- I'm a Foodie - https://www.iamafoodie.nl -

Maart recept: Rodekoolstamppot met zoete aardappel en ananas

Rodekoolstamppot met zoete aardappel en ananas
In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een lenterecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is eind maart, de lente is officieel van start gegaan! De tijd is een uur terug gezet dus vanaf nu is het langer licht en dat geeft veel mensen een lekkere energieboost! We kunnen al genieten van mooie zonnige dagen, hoewel het ook nog flink koud kan zijn. Daarom deze maand een recept voor een gezonde stamppot, die zowel qua smaak en qua kleur iets anders is dan we gewend zijn. Ik liet me inspireren door een rodekool stamppot recept van www.uitpaulineskeuken.nl. Ik heb een eigen variant van rodekoolstamppot gemaakt die zowel winters kruidig als zomer fris is. Een mooie middenweg voor in de lente dus. Ik heb zoete aardappelen gebruikt en wortel toegevoegd als extra groente. Zoete aardappel is een romige aardappel en daarom was melk overbodig in deze stamppot. Rodekool en appel worden vaak samen gebruikt dus ik heb voor een andere fruitsoort gekozen, namelijk friszoete ananas. Verder heb ik gekozen voor walnoten, die worden extra lekker als je ze even kort roostert in een koekenpan zonder olie. Dit recept is zowel vegetarisch als veganistisch maar mocht je het lekker vinden dan kun je de stamppot garneren met een beetje hüttenkase of geitenkaas on top!

Bereidingstijd: 35 minuten

Prijs per persoon: €3,19 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 448 kcal, Eiwit 8,2 g, Koolhydraten 47,1 g, Vet 22,7 g, waarvan verzadigd 2,4 g, voedingsvezel 10,5 g, natrium 206 mg.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

Rodekoolstamppot met zoete aardappel en ananas

Bereiding

 

Bron
Uit Paulines Keuken. (2017). Fresh & Easy: rodekool stamppot met appel. Geraadpleegd op 14 maart 2017.