In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! Na een hoop mooie winterdagen, maar ook een hoop koude en grauwe dagen kunnen we ons weer voorbereiden op de zon! Milieubewuste keuzes voor groente en fruit in de lente zijn onder andere broccoli, bosui, asperges, peultjes, prei, verschillende soorten bladgroente, appels, peren en citrusfruit. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het lenteseizoen en volgens de RGV.
Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Het is maart! Dat betekent dat het eind van de winter langzaam in zicht komt. De temperatuur buiten is af en toe nog echt winters, maar de dagen worden nu steeds langer en de vogeltjes zijn druk aan het nestelen. Het recept van de maand maart is een heerlijke pasta met zelfgemaakte paprikasaus en gegrilde lentegroente. Ideaal voor op een van de eerste lentedagen. Je kunt makkelijk een grote hoeveelheid van dit gerecht maken zodat je je lunch voor de volgende dag alvast klaar hebt. Meng het restje sla of bladspinazie uit de koelkast erdoor voor nóg meer groente! Het originele recept voor de saus vond ik op www.thepioneerwoman.com. In dit recept wordt gebruik gemaakt van gegrilde paprika uit pot. Ik heb gekozen voor verse paprika’s. Op die manier kan ik zelf de gewenste hoeveelheid zout en olie toevoegen. De gerimpelde paprika’s die al wat langer liggen volstaan natuurlijk ook! Ik heb gekozen voor echte lentegroente, daarmee kun je zelf natuurlijk afwisselen. Courgette, prei, aubergine en wortel zijn een goed alternatief.
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs per persoon: €3,38 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 535 kcal, Eiwit 15,5 g, Koolhydraten 59,2 g, Vet 24,2 g, waarvan verzadigd 3 g, voedingsvezel 11,5 g, natrium 206 mg.
Ingrediënten (Voor 4 personen)
- 4 el pijnboompitten
- 2 rode paprika’s
- 1 sjalotje
- olijfolie
- 300 g volkoren penne
- 400 g groene asperges
- 4 bosuitjes
- 1 venkelknol
- 2 teentjes knoflook
- 15 g verse basilicum
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten 2 minuten in een koekenpan zonder olie
- Was de paprika’s. Verwijder de steel en zaadlijsten en snijd in grove stukken. Pel en snipper het sjalotje
- Verhit olijfolie in een grill pan en bak de paprika en sjalot ca. 6-8 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een koud bord
- Kook ondertussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Verwijder de onderste 2 cm van de asperges en de bosuitjes. Snijd de asperges in stukjes van 4-5 cm en de bosuitjes in stukjes van 2-3 cm. Verwijder de kern van de venkel en snijd in reepjes
- Verhit olijfolie in een grill pan en grill de asperges, bosui en venkel in 6 minuten goudbruin. Pers de knoflook en grill de laatste 1-2 minuten mee met de groenten
- Maak ondertussen de paprikasaus door de paprika met één el olijfolie te blenden in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout
- Hak de basilicum fijn en meng door de saus. Giet de penne af en meng met de saus
- Serveer de penne met de gegrilde groenten en de geroosterde pijnboompitten
Bron
The Pioneer woman cooks. (2013). Quick and Easy Roasted Red Pepper Pasta. Geraadpleegd op 14 maart 2018
Geef een reactie