Je hoort het je ouders misschien nog zeggen: “Drink je melk op, want calcium is goed voor sterke botten” Misschien zeg jij het zelf ook wel als ouder. 

De waarheid over calcium

Dat klopt niet helemaal. Inmiddels weten we dat je botten niet sterker worden van meer dan een kleine hoevelheid calcium. Extra calcium heeft nauwelijks effect op de botdichtheid, en er is geen duidelijke relatie tussen het drinken van melk en botbreuken. Uit studies weten we dat het binnenkrijgen van meer vitamine D (uit eten of de zon), en niet extra calcium, het risico op botbreuken verlaagt. En terwijl we meestal meer dan voldoende calcium binnenkrijgen, komen tekorten aan vitamine D, dat nodig is voor de opname van calcium in het lichaam, veelvuldig voor.

Beweging

Naast voldoende vitamine D helpt ook beweging zoals wandelen, hardlopen en krachttraining tegen botontkalking; de impact die bewegen op de botten heeft, zorgt ervoor dat de botdichtheid hoger blijft. Wat anderen je vertellen hoeft dus niet altijd te kloppen. 

Meer van dit?

In ons boek Eet als een expert belicht ik samen met andere wetenschappers en diëtisten verschillende voedingsfabels en helpen we je om goed onderbouwde keuzes te maken met betrekking tot je gezondheid.