Mei recept: Mie met paksoi, doperwten en roerei

Door | 2017-01-21T09:31:50+00:00 22 mei 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • Mie met paksoi
De maanden maart, april en mei staan in het teken van de lente! Het seizoen van groei en bloei en dus een hoop lekkere lentegroenten en fruit. Milieubewuste keuzes in het lenteseizoen zijn bijvoorbeeld prei, radijsjes, spitskool, veldsla, witlof, rucola, tomaten, wortels, rabarber, en kersen.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Mei is alweer de laatste volledige lentemaand. En dat is wel te merken! Sommige dagen voelen al aan als de eerste vervroegde zomerdagen. Mij hoor je niet klagen! Deze maand heb ik mijn inspiratie gevonden op www.15gram.be, een website vol leuke recepten! Eigenlijk is de mie mijn enige inspiratiebron geweest want ik heb het gerecht compleet veranderd. Wat ik vaak met recepten doe is de hoeveelheid groente vermeerderen of extra groenten toevoegen. Ik heb aan dit miegerecht paksoi toegevoegd, een heerlijke lentegroente die ik veel te weinig gebruik. Verder heb ik voor wat extra voeding doperwten toegevoegd en bosuitjes voor meer smaak. Het eiwitcomponent in dit gerecht is roerei en de pinda’s zijn een vetcomponent met een lekkere bite! Al met al een smaakvol en makkelijk miegerecht dat je ideaal kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Zo kun je de roerei bijvoorbeeld vervangen voor kip of tofu. Of de pinda’s voor cashewnoten.

Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs per persoon: €2,89 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 503 kcal, Eiwit 22.3 g, Koolhydraten 42,9 g, Vet 24,6 g, waarvan verzadigd 5,4 g, voedingsvezel 11 g, natrium 526 mg.

Mie met paksoi

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 bossen paksoi
  • 200 g groene erwten
  • 1 bos bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g volkorenmie of noodles
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels pinda’s
  • 2 eetl. Sojasaus
  • Sap van ½ citroen
  • 3 eetl. Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Snijd de paksoi in dunne reepjes
  • Snijd de bosui in ringetjes
  • Breng een pan water aan de kook en kook de erwten circa 11 minuten
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de bosui toe samen met de twee teentjes knoflook uitgeperst
  • Voeg na 2 minuten bakken de paksoi toe samen met de sojasaus en het citroensap
  • Klop de eieren los in een kom en voeg peper en zout toe
  • Verhit olijfolie in een andere koekenpan en voeg het eimengsel toe. Roer met een spatel en blijf roeren tot je roerei klaar is. Zet dit even aan de kant
  • Breng een pan water aan de kook en kook de noodles volgens de verpakking
  • Giet de erwten af en voeg toe aan het groentemengsel, breng het geheel op smaak met zout en peper
  • Voeg nu ook het roerei toe aan het groentenmengsel
  • Serveer je noodles met flink wat groenten en een lepel pinda’s on top!

Bron

 15 gram.be  Geraadpleegd op 10 mei 2016.

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

Eén reactie

  1. Linda 20 juni 2016 at 7:17 - Beantwoorden

    Wat een ontzettend leuke site en goed onderbouwd (ook student voeding en dietetiek). Waar is volkorenmie te koop? ik ben hier al zólang naar opzoek….

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?