Exact één jaar na de introductie van soep gemaakt van gekke groente is het zover: Kromkommer opent de eerste gekke groente winkel van Nederland. Van 18 t/m 31 mei liggen gekke groente die anders verspild zouden worden in de schappen van de Pop-Op Shop in Hoog Catharijne in Utrecht. De winkel is tijdelijk, maar daarom niet minder groots.

Verspilling van groente en fruit

5-10% van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild. Dit gebeurt vanwege de looks of omdat er simpelweg te veel van is. Denk hierbij aan kromme komkommers, flesvormige peren en tweebenige wortels. Vaak wordt de kwaliteit enkel beoordeeld op basis van de looks. Deze producten eindigen nu meestal in de biovergister of in veevoer, in plaats van op ons bord, terwijl er met de kwaliteit en smaak niks mis is. En dat is krom.

Kromkommer Pop-Op Shop

In de Pop-Op Shop krijgen groente en fruit die anders verspild zouden worden een plekje in de schappen. Hiermee laat Kromkommer zien hoe bijzonder én lekker deze producten zijn. Ook is het een middel om te laten zien hoe de groenteketen in elkaar zit en hoe verspilling ontstaat. Kromkommer wil met de Pop-Op Shop anderen inspireren het voorbeeld te volgen. “Wij willen met de winkel laten zien dat er wel degelijk een markt is voor deze producten, als het verhaal maar op de juiste manier gebracht wordt” vertelt Chantal van Kromkommer. “Wij hopen stiekem dat we massaal gekopieerd gaan worden. Uiteindelijk is het ons doel om de groente overal in de schappen te krijgen, krom naast recht, voor dezelfde prijs.”

groente

Meer dan gekke groente

Naast de verkoop van gekke groente en fruit, staat het redden van spullen en grondstoffen in de shop centraal. Zo kun je genieten van gekke groente soepjes en versgeperste sapjes, kun je een Van Hulley boxershort kopen gemaakt van oude overhemden en chillen op een gered meubelstuk van Het Goed. Zelfs het winkelpand is gered van verspilling, omdat er gebruik wordt gemaakt van leegstand. “Hoog Catharijne past ontzettend goed bij ons gedachtegoed. Door de verbouwing van het winkelcentrum is er volop beweging. Leegstand is zonde, dus redden wij het pand graag van verspilling,” zegt Marleen van Kromkommer. Ook is er een uitgebreid programma voor groot en klein met sprekers en workshops die passen in het thema verspilling. Als klap op de vuurpijl lanceert Kromkommer op 25 mei haar nieuwste soep ‘Koele Soep’.

De Kromkommer Pop-Op Shop is van 18 t/m 31 mei dagelijks geopend (m.u.v. 1e Pinksterdag) en is te vinden in Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 75.