In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een lenterecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Het is eind maart, de lente is officieel van start gegaan! De tijd is een uur terug gezet dus vanaf nu is het langer licht en dat geeft veel mensen een lekkere energieboost! We kunnen al genieten van mooie zonnige dagen, hoewel het ook nog flink koud kan zijn. Daarom deze maand een recept voor een gezonde stamppot, die zowel qua smaak en qua kleur iets anders is dan we gewend zijn. Ik liet me inspireren door een rodekool stamppot recept van www.uitpaulineskeuken.nl. Ik heb een eigen variant van rodekoolstamppot gemaakt die zowel winters kruidig als zomer fris is. Een mooie middenweg voor in de lente dus. Ik heb zoete aardappelen gebruikt en wortel toegevoegd als extra groente. Zoete aardappel is een romige aardappel en daarom was melk overbodig in deze stamppot. Rodekool en appel worden vaak samen gebruikt dus ik heb voor een andere fruitsoort gekozen, namelijk friszoete ananas. Verder heb ik gekozen voor walnoten, die worden extra lekker als je ze even kort roostert in een koekenpan zonder olie. Dit recept is zowel vegetarisch als veganistisch maar mocht je het lekker vinden dan kun je de stamppot garneren met een beetje hüttenkase of geitenkaas on top!
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs per persoon: €3,19 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 448 kcal, Eiwit 8,2 g, Koolhydraten 47,1 g, Vet 22,7 g, waarvan verzadigd 2,4 g, voedingsvezel 10,5 g, natrium 206 mg.
Ingrediënten (Voor 4 personen)
- 4 grote zoete aardappelen
- 2 grote winterwortelen
- 400 g rode kool (voorgesneden)
- 400 g verse ananas
- 100 g walnoten
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie op zacht vuur (Blijf hier bij!)
- Laat de noten afkoelen op een koud bord
- Schil de zoete aardappelen en snijd in kwarten
- Kook de zoete aardappelen in 15 minuten goed gaar
- Schil en snijd ondertussen de wortelen in blokjes van 1 cm
- Snipper de ui en de knoflook
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de wortel toe
- Schep af en toe om en voeg na een paar minuten de rodekool, ui en knoflook toe
- Schep af en toe om en voeg de kruiden, peper en zout toe
- Bak het geheel gaar in 10 minuten
- Giet de zoete aardappel af en stampen maar!
- Voeg het rodekoolmengsel toe aan de puree en meng met een spatel
- Snijd de ananas in stukjes en meng door de stamppot
- Voeg als laatst de geroosterde walnoten toe
- Bon appétit!
Bron
–Uit Paulines Keuken. (2017). Fresh & Easy: rodekool stamppot met appel. Geraadpleegd op 14 maart 2017.
Geef een reactie