De maanden maart, april, mei en juni staan in het teken van de lente! Het seizoen waarin de bloemknoppen open springen en de natuur weer kleur krijgt. Het seizoen van het Paasfeest. Het seizoen waarin het elke dag iets langer licht blijft. Het seizoen dat ons voorbereid op de zomer!
Natuurlijk brengt ook de lente weer een hele lading seizoensproducten met zich mee. Typische lenteproducten van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld prei, rode kool, radijs, appel, peer, paksoi, tomaten, veldsla, schorseneren, snijbonen en rabarber. In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Lente, een nieuw seizoen en ik zit boordevol inspiratie voor gezonde lenterecepten. Ik belandde via Pinterest op een website met een bijzondere naam Greek Yoghurt Paradise. Hier vond ik een recept van wraps gevuld met sla, kip en Griekse yoghurt. Ik gebruik zelf ook regelmatig yoghurt of magere kwark in een saus of dressing omdat dit een hele frisse smaak afgeeft zonder heel calorierijk te zijn. Tevens nemen melkproducten de smaak van kruiden erg goed op mocht je die toevoegen, denk maar aan bijvoorbeeld Griekse tzatziki!
Ik heb het recept iets omgegooid en iets uitgebreid, zodat het een volledige maaltijd is (die voldoet aan de RGV) met producten van het seizoen zoals veldsla, rode ui en appel en ik werd blij van het resultaat! Het leuke aan koken is dat je origineel kunt zijn en eindeloos kunt variëren. Dus voel je vrij om bijvoorbeeld een ander soort bonen toe te voegen of een andere kruid te gebruiken mocht je niet van koriander houden.
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs per persoon: €3,60 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 508 kcal, Eiwit 37 g, Koolhydraten 37 g, Vet 20 g, waarvan verzadigd 5 g, voedingsvezel 10,4 g, natrium 493 mg.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 eetlepel boter of olie
- 400 g kipfilet in blokjes
- 2 rode uien
- 2 appels
- 1 avocado
- 1 pot kidneybonen (uitlekgewicht 215 g)
- 100 g veldsla
- 4 Volkoren tortillawraps
- 200 g magere kwark
- Het sap van een halve limoen
- 1 eetlepel honing
- 1 takje koriander
- peper en zout
Bereiding
- Hak de koriander fijn en meng dit in een schaaltje samen met de magere kwark, het limoensap en de honing
- Verhit wat boter in een koekenpan en bak de kip in 6-8 minuten goudbruin en voeg peper en zout naar smaak toe
- Schil en snijd de appel in blokjes, de avocado in halve maantjes en de ui in dunne ringetjes
- Voeg dit samen met de veldsla en de gebakken kip in een grote kom. Laat de kidneybonen uitlekken en voeg ook deze toe
- Meng alles goed door elkaar en serveer met de tortillawraps en de yoghurtdressing
- Als je wilt variëren, kun je er ook voor kiezen om de veldsla te vervangen voor een andere voedzame bladgroente zoals spinazie of gesneden savooie kool.
Bronnen
- E. Wallace. Chicken salad with greek yoghurt. Geraadpleegd op 24 maart 2015. http://greekyogurtparadise.com/chicken-salad-with-greek-yogurt/
Geef een reactie