Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Mei recept: Tortilla’s met zalm, raapstelen en avocadospread

Door | 2017-05-23T20:51:37+00:00 23 mei 2017|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • Tortilla’s met zalm, raapstelen en avocadospread
In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een lenterecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.   Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Raapstelen zijn een echte lentegroente. Deze bladgroente kun je zowel rauw als gekookt of gewokt eten. Helaas zien we raapstelen vaak over het hoofd en kiezen voor de bekende bladgroentes zoals spinazie of veldsla. Zonde, want ook raapstelen hebben een lekkere milde smaak en een mooie voedingswaarde. Zo bevatten raapstelen meer vitamine C, ijzer en vitamine A dan spinazie!  In het recept van deze maand heb ik raapstelen verwerkt in een heerlijk recept voor tortilla’s van Taming of the spoon. De bacon uit dit recept heb ik vervangen voor slierten wortel en komkommer. Dat maakt de tortilla’s niet alleen gezonder, het oogt ook heel leuk! Daarnaast ik heb uiteraard gekozen voor de volkoren tortilla’s. Het maken van dit recept kost niet veel tijd, dus is ideaal voor op een drukke dag.

Bereidingstijd: 20 minuten

Prijs per persoon: €4,11 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 555 kcal, Eiwit 29,9 g, Koolhydraten 40,5 g, Vet 27,7 g, waarvan verzadigd 4,6 g, voedingsvezel 11,5 g, natrium 428 mg.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 4 grote volkoren tortilla’s
  • 400-500 g zalmfilet
  • 2 bossen raapstelen
  • 2 winterwortelen
  • 2 komkommers
  • 2 avocado’s
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Tortilla’s met zalm, raapstelen en avocadospread 2

Bereiding:

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de zalmfilet 3 minuten aan beide zijden goudbruin
  • Was de raapstelen en laat het vocht uitlekken in een vergiet
  • Schil de wortels en maak slierten met een dunschiller of kaasschaaf
  • Was de komkommers en maak ook hiervan slierten
  • Snipper de rode ui
  • Prak de avocado’s, voeg de uiensnippers en het sap van een halve limoen toe en breng op smaak met peper en zout
  • Verdeel de zalmfilet in kleine stukken met een vork
  • Vul de tortilla’s met de wortelslierten en komkommerslierten, raapstelen, wat zalm en een beetje avocadospread
  • Knijp wat limoensap uit over je tortilla voor extra frisse smaak
  • Eet smakelijk!

Bron:
Taming of the spoon (2014). Salmon, guacamole and bacon wraps. Geraadpleegd op 9 mei 2017.

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Eén reactie

  1. Yvonne 24 mei 2017 at 10:15- Beantwoorden

    Dat klinkt erg lekker, gaan we zeker proberen! Hebben jullie tips waar volkoren tortilla’s te verkrijgen zijn? Op de site van de Jumbo staat dat ze niet meer verkrijgbaar zijn 🙁

Schrijf een reactie