Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Mei recept: Preiovenschotel met chorizo en kabeljauw

Door | 2017-01-07T11:02:34+00:00 30 mei 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • Prei ovenschotel

De maanden maart, april, mei en juni staan in het teken van de lente! Het seizoen waarin de bloemknoppen open springen en de natuur weer kleur krijgt. Het seizoen van het Paasfeest. Het seizoen waarin het elke dag iets langer licht blijft. Het seizoen dat ons voorbereid op de zomer! Natuurlijk brengt ook de lente weer een hele lading seizoensproducten met zich mee. Typische lenteproducten van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld prei, rode kool, radijs, appels, peren, paksoi, tomaten, veldsla, rucola en andere slasoorten.

In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Er zijn heel wat soorten groente die volgens Mileu Centraal geschikt zijn om te eten in de maand mei. Ik besloot om met de prei aan de slag te gaan (En nee, niet om dat mei – prei rijmt ;)) Prei is in mijn ogen een wat onhandige groente die ik vaak alleen gebruik als extra groente door een gerecht. In deze maaltijd dient prei juist als hoofdgroente en dat smaakt verassend goed!
Ik vond op de vrolijke website www.harryindekeuken.nl een recept voor kabeljauw met chorizo waar prei in verwerkt is. Leuke combinatie! Maar met één prei voor vier personen blijft die prei wel erg op de achtergrond. Een klein beetje schuiven met de hoeveelheden, een aantal ingrediënten weglaten of vervangen et viola! Een bijzonde makkelijk recept voor preiovenschotel met chorizo en kabeljauw volgens de RGV.

Bereidingstijd: 50 minuten

Prijs per persoon: €3,32 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 463 kcal, Eiwit 36 g, Koolhydraten 46 g, Vet 13 g, waarvan verzadigd 5 g, voedingsvezel 9 g, natrium 646 mg.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 800 g aardappelen
  • 200 ml halfvolle melk
  • 120 g chorizo
  • 3 preien
  • 2 uien
  • 500 g kabeljauwfilet
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 15 minuten tot ze goed gaar zijn.
  2. Giet de aardappels af en voeg de melk en wat zout en peper toe, stamp/mix hier een puree van.
  3. Snijd de prei en de ui klein.
  4. Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan (geen boter of olie nodig).
  5. Voeg de prei en de ui toe en bak het geheel nog 2-3 minuten.
  6. Bekleed de bodem van een ovenschaal met het prei-chorizo mengsel. Snijd de kabeljauw in stukken, bestrooi met peper en zout en leg deze ook in de ovenschaal.
  7. Bedek de vis vervolgens met een laag aardappelpuree.
  8. Als je er van houdt kun je hier een klein beetje geraspte kaas overheen strooien.
  9. Zet de schaal in de oven voor de komende 20 minuten.

Have a nice meal!

Bron

  1. H. van Utenhove. Kabeljauw met Chorizo. Geraadpleegd op 23 mei 2015. Link: http://www.harryindekeuken.nl/2010/08/kabeljauw-met-chorizo-uit-de-oven.html
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Schrijf een reactie