Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Labtest de uitslag: wat zit er in Himalayazout

  • labtest

Ongeraffineerd is het toverwoord

Gezond eten is een hype. En ongeraffineerd is het toverwoord. Witte suiker maakt plaats voor kokosbloesemsuiker, en keukenzout wordt ingewisseld voor (Keltisch) zeezout en Himalayazout. De industrie springt hier gretig op in. Ik zag Himalayazout onlangs zelfs bij de Albert Heijn. Fabrikanten claimen van alles over deze producten om de verkoop te stimuleren. Zo wordt gesteld dat Keltisch zeezout en Himalayazout gezonde zoutsoorten zijn: de perfecte vervangers voor keukenzout omdat ze minder natrium bevatten. Daarnaast zijn ze rijk zijn aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink en dagelijks een sole drinken (een oplossing van water en Himalayazout of Keltisch zeezout) zou een perfecte manier zijn om mineralen binnen te krijgen.

Hoe weet je als consument nou of dit waar is? Bij nieuwe producten zoals deze is dat soms erg lastig te achterhalen. Ook wij konden met behulp van grote voedingswaarde databases en literatuur het antwoord niet precies vinden. En daarom stuurden we met jouw hulp Himalayazout zelf naar een onafhankelijk voedingslab. Top dat het gelukt is, en superbedankt voor jullie donaties!

Keukenzout versus Himalayazout

Meer dan 85% van de Nederlanders eet te veel zout: gemiddeld tussen de 7,5 en 10 gram zout per dag (NEVO / RIVM). Het advies is om niet meer dan 6 gram zout (2400 mg natrium) per dag binnen te krijgen terwijl we voor onze lichaamsfuncties niet veel meer dan 1-3 gram zout nodig hebben. Een groot deel krijgen we binnen door producten te eten waar zout aan toegevoegd is zoals soep, snacks, smaakmakers, kant- en klaarproducten, pizza, en brood. De rest strooien we zelf over ons eten. Kun je keukenzout beter vervangen door Himalayazout? Het lab onderzocht het ingestuurde sample op de mineralen natrium, kalium, magnesium, zink, ijzer en calcium.

De uitslagen

Himalayazout gezond

De uitslagen worden door het lab per kg zout gegeven. Het is lastig om je daar iets bij voor te stellen. Daarom heb ik bovenstaande uitslagen omgerekend naar hoeveelheid per gram zout. Hoeveel is 1 gram zout? Voor je beeldvorming: er kan ongeveer 6 gram zout op een theelepeltje, een pizza bevat ook vaak zo’n 6 gram (of meer), en tegelijkertijd is 6 gram zout de maximale aanbeveling per dag. In de onderstaande tabel lees je van links naar rechts hoeveel milligram van de onderzochte stoffen in 1 gram keukenzout en in 1 gram Himalayazout zit, en hoe zich dat verhoudt met de ADH van de stof.

himalayazout gezond

Natrium

Keukenzout bestaat voor 40% uit natrium en voor 60% uit chloride. Het is natrium waar we teveel van binnenkrijgen. In de NEVO-tabel vond ik dat keukenzout inderdaad zo’n 40% natrium (39% om precies te zijn) bevat: 390 mg natrium/gram zout. Het bevat daarnaast ook nog hele kleine hoeveelheden andere mineralen. Uit de labanalyses van Himalayazout blijkt dat het 381 mg natrium per gram bevat. Dat is dus 38,1% en praktisch hetzelfde!

labtest

Andere mineralen

Uit de labanalyses van Himalayazout blijkt dat het een grotere hoeveelheid andere mineralen (zoals calcium, magnesium, kalium, zink en ijzer) bevat dan keukenzout. Echter ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van deze mineralen stelt het werkelijk niets voor. De schadelijke effecten van het binnenkrijgen van teveel natrium wegen veel zwaarder dan de voordelen van het beetje mineralen wat het levert.

En die Sole dan?

Diverse healthbloggers & goeroe’s adviseren om dagelijks bij het opstaan een Sole te drinken om mineralen binnen te krijgen. Sole maak je door een oplossing te maken van 2/3 water en 1/3 Himalayazout of Keltisch Zeezout. In één liter water op kamertemperatuur is maximaal 360 gram zout op te lossen. Het advies is om dagelijks 2 theelepels Sole (in een glas water) te drinken. Een theelepel water is 5 ml. Per theelepel bevat Sole dus 1,8 gram zout. Dat is 686 mg natrium per theelepel!!!! Bij 2 theelepels heb je al bijna 60% (!!) van de maximale ADH zout binnen. Dat zijn adviezen die slecht zijn voor je gezondheid. Geef jij weleens het advies om een Sole te drinken of drink jij het zelf? Ons advies is om hier per direct mee te stoppen en je zoutconsumptie te minderen. Zo verklein je het risico op een hoge bloeddruk en een hartinfarct of een beroerte.

Gezonder zout

Kortom, Himalayazout is niet gezonder dan keukenzout. Bestaat gezonder zout eigenlijk wel? Ja, het klinkt helaas niet zo exotisch als Himalayazout, Fleur de sel of Keltisch zeezout, maar LoSalt of Jozo Bewust zijn wel iets gezonder is dan keukenzout. In deze zoutsoorten is natriumchloride voor de ruim de helft vervangen door kaliumchloride. Kaliumchloride klinkt voor veel mensen chemisch of eng, maar de stof (die ook in groente en fruit zit) is juist gunstig voor de bloeddruk. Overall is het beste advies natuurlijk gewoon minder zout eten.

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

30 Reacties

  1. Henk Pannekoek 6 december 2015 at 7:25- Beantwoorden

    Of het ook werkelijk zo is wat jullie onderzocht hebben is nog maar de vraag. Als je de belasting van diverse zouten via bioresonantie op je lichaam laat meten dan zie je wel degelijk hele grote verschillen tussen keukenzout en Keltisch zeezout. En je schrikt als je de verschillen tussen geraffineerde suikers en kokosbloesemsuiker ziet.

    • Marijke 6 december 2015 at 7:51

      Ha die Henk,

      Dank voor je reactie. Zou je het voor mij willen onderbouwen middels artikelen uit peer-reviewed wetenschappelijke journals? Ik ben benieuwd welke verschillen je bedoelt en wat voor effect deze dan hebben op de gezondheid.

    • Ivo 6 december 2015 at 8:29

      Beste Marijke,

      Henk spreekt uit eigen ervaring.Dat is wellicht een persoonlijke onderbouwing maar niet per definitie minder valide. Vind je het niet een beetje flauw om te vragen naar een onderbouwing middels artikelen uit peer-reviewed wetenschappelijke journals als je zelf geen referenties in dit artikel plaatst?

    • Eva 7 december 2015 at 7:06

      Henk, een onderzoek houden met bioresonantie ism Marijke? Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Met kinesiologie meet je ook per individu hoe iemand op een stofje reageert, aangezien we allemaal andere medische dossiers hebben! Verder een fijne post, Marijke, ik vroeg me al heel lang af hoe de vork nou in die steel zat, bedankt.

    • SvanD 8 december 2015 at 10:56

      Het lijkt me wenselijk als we hier de bewezen wetenschappelijke methoden gescheiden houden van de alternatieve methoden gebaseerd op geloof zoals bioresonantie of kinesiologie. Je hebt absoluut een punt dat wel allemaal anders zijn, maar de wetenschap die dat aan het ontdekken is staat nog zo erg in de kinderschoenen, dat we het eigenlijk alleen op het gebied van bloedsuiker enige aanwijzingen hebben – en dan nog weten we niet hoe en waarom. Om daar dan meteen regels en tips op te gaan baseren lijkt me wat voorbarig.

  2. Dietistenpraktijk Novita 6 december 2015 at 9:00- Beantwoorden

    Ah, een N=1 studie.

  3. Marijke 6 december 2015 at 9:06- Beantwoorden

    Yep, daar heb je een punt. Ip ging het artikel vooral om de samenstelling. Het effect van natrium op gezondheid hebben we al vaker onderbouwd in andere blogs. Maar dat had ik er nog wel bij kunnen zetten.

    Een te hoge natriumconsumptie kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en als gevolg daarvan, een grotere kans op hart- en vaatziekten. Diverse meta-analyses laten hetzelfde beeld zien: het terugbrengen van de inname van natrium leidt tot een verbetering van de bloeddruk (1-2). Middels modelsimulaties met het RIVM Chronisch Ziekten model berekenden onderzoekers dat wanneer het natriumgehalte van fabrieksproducten wordt gehalveerd, bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen de komende twintig jaar (een daling van respectievelijk 4,4 en 6%) (3)

    1) Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses
    Aburto NJ, Ziolkovska A, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP, Meerpohl JJ
    BMJ, 2013

    2) Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials
    He FJ, Li J, Macgregor GA
    BMJ, 2013

    3) Potential effect of salt reduction in processed foods on health
    Hendriksen MA, Hoogenveen RT, Hoekstra J, Geleijnse JM, Boshuizen HC et al.
    Am. J. Clin. Nutr., 2014

    • Eva 7 december 2015 at 7:14

      Je bedoelt denk ik “in andere artikelen”? Een blog (weblog) is de website(’s vorm), die bestaat uit entries/posts/artikelen.

    • Antwan 7 december 2015 at 6:15

      Dat lijstje hierboven is alleen van toepassing op bewerkt zout.

      Keltisch zeezout of Himalaya zout is iets totaal anders dan geraffineerd zout teveel geraffineerd zout binnenkrijgen dat is inderdaad helemaal niet goed….

      Echter in de eerder genoemde onbewerkte zeezout soorten zitten ook andere mineralen die samen zorgen voor een betere balans in het COMPLEXE menselijke lichaam…

      Dat je dat na jouw studie nog steeds niet weet is baart me ernstig zorgen betreffende het Universitaire onderwijs, niks onderwijs slechts belangen…

    • Rob van Berkel 8 december 2015 at 12:40

      Antwan, waaruit blijkt dat onbewerkte zeezouten voor een betere balans in het menselijk lichaam zorgen? En wat versta je onder een betere balans? Volgens jou hoort die kennis thuis in het universitair onderwijs. Dan mag verwacht worden dat je de kennis die Marijke zou missen wetenschappelijk kunt onderbouwen. Zou je die kennis hier willen delen?

  4. Mylene 6 december 2015 at 9:24- Beantwoorden

    Leuk om te weten, heb er naar uitgekeken. Ik had een kleiner verschil verwacht. Ben het met je eens dat meer zout consumeren -omdat het hymalayazout zou zijn- niet gezond is, maar zou mensen die dit gebruiken in plaats van keukenzout in dezelfde hoeveelheden het niet persé afraden (tenzij ze bespaartips nodig hebben ;)) aangezien er nauwelijks verschil tussen zit. Van “sole” had ik nooit eerder gehoord.

    • Marijke 7 december 2015 at 9:27

      Hai Greetje dank voor je reactie. Dat is een meta-analyse uit 2011. Voor de geinteresseerden zelf in te zien: http://ajh.oxfordjournals.org/content/24/8/843.full.pdf+html. De boodschap is niet zo zwart-wit als het krantenartikel doet vermoeden. Na 2011 zijn er een aantal nieuwe meta’s gepubliceerd waaronder die van He et al 2013 http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1325 waarin het onderzoek uit 2011 ook onder de loep wordt genomen.In een van de meegenomen studies zaten mensen met hartfalen die diuretica gebruikten. Deze studie had niet geincludeerd mogen worden. Overall is er voldoende bewijs dat teveel zout de bloedruk verhoogt en daarmee ook her risico op hypertensie en beroerte. Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat te weinig zout ook niet goed is, maar dan heb je het wel over echt kleine hoeveelheden.

  5. Léonne 7 december 2015 at 9:22- Beantwoorden

    Keltisch grijs zeezout is wellicht overtuigender. Zie hier de samenstelling in vergelijking tot geraffineerd keukenzout: http://www.keltischzeezout.net/files/Analyse%20bestanddelen%20van%20Gros%20sel%20de%20Guérande.pdf

  6. Juglen Zwaan 7 december 2015 at 12:14- Beantwoorden

    Interessant artikel Marijke. Wij hebben pas het Keltische zeezout naar een lab gestuurd en heb daarom wat nuances bij je betoog. Ik kreeg over je blog veel vragen dus heb ik een reactie op onze site gezet:
    http://www.ahealthylife.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-keltisch-zeezout/

  7. Antwan 7 december 2015 at 4:59- Beantwoorden

    Degene die er echt verstand van hebben die maken gebruik van de kwaliteiten die de natuur ons tot onze beschikking stelt. laten we dat allemaal doen en het winstmaximalisatie tijdperk de nek omdraaien en ons richten op welzijnsmaximalisatie, Keltisch zeezout is dan een van de factoren dat een revolutie gaat veroorzaken……

    De innovatieve Ecoboerderij De Haan kiest voor het strooien van Keltisch zeezout i.p.v. landmineralen. In deze video een korte impressie van dit innoverende bedrijf in het Betuwse Ingen. Vragen? Kijk op http://www.ecoboerderij-dehaan.nl

    • SvanD 8 december 2015 at 10:47

      En u heeft zeker geen winstbelang bij Keltisch Zeezout?
      Als u het niet bent, dan de alternatieve voedingsindustrie, zoals Ecoboerderij De Haan, wel. Zij heeft net zo goed een belang bij goede verkoop van hun producten, en zal dus blijven volhouden dat Keltisch zeezout beter smaakt, of iets anders onbewijsbaars.
      Daarnaast; het zout dat in Slochteren gewonnen wordt is ook gewoon zeezout; het ligt alleen wat langer onder de grond.
      De gezondheidswinst van meer zout eten voor de mineralen, tot slot, is negatief. Die minuscule verschillen in samenstelling wegen echt niet op tegen de effecten van meer zout eten. Haal die mineralen lekker uit je groenten, hoef je ook geen dure producten te kopen!

    • Nicolien 3 januari 2016 at 6:46

      Waarom zou je veel energie steken in het promoten van een gezond product, dat waarschijnlijk ook nog eens minder winst oplevert, terwijl je met junk niemand hoeft te overtuigen en het je een ruim inkomen geeft.

    • Isabelle 12 januari 2016 at 12:53

      Oh kom nou, er zijn er genoeg die lekker meehobbelen met de Gezond-eten-trend. “Superfoods”, kokosolie..denk je nou echt daar geen driedubbele winsten op worden gemaakt? De aflevering van Keuringsdienst van Waarde laat dat al heerlijk zien voor bv chiazaad. http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-133088-30-10-2014
      Uiteraard is het fijn als mensen zich meer bezig houden met wat ze in hun mond stoppen, maar denk alsjeblieft niet dat er geen industrie achter zit.

    • Guus Jacobs 5 mei 2016 at 9:52

      De eerste regel doet mij het ergste vermoeden: “Degene, die er verstand van hebben….”. Klaarblijkelijk heeft iedereen, die het met de scribent oneens is géén verstand van zaken. En dit zou een wetenschappelijke onderbouwing moeten voorstellen? Hier wordt duidelijk gericht gezocht, iets dat in de echte wetenschap uiteindelijk altijd afgestraft wordt.

  8. Antwan 7 december 2015 at 5:00- Beantwoorden

    Excuses ik vergat de video erbij te voegen, zou deze ecologische boer van lotje getikt zijn? Of zou hij iets hebben ontdekt wat eigenlijk verborgen moest blijven?

  9. Jacques Selnature 7 december 2015 at 5:08- Beantwoorden

    En zo zijn er nog meer consumenten en melkveehouders die geweldige resultaten behalen en ervaren, in tegenstelling tot het “fabriekszout’. Zo zijn er boeren bekend die geen synthetische mineralen bij voeren en alleen op het Keltisch zeezout hun mineralen geven aan de dieren. Oh ja….de resultaten blijven hetzelfde en laten zelfs een stijgende lijn zien. https://www.youtube.com/watch?v=_jxgYeGXBGo

    En bij mensen zien mensen bijvoorbeeld het eczeem afnemen door in bad te gaan met keltisch zeezout. En doe je het niet voor de gezondheid en de mineralen……proef het eens. Ik nodig je van harte uit om bij ons langs te komen en de blinde test te komen doen en je nog meer te laten informeren over de resultaten die worden bereikt met het Keltisch zeezout. Op onze website vind je ook mijn gegevens. Ik wacht je bericht af.
    Met vriendelijke groeten,

    Jacques Lardenoy
    eigenaar Selnature.com

  10. Patrick Savalle 7 december 2015 at 7:44- Beantwoorden

    Volledig de plank misgeslagen. Voeding is niet de optelsom van een paar ‘hoofdingredienten’. Het is de combinatie van honderden, duizenden stofjes. Het is de combinatie die bv. ongeraffineerd zout z’n waarde geeft. Typisch de domme, reductionistische kijk van een moderne opleiding dit.

    • SvanD 8 december 2015 at 10:51

      En waar haalt u de arrogantie vandaan om te denken dat u dan wél weet hoe het zit met al die verschillende stoffen? Als de wetenschap het, met duizenden onderzoekers, maar langzaam laagje voor laagje weet te ontdekken, hoe weet u dan dat dit niet klopt?
      Er wordt hier overgens nergens gesteld dat voeding een paar hoofdbestanddelen kent; er zijn er alleen maar weinig van belang hier om het verhaal te ontkrachten.

    • tim 19 juli 2017 at 12:39

      patrick savalle heeft gelijk, het gaat om de combinaties.. wetenschappers lopen altijd achter op de spirituelen en hebben vaak moeite met het leggen van de juiste verbanden.. exceptioneel op hun specialisatie is mooi maar als je geen verbanden kunt leggen krijg je zo’n achterlijk systeem als we nu hebben in de gezondheidszorg, niemand geneest ooit echt want de synthetische medicijnen zijn gemaakt ter symptoombestrijding, is trouwens beter vd winstmaximalisering.. chinezen leggen wel de juiste verbanden, vandaar dat ze soms de lever gaan behandelen als je last hebt van je onderrug 😉

  11. SvanD 8 december 2015 at 11:01- Beantwoorden

    Dank voor dit artikel Marijke. Het is goed om gewoon harde data te zien die aangeven dat zouten vrij weinig verschillen van elkaar, en dat het voor de gezondheidswinst beter is het gewoon bij kaliumzout te houden (als je geen niermedicatie gebruikt). Zout eten voor de gezondheidswinst is ‘de kerk schudden om de klok te luiden’.
    Jammer dat veel mensen vast blijven houden aan hun geloof dat er shortcuts bestaan naar een gezond leven, terwijl het zoveel makkelijker – en goedkoper – kan!

  12. ReneS 10 januari 2016 at 12:47- Beantwoorden

    Hoeveel merken himalayazout zijn er getest? Hoeveel verschillende verpakkingen van verschillende batches zijn er gemeten? In een ander artikel op deze site wordt gezegd dat je op zulke dingen moet letten bij het beoordelen van onderzoeken, dus het zou fijn zijn als er iets over de samplemethode wordt geschreven 🙂

  13. VeganBackpacking 26 september 2016 at 7:11- Beantwoorden

    Bedankt voor het artikel! Helaas trek je hier blijkbaar veel alu-hoedjes mee aan. Ga door met jullie goede, wetenschappelijk onderbouwde, werk! 🙂

  14. Marleen 28 september 2016 at 12:46- Beantwoorden

    Hier analyse van keltisch zeezout. Je ziet dat het toch verschil maakt met gewoon zout en Himalaya zout

    Here is a full analysis of the elements that comprise Light Grey Celtic Sea Salt.

    Celtic Sea Salt is a natural product and, therefore, the element composition and proportions are naturally-occurring. Nothing is added and nothing is removed. This analysis is conducted by a third-party laboratory that specializes in analyzing sea salts and ocean water. The analysis will not add up to 100% because of the presence of moisture and elements that occur in very small amounts in Celtic Sea Salt.

    Sodium 31.42 Bromine 0.0403 Promethium <0.0011
    Magnesium 3.12 Rubidium <0.0007 Samarium <0.0010
    Aluminum <0.05 Strontium 0.005 Europium <0.0009
    Silicon 0.27 Yttrium <0.0004 Gadolinium <0.0007
    Phosphorous <0.0395 Zirconium <0.0007 Terbium <0.0013
    Sulfur 1.17 Niobium <0.0006 Dysprosium <0.0015
    Chloride 62.89 Molybdenum <0.0007 Holmium <0.0006
    Potassium 0.64 Technetium <0.0009 Erbium <0.0007
    Calcium 0.41 Ruthenium <0.0013 Thulium <0.0006
    Scandium <0.005 Rhodium <0.0016 Ytterbium <0.0005
    Titanium <0.0015 Palladium <0.0019 Lutetium <0.0005
    Vanadium <0.0006 Silver <0.0025 Hafnium <0.0004
    Chromium <0.0004 Cadmium <0.0035 Tantalum <0.0004
    Manganese <0.0003 Indium <0.0044 Tungsten <0.0004
    Iron 0.0284 Tin <0.0059 Rhenium <0.0004
    Cobalt <0.0002 Antimony <0.0074 Osmium <0.0004
    Nickel <0.0001 Tellurium <0.0537 Iridium <0.0003
    Copper <0.0001 Iodine <0.0002 Platinum <0.0004
    Zinc <0.0001 Cesium <0.0059 Gold <0.0004
    Gallium <0.0001 Barium <0.0048 Mercury <0.0004
    Germanium <0.0001 Lanthanum <0.0034 Thallium <0.0004
    Arsenic <0.0001 Cerium <0.0023 Lead <0.0004
    Selenium <0.0002 Praseodymium<0.0017 Bismuth <0.0004
    Neodymium <0.0014 Thorium <0.0007 Uranium <0.0009

    Results produced using non-destructive x-ray emission analysis

  15. tim 19 juli 2017 at 12:32- Beantwoorden

    patrick savalle heeft gelijk, het gaat om de combinatie ván (kruiden/mineralen/zouten etc) die de magie in het lichaam teweeg brengt

Schrijf een reactie