fbpx

Mei recept: Gemarineerde zalm met quinoa en paksoi

Door |2018-05-31T10:17:50+00:0031 mei 2018|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: |

In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! Na een hoop mooie winterdagen, maar ook een hoop koude en grauwe dagen genieten we nu volop van de zon!  Milieubewuste keuzes voor groente en fruit in de lente zijn onder andere broccoli, bosui, asperges, peultjes, prei, verschillende soorten bladgroente, appels, peren en citrusfruit. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het lenteseizoen en volgens de RGV.
Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is mei! De maand die vooral bekend staat om de aspergeoogst die in volle gang is, maar in mei worden ook veel andere lekkere groente- en fruitsoorten geoogst. Aan dit zalmrecept, dat ik vond op www.everylastbite.com heb ik paksoi toegevoegd. Paksoi wordt in de lente ook gewoon in Nederland geoogst! Toch liever een andere groente? Gegrilde groene asperges of gestoomde broccoli zijn een lekker alternatief én passen in het seizoen. Verder heb ik quinoa toegevoegd aan het recept. Om de quinoa minder saai te maken heb ik verse kruiden, appel en radijs toegevoegd. Dit levert niet alleen meer smaak en wat extra groente op, maar ook die prachtige kleur van de roze-paarse radijsjes en groene kruiden.  Het zalmrecept heeft een Oosters tintje en kan ook worden gebruikt voor op de BBQ. Wikkel de zalm dan in aluminiumfolie zodat de zalm niet uit elkaar valt of aankoekt op de BBQ. Al met al een perfect gerecht voor op een warme lentedag!

Bereidingstijd: 30 minuten

Prijs per persoon: €4,98 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 641 kcal, Eiwit 38,5 g, Koolhydraten 59 g, Vet 25,8 g, waarvan verzadigd 4,4 g, voedingsvezel 8,8 g, natrium 160 mg.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 el sesamolie
  • 4 el sojasaus (natriumarm)
  • 3 el citroensap
  • 1 tl honing
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl citroengraspoeder
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 stukjes zalm à ca. 125 g
  • 300 g quinoa (ongekookt)
  • 8 radijsjes
  • 1 appel
  • olijfolie
  • 1 paksoi
  • 5 takjes peterselie
  • 10 sprietjes bieslook
  • 2 el geroosterd sesamzaad (optioneel)

Bereiding

  • Meng de sesamolie, sojasaus, citroensap, honing, gemberpoeder, citroengraspoeder en de knoflook tot een marinade. Leg de zalmfilets in de marinade en laat 15 minuten intrekken
  • Breng een pan water aan de kook en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af
  • Was ondertussen de appel en de radijsjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel en de radijsjes in kleine blokjes van 0,5 cm
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de zalmfilets goudbruin in 3-4 minuten op beide zijden. Voeg halverwege de overige marinade toe en schep over de zalmfilets. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout
  • Was de paksoi en snijd in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de paksoi 2-3 minuten zodat de bite behouden blijft. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout
  • Hak de peterselie en de bieslook fijn en meng door de quinoa samen met de appel en radijs. Breng op smaak met peper.
  • Serveer eventueel met wat geroosterd sesamzaad. Eet smakelijk!

Bron
Every last bite. (2015). Sesame salmon. Geraadpleegd op 28 april 2018

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

2 Comments

  1. Lianne 31 mei 2018 at 9:15 - Beantwoorden

    Hoi Fleur, wat een lekker recept lijkt me dat. Leuke blog ook. Alleen: een weg waan? Bedoel je misschien baan?

  2. Marian Hooijman 19 oktober 2018 at 9:08 - Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk. Hoe kom ik aan natruimarme sojasaus? Heb je een merknaam en evt winkel voor me? Gr Marian

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?