Dat veel kinderen te weinig groenten eten is ondertussen bekend. Denk jij ook vaak ’s avonds aan tafel dat het wel wat meer had gekund? Dan kun je vast wat advies gebruiken. In deze blogserie met groentetips voor kids laten we zien hoe je de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag gemakkelijker haalt. De eerste in de serie: ‘groene tussendoortjes’.

Groenten eten moet je als kind leren. Zowel de textuur als de smaak is nieuw voor baby’s die gewend zijn aan borst of fles. Maar ook al lusten kinderen nog zo veel soorten groenten, dagelijks eten van voldoende grammen blijft vaak een uitdaging.  Vooral als je het eten van groenten beperkt tot de hoofdmaaltijd.

Hoeveel groenten hebben kinderen nodig?

De norm van twee ons groenten geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar. Onder die leeftijd luidt het groenteadvies momenteel (1) :

  • 1 tot en met 3-jarigen: 50-100 gram
  • 4-8 jarigen: 100-150 gram
  • 9-13 jarigen: 150-200 gram

Door je kind op verschillende momenten per dag groenten aan te bieden, is het makkelijker om de richtlijn te halen. Zelfs op pannenkoekendag. Gezond snacken dus, bijvoorbeeld  met minigroenten zoals snacktomaatjes. Denk je dat zo’n klein kogeltje groente weinig zoden aan de dijk zet? Dat valt reuze mee. We pikken er een aantal uit en zetten ze voor je op een rij.

snackgroenten

Snackgroenten

In deze blog vergelijken we vier soorten snackgroenten. Dit zijn de selectiecriteria:

  1. De groenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
  2. De groenten worden geteeld op Nederlandse bodem.
  3. De groenten zijn zo goed als kant-en-klaar te eten.

Het serveren van kant-en-klare snackgroenten is een fluitje van een cent: in een lunchpakketje meegeven naar school of thuis op tafel zetten is zo gepiept. Voordeel van dit soort groenten is dat er geen vitamines verloren gaan door schillen en snijden (2).

Verzadigd gevoel

Waarom eten we ook alweer groenten? Even opfrissen. Groenten zijn een belangrijke leverancier van vezels, vitaminen en mineralen. Maar groenten zijn ook gezond om wat er niet in zit (3). Ze bevatten nauwelijks energie, maar geven toch een verzadigd gevoel.

Uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat kinderen van veel soorten vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgen, behalve van vitamine D en foliumzuur (vitamine B11). Ook de hoeveelheid vezels in hun voeding is vaak aan de lage kant (4). Groenten zijn ook hiervoor een hele belangrijke bron.

Vezels, vitaminen, mineralen

De vergelijking hieronder beperkt zich tot de hoeveelheid vezels, foliumzuur en vitamine C. Vezels en foliumzuur hebben we gekozen omdat kinderen er dus vaak te weinig van binnenkrijgen. En omdat ze in verhouding in grote mate aanwezig zijn in de gekozen groenten (5).

Daarnaast is er ook een redelijke tot grote hoeveelheid (Pro)vitamine A* en C aanwezig in groenten. Voldoende consumptie van deze twee vitamines is meestal geen probleem. Bovendien geldt voor vitamine A zelfs dat overdaad schaadt (6). Toch hebben we voor de beeldvorming ook vitamine C opgenomen in het overzicht.

Naast deze vitaminen bevatten groenten ook belangrijke mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Maar die zijn in veel minder grote hoeveelheid aanwezig ten opzichte van de dagelijkse behoefte van kinderen (7).

snackgroenten

In de afbeelding zie je hoeveel stuks van de snackgroente je kind moet eten om aan 100 gram te komen. Verder zie je de hoeveelheden vitamine C, B11 en vezels per 100 gram, met daarbij het % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor een meisje van zes jaar. Peuters hebben minder nodig, oudere kinderen meer. En voor sommige nutriënten geldt een iets hogere ADH voor jongens dan voor meisjes. Exacte aanbevelingen voor vitaminen en mineralen per leeftijdsgroep zijn te vinden bij het Vitamine Informatie Bureau. Voor vezels zijn deze te vinden bij de Gezondheidsraad.

*Provitamine A carotenoïden worden in het lichaam omgezet in het werkzame vitamine A.

Conclusie

  • Met slechts drie snacktomaatjes krijgt je kind al 50 gram groenten binnen, de helft van wat een kind van zes nodig heeft per dag.
  • 100 gram paprika of radijsjes levert 25% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur.
  • De grootste hoeveelheid vezels zitten in paprika’s en tomaatjes.
  • Met steeds weer die komkommer mist je kind vitamines en mineralen die in andere groenten in veel ruimere hoeveelheid aanwezig zijn. Helaas slaagt geen enkele groentesoort erin om alle vitamines en mineralen te leveren die je uit groenten moet halen. Variatie blijft het toverwoord als het om voeding gaat.

Snack smakelijk!

P.S. Wist je dat je deze vier snackgroenten heel makkelijk zelf kunt telen? De komkommer en paprika groeien het liefst op een warm plekje, onder glas dus. De tomaat en radijs kunnen gewoon buiten groeien, al zal de tomaat het beter doen op een warmere plek.

Bronnen

  1. Richtlijnen Voedselkeuze, http://www.voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf/Richtlijnen, geraadpleegd op 7-5-2015.
  2. Encyclopedie voedingscentrum, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx, geraadpleegd op 7-5-2015
  3. Dr. Martijn Katan. Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding.
  4. Dutch National Food Consumption Survey – Young Children 2005/2006. MC Ocké, CTM van Rossum and HP Fransen et al. RIVM. Report 350070001/2007.
  5. Online NEVO tabel, http://www.nevo-online.rivm.nl, geraadpleegd op 7-5-2015.
  6. Website Vitamine Informatie Bureau, http://www.vitamine-info.nl/hoeveel-heb-ik-nodig/, geraadpleegd op 15-5-2015.
  7. Richtlijn voor de vezelconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/03. ISBN 90-5549-589-1