De maanden maart, april, mei en juni staan in het teken van de lente! Het seizoen waarin de bloemknoppen open springen en de natuur weer kleur krijgt. Het seizoen van het Paasfeest. Het seizoen waarin het elke dag iets langer licht blijft. Het seizoen dat ons voorbereid op de zomer! Natuurlijk brengt ook de lente weer een hele lading seizoensproducten met zich mee. Typische lenteproducten van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld prei, rode kool, radijs, appels, peren, paksoi, tomaten, veldsla, rucola en andere slasoorten.

In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Er zijn heel wat soorten groente die volgens Mileu Centraal geschikt zijn om te eten in de maand mei. Ik besloot om met de prei aan de slag te gaan (En nee, niet om dat mei – prei rijmt ;)) Prei is in mijn ogen een wat onhandige groente die ik vaak alleen gebruik als extra groente door een gerecht. In deze maaltijd dient prei juist als hoofdgroente en dat smaakt verassend goed!
Ik vond op de vrolijke website www.harryindekeuken.nl een recept voor kabeljauw met chorizo waar prei in verwerkt is. Leuke combinatie! Maar met één prei voor vier personen blijft die prei wel erg op de achtergrond. Een klein beetje schuiven met de hoeveelheden, een aantal ingrediënten weglaten of vervangen et viola! Een bijzonde makkelijk recept voor preiovenschotel met chorizo en kabeljauw volgens de RGV.

Bereidingstijd: 50 minuten

Prijs per persoon: €3,32 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 463 kcal, Eiwit 36 g, Koolhydraten 46 g, Vet 13 g, waarvan verzadigd 5 g, voedingsvezel 9 g, natrium 646 mg.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 800 g aardappelen
  • 200 ml halfvolle melk
  • 120 g chorizo
  • 3 preien
  • 2 uien
  • 500 g kabeljauwfilet
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 15 minuten tot ze goed gaar zijn.
  2. Giet de aardappels af en voeg de melk en wat zout en peper toe, stamp/mix hier een puree van.
  3. Snijd de prei en de ui klein.
  4. Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan (geen boter of olie nodig).
  5. Voeg de prei en de ui toe en bak het geheel nog 2-3 minuten.
  6. Bekleed de bodem van een ovenschaal met het prei-chorizo mengsel. Snijd de kabeljauw in stukken, bestrooi met peper en zout en leg deze ook in de ovenschaal.
  7. Bedek de vis vervolgens met een laag aardappelpuree.
  8. Als je er van houdt kun je hier een klein beetje geraspte kaas overheen strooien.
  9. Zet de schaal in de oven voor de komende 20 minuten.

Have a nice meal!

Bron

  1. H. van Utenhove. Kabeljauw met Chorizo. Geraadpleegd op 23 mei 2015. Link: http://www.harryindekeuken.nl/2010/08/kabeljauw-met-chorizo-uit-de-oven.html