In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! Na een hoop mooie winterdagen, maar ook een hoop koude en grauwe dagen genieten we nu volop van de zon! Milieubewuste keuzes voor groente en fruit in de lente zijn onder andere broccoli, bosui, asperges, peultjes, prei, verschillende soorten bladgroente, appels, peren en citrusfruit. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het lenteseizoen en volgens de RGV.
Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Het is mei! De maand die vooral bekend staat om de aspergeoogst die in volle gang is, maar in mei worden ook veel andere lekkere groente- en fruitsoorten geoogst. Aan dit zalmrecept, dat ik vond op www.everylastbite.com heb ik paksoi toegevoegd. Paksoi wordt in de lente ook gewoon in Nederland geoogst! Toch liever een andere groente? Gegrilde groene asperges of gestoomde broccoli zijn een lekker alternatief én passen in het seizoen. Verder heb ik quinoa toegevoegd aan het recept. Om de quinoa minder saai te maken heb ik verse kruiden, appel en radijs toegevoegd. Dit levert niet alleen meer smaak en wat extra groente op, maar ook die prachtige kleur van de roze-paarse radijsjes en groene kruiden. Het zalmrecept heeft een Oosters tintje en kan ook worden gebruikt voor op de BBQ. Wikkel de zalm dan in aluminiumfolie zodat de zalm niet uit elkaar valt of aankoekt op de BBQ. Al met al een perfect gerecht voor op een warme lentedag!
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs per persoon: €4,98 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 641 kcal, Eiwit 38,5 g, Koolhydraten 59 g, Vet 25,8 g, waarvan verzadigd 4,4 g, voedingsvezel 8,8 g, natrium 160 mg.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 3 el sesamolie
- 4 el sojasaus (natriumarm)
- 3 el citroensap
- 1 tl honing
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl citroengraspoeder
- 1 teentje knoflook, geperst
- 4 stukjes zalm à ca. 125 g
- 300 g quinoa (ongekookt)
- 8 radijsjes
- 1 appel
- olijfolie
- 1 paksoi
- 5 takjes peterselie
- 10 sprietjes bieslook
- 2 el geroosterd sesamzaad (optioneel)
Bereiding
- Meng de sesamolie, sojasaus, citroensap, honing, gemberpoeder, citroengraspoeder en de knoflook tot een marinade. Leg de zalmfilets in de marinade en laat 15 minuten intrekken
- Breng een pan water aan de kook en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af
- Was ondertussen de appel en de radijsjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel en de radijsjes in kleine blokjes van 0,5 cm
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de zalmfilets goudbruin in 3-4 minuten op beide zijden. Voeg halverwege de overige marinade toe en schep over de zalmfilets. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout
- Was de paksoi en snijd in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de paksoi 2-3 minuten zodat de bite behouden blijft. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout
- Hak de peterselie en de bieslook fijn en meng door de quinoa samen met de appel en radijs. Breng op smaak met peper.
- Serveer eventueel met wat geroosterd sesamzaad. Eet smakelijk!
Bron
– Every last bite. (2015). Sesame salmon. Geraadpleegd op 28 april 2018
Hoi Fleur, wat een lekker recept lijkt me dat. Leuke blog ook. Alleen: een weg waan? Bedoel je misschien baan?
Lijkt me heerlijk. Hoe kom ik aan natruimarme sojasaus? Heb je een merknaam en evt winkel voor me? Gr Marian