Je eenjarige is druk bezig zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en wil steeds meer zelf doen. Ook zelf willen eten hoort daarbij, al zullen er ongetwijfeld ook periodes zijn waarin je peuter weer even wat klein(er) wil zijn en gevoerd wil worden.

Basismotoriek 

Als je kindje een jaar is, heeft hij al de basismotoriek ontwikkeld om met bestek te eten: scheppen met een lepeltje of prikken met een vorkje. In het komende jaar zal hij die motoriek steeds verder verfijnen.

Timing en handjes

Uit onderzoek blijkt dat de meeste peuters rond de leeftijd van 15 tot 18 maanden vrij goed zelf kunnen eten met een lepel. Maar dat wil niet zeggen dat er nooit meer met de handjes zal gegeten worden. Soms is het gewoon makkelijker of sneller om met de handjes te eten, bijvoorbeeld wanneer je peuter na een lange dag spelen wat minder concentratie heeft.

Een waardevolle gewoonte

Je vraagt je misschien af of eten met de handjes een ‘slechte’ gewoonte is? Integendeel, eten met de handjes kan juist waardevol zijn. Als je peuter zijn eten vastpakt, voelt hij of het warm of koud is, hard of zacht, nat of droog. Dat geeft hem al veel informatie voordat hij het in zijn mond stopt. Uit verschillende kleinschalige studies blijkt dat het speels aanraken van fruit en groenten met de handjes de drempel om te proeven kan verlagen, vooral bij kinderen die gevoelig zijn voor de textuur van voedsel.

Observeren en leren aan tafel

Een kind leert heel veel door zijn vertrouwenspersonen (jij, dus) te observeren aan tafel. Als jullie met bestek eten, zal je kindje je observeren en kopiëren. Daarnaast is eten met bestek ook een cultureel iets. Er zijn heel wat culturen waarin standaard met de handen of met een stukje brood gegeten wordt. Dus, laat je kleintje lekker ontdekken en genieten van het zelfstandig eten. Of het nu met de handjes of met bestek is, elke maaltijd is een avontuur!

Geniet van elke maaltijd met je kleintje

In ons boek Eet als een expert mini vertellen Roline (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker) je alles over voeding voor kinderen tussen de 0-2 jaar.