De maanden maart, april en mei staan in het teken van de lente! Het seizoen van groei en bloei en dus een hoop lekkere lentegroenten en fruit. Producten van het lenteseizoen zijn bijvoorbeeld prei, radijsjes, spitskool, veldsla, witlof, rucola, tomaten, wortels, rabarber, peren en kersen. In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Maart, eind deze maand vindt de overgang van winter naar lente plaats! Op www.loveandoliveoil.com vond ik een fris en kleurrijk recept voor couscous dat toch nog wat winterse groenten bevat en lekker vult.
Ik heb het hier en daar wat aangepast om het RGV-proof te maken. Het resultaat was een heerlijk avondmaal (en lunch voor de twee daarop volgende dagen;) Voordelen van groente roosteren in de oven zijn dat er wat bite in de groente blijft en dat de smaak van de groente intenser is dan bij bijvoorbeeld koken. Ik heb in plaats van sherry azijn appelciderazijn gebruikt omdat ik geen sherry azijn in huis had. Dat smaakte prima!

Bereidingstijd: 35 minuten

Prijs per persoon: €2,98 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

: Energie 511 kcal, Eiwit 15 g, Koolhydraten 53,5 g, Vet 23,6 g, waarvan verzadigd 2,2 g, voedingsvezel 12,9 g, natrium 213 mg.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g volkoren couscous
  • 1 venkel
  • 1 broccoli
  • 1 bloemkool
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g geroosterde hazelnoten
  • 100 g gewelde abrikozen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. appelciderazijn of sherry azijn
  • 1 eetl. fijngesneden (verse) tijm
  • 1 eetl. fijngesneden (verse) oregano
  • peper en zout naar smaak

couscous

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bloemkool- en broccoliroosjes van de stronk (bewaar de stronken voor bijvoorbeeld in een soep of als extra groenten de volgende dag!)
  • Was en snijd de venkel in reepjes.
  • Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met wat olijfolie.
  • Bestrooi met peper en zout en rooster in de oven voor 20 minuten.
  • Bereid de couscous volgens de verpakking. Vaak kan dit 1 à 2 minuten korter om te voorkomen dat het papperig wordt.
  • Snijd de kruiden, sjalotjes en knoflook fijn.
  • Verwarm een pan met wat olijfolie en fruit de sjalot, knoflook en de kruiden.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en na 1 à 2 minuten de couscous.
  • Schep het geheel door en voeg het citroensap en de appelciderazijn toe.
  • Snijd ondertussen de abrikozen in stukjes.
  • Serveer de couscous met de stukjes abrikoos en geroosterde hazelnoten on top!

Bron
Love & Olive oil. Roasted Fennel ans Israeli Cous Cous Salad. Geraadpleegd op 24 februari 2016