien dat er wel degelijk een markt is voor deze producten, als het verhaal maar op de juiste manier gebracht wordt” vertelt Chantal van Kromkommer. “Wij hopen stiekem dat we massaal gekopieerd gaan worden. Uiteindelijk is het ons doel om de groente overal in de schappen te krijgen, krom naast recht, voor dezelfde prijs.”

groente

Meer dan gekke groente

Naast de verkoop van gekke groente en fruit, staat het redden van spullen en grondstoffen in de shop centraal. Zo kun je genieten van gekke groente soepjes en versgeperste sapjes, kun je een Van Hulley boxershort kopen gemaakt van oude overhemden en chillen op een gered meubelstuk van Het Goed. Zelfs het winkelpand is gered van verspilling, omdat er gebruik wordt gemaakt van leegstand. “Hoog Catharijne past ontzettend goed bij ons gedachtegoed. Door de verbouwing van het winkelcentrum is er volop beweging. Leegstand is zonde, dus redden wij het pand graag van verspilling,” zegt Marleen van Kromkommer. Ook is er een uitgebreid programma voor groot en klein met sprekers en workshops die passen in het thema verspilling. Als klap op de vuurpijl lanceert Kromkommer op 25 mei haar nieuwste soep ‘Koele Soep’.

De Kromkommer Pop-Op Shop is van 18 t/m 31 mei dagelijks geopend (m.u.v. 1e Pinksterdag) en is te vinden in Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 75.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?