Het darmmicrobioom is het totaal aan bacteriën in de darm en speelt een belangrijke rol bij de barrièrefunctie van de darm. De darm vormt namelijk een soort bodyguard die voorkomt dat schadelijke indringers van buitenaf via je darm in je lichaam worden opgenomen. 

Onderzoek

Het darmmicrobioom is een hot topic tegenwoordig en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Toch is er nog veel wat we niet weten over dit microscopische feestje in je buik. Wel weten we dat voeding impact heeft op de samenstelling van het darmmicrobioom. Kindjes die moedermelk krijgen, hebben een ander darmmicrobioom dan kinderen die kunstmelk krijgen.

Het begint al heel vroeg

Wanneer je kindje in je buik zit, zitten er in zijn maag en darmen maar weinig bacteriën. Na de bevalling gaat dat aantal snel omhoog. Al tijdens de bevalling wordt je kindje aan bacteriën blootgesteld. Bij een vaginale bevalling komt het in aanraking met Lactobacillen die zich in de vagina van de moeder bevinden. Verder krijgt je kindje via huid-op-huidcontact en via de moedermelk nog meer goede bacteriën binnen, zoals Bifidobacteriën.

De invloed op moedermelk op het darmmicrobioom

De moedermelk bevat ook specifieke koolhydraten, de human milk oligosaccharides, die goede bacteriën voeden en ze laten groeien. Dit zorgt bij kindjes die uitsluitend borstvoeding krijgen voor een lage microbiële diversiteit: de Bifidobacteriën zijn dominant aanwezig. Wat hartstikke goed is voor de gezondheid van je kleintje! Deze Bifidobacteriën hebben invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem en produceren vitamines.

Voordelen 

Een hoger gehalte aan Bifidobacteriën is ook geassocieerd met een betere immuunreactie op vaccinaties. Wanneer je kindje kunstmelk krijgt, heeft het minder Bifidobacteriën en bevatten de darmen ook een aantal minder goede bacteriën, zoals Clostridium difficile. Deze bacterie verhoogt bijvoorbeeld het risico op een maag-darminfectie. 

Kunstmatige voeding en het darmmicrobioom

De producenten van kunstmelk proberen door het toevoegen van oligosachariden en probiotica de darmmicrobioom van kindjes die kunstmelk krijgen, meer te laten lijken op die van kindjes die borstvoeding krijgen. Maar er blijft toch een verschil bestaan.

In ons boek ‘Eet als een expert mini’ vertellen we je nog veel meer.