fbpx

Master Class – Symposium ‘Gif op mijn bord’

Door |2017-01-07T09:51:06+00:0031 juli 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: , |
  • Gif-op-mijn-bord
Sociale media hebben een grote invloed op de wijze waarop consumenten aankijken tegen de gezondheidseffecten en de veiligheid van ons voedsel.

De goede zijde van deze medaille is dat consumenten mondiger worden, zelf op zoek gaan naar hun eigen waarheid over wat zij eten en drinken en actief meedenken over wat goed, minder goed of slecht is. De keerzijde van deze medaille is dat er daardoor een speelruimte ontstaat waarin iedereen die denkt wat te weten over voeding en gezondheid en voedselveiligheid een professioneel getinte mening kan uiten in blogs en groepsdiscussies. Veelal blijken dergelijke meningen gebaseerd te zijn op gebrekkige kennis, het niet kunnen scheiden van “Goede” en “Slechte” wetenschap,  alsmede foute interpretaties van “hoe de stand van zaken” conform brede wetenschappelijke consensus is.

Debet aan deze ontwikkeling is tevens de (nog) slechte toegankelijkheid van het brede publiek tot makkelijk begrijpbare en op solide bewijs gebaseerde communicaties, mede omdat de academische setting hieraan nauwelijks tijd besteedt.

In het symposium  ‘Gif op mijn bord’ van de Universiteit van Maastricht komen een aantal stevig gekruide voedingszaken aan de orde die middels de sociale media menig consument het gevoel hebben geven dat datgene wat op ons bord beland in toenemende mate ongezonder en onveiliger wordt. Je kunt op basis van op bewijs gestoelde presentaties antwoorden verwachten op de vraag “of de soep van de dag nog wel te consumeren is, dan wel gewoon wat heet is”. Onderwerpen die aan bod komen zijn ondermeer: is fructose giftig? Is suiker verslavend? Word je ziek van E-nummers? Is detoxen noodzakelijk?

Met dit symposium wil de Universiteit van Maastricht de niet wetenschappers tegemoet treden tbv een interactive discussie en beter gefundeerde opinievorming. Schrijf je hier in

symposium gif op mijn bord

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?