Nadenken over het vlees op mijn bord dat deed ik vroeger eigenlijk nooit. Dagelijks aten wij vlees thuis, dat was de normaalste zaak van de wereld. “Zonder vlees is het niet af”.  Nog steeds kom ik veel mensen tegen die dat zeggen. Een vegetarische maaltijd wordt becommentarieerd met “ik ben toch geen konijn”. Ik kan het mensen ook niet kwalijk nemen…. de supermarkten liggen vol met (goedkoop) vlees. Dus ja, waarom zou je het niet nemen?

Gelukkig beseffen mensen steeds vaker dat het eten van vlees een enorme impact heeft op het milieu. Uit een consumentenonderzoek van de universiteit van Wageningen bleek dat ongeveer 20% van ondervraagden 7 x per week vlees eet. De rest eet in ieder geval minimaal 1 keer per week geen vlees (1).

Vlees: impact op gezondheid, milieu en dierenwelzijn

Hoe vanzelfsprekend en duidelijk vertegenwoordigd vlees ook zijn mag, het is geen vanzelfsprekendheid dat deze situatie zo kan blijven voortbestaan. Vroeger waren vegetariërs vaak mensen die geen vlees aten in verband met dierenwelzijn. Tegenwoordig worden ook andere argumenten naar voren gebracht. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsrisico’s. Het eten van rood vlees wordt in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker (1, 2).

Daarnaast worden er duurzaamheidsredenen aangevoerd ter onderbouwing van de stelling dat de (verwachte) groei in de productie en consumptie van vlees onhoudbaar is. De ecologische voetafdruk van vlees is diep. Vlees kost veel energie in de vorm van plantaardig materiaal, grond-, water- en grondstoffengebruik. De productie van vlees wordt verbonden aan nadelige effecten in termen van de uitstoot van broeikasgassen, biodiversiteit en voedselzekerheid. In de onderzoekswereld bestaat er weinig twijfel over dat het mondiale ecosysteem ernstig wordt overvraagd als de prognoses over het groeiende aanbod en de toenemende vraag naar vlees uitkomen (1).

Maar hoe pak je minder vlees aan?

Denkend aan dierenwelzijn kun je natuurlijk voor biologisch vlees gaan. Sandra schreef bijvoorbeeld een mooie blog over biologisch vlees en het kopen van vlees direct bij de boer. Als je echt een bijdrage wil leveren aan het verminderen van de milieudruk is het eten van minder of geen vlees de beste optie. Gelukkig hebben vega´s, vegans en flexitariërs al lang geen geitenwollensokken imago meer! Waarom niet 2 of 3 vega(n) dagen inlassen i.p.v. 1?!

Heb je inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze super leuke initiatieven!!

Vegetarische slager

De Vegetarische Slager onderscheidt zich met een geheel nieuwe generatie vlees- en visvervangers die volgens topchefs en culinair journalisten niet van echt te onderscheiden zijn. Ferran Adria (El Bulli) meende met kippendij van uitmuntende kwaliteit van doen te hebben en Mark Bittman, culinair recensent  van The New York Times kwam superlatieven te kort. The Independent kopte: “Is this the end of meat?”

Vegetarische slager

VeganChallenge

Op 1 april 2014 zijn ruim 1500 deelnemers gestart met de 4e editie van de VeganChallenge! In 2013 deden al ruim 4500 mensen mee aan de VeganChallenge. Wil jij ook de uitdaging aangaan om 30 dagen volledig plantaardig te eten? 1 oktober 2014 start de vijfde editie van de VeganChallenge en je kan je nu inschrijven. VeganChallenge helpt je met recepten en tips om je uitdaging tot een succes te brengen. Ook I’m a Foodie bloggers Sarai en Barbara deden één editie mee. Klik op de foto’s en lees hun ervaringen!!

Brood met avocado

Barbara’s VeganChallenge diary 1

Veganchocola

Barbara’s VeganChallenge diary 2

Vegan-challenge

Barbara’s VeganChallenge diary 3

Thali veganchallenge

Barbara’s VeganChallenge diary 4

Vegan Challenge

Topsporter Sarai & de VeganChallenge

Viva las Vega’s

Viva Las Vega’s gelooft in een plantaardige toekomst. Het is een verse beweging, opgericht door mensen met een liefde voor plantaardig lekkers. Het is ons doel om op een positieve en creatieve manier de consumptie van plantaardige voeding te promoten. Viva Las Vega’s zet zich op deze manier in voor een transitie naar een meer duurzame, diervriendelijke en mensvriendelijke samenleving. Afgelopen juni vond het Viva Las Vega’s Food Festival plaats. Het grootste vegetarische festival in Nederland met workshops, lekker eten, muziek en meer.

viva las vegas viva las vegas

Dutch weedburger

Om een toekomstbestendig recept te ontdekken, trokken de initiatiefnemers in de lente van 2012 naar New York City om daar een documentaire over te maken. In de straten van Brooklyn en Manhattan spraken ze met chefs en restauranthouders over de perfecte toepassingvoor zeewier. Vanuit een foodtruck serveerden ze de ‘The Dutch Weed Burger’ aan voorbijgangers en de reacties van de New Yorkers waren ongekend positief. De film bleek een perfect concept voor een recept en na de eerste reacties in Nederland wisten zij dat dit groene plantje het nieuwe goud kon gaan worden. Ik at de burger op ITGWO 2013 voor het eerst, en inmiddels kun je ‘m al in heel veel restaurants en festivals eten.

Dutch Weedburger

Nog meer zeewier! Cool zeewier crowdfunding initiatief – Je kunt nog funden!

Help de Nederlandse Zeewierboerderij de finale halen! Door voor eind juli 2014 mee te doen met de campagne. Zeegroenten kunnen geteeld worden zonder gebruik te maken van schaarse landbouwgrond, of zoet water. Zon en zee is al dat het nodig heeft. Het fungeert als kraamkamer, zet C02 om in zuurstof, en filtert het zeewater. Maar alleen duurzame zeewierteelt is goed voor mens & milieu. Daarom is Zeewaar in 2013 als eerste gestart met de duurzame teelt en verwerking van Zeeuwse Zeegroenten in de Oosterschelde. Hun doel is om de beste kwaliteit heerlijke Zeeuwse zeegroenten te leveren, die eenvoudig zijn om mee te koken, zonder ingewikkelde recepten of lange bereidingstijden. Met zeegroenten kun je in de keuken heel veel kanten op, vers en gedroogd. Aan ons de uitdaging om het voor heel Nederland beschikbaar te maken.

Zeewaar

Insecten eten voor een betere wereld

Insecten zijn het eten van de toekomst. Ze zijn efficiënter te produceren, beter voor het milieu en gezonder dan alle vormen van vlees die we op dit moment consumeren. Zo kost het produceren van 1 kilo sprinkhanen slechts 1/10e van het voedsel dat nodig is voor 1 kilo rundvlees. In een wereld waar 1 miljard mensen honger hebben en waar global warming het leefgebied van 1,2 miljard mensen bedreigt, is duurzamer eten van onschatbare waarde.

Insectpoint

Op donderdag 3 juli was de officiële opening van het unieke kenniscentrum Insectpoint, centrum voor eetbare insecten, dat is gevestigd in het BioScience Center in Lelystad. Er is nog veel te leren en te ontwikkelen op het gebied van eetbare insecten. Insectpoint gaat de interactie met ketenpartners, overheden, scholen en bedrijven aan. Het centrum biedt een breed scala aan faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling. Maar ook voor workshops, rondleidingen en excursies. Educatieve en informatieve programma’s voor het publiek en het onderwijs worden ontwikkeld.
Insectpoint

Cool crowdfunding initiatief! – Succesvol gefund: Een website waar je sprinkhanen enandere eetbare insecten kunt bestellen. The Grasshopper Suppliers: Alle insecten zijn gevriesdroogd en daardoor direct eetbaar. Daarnaast zijn er recepten beschikbaar om insecten klaar te maken.

Grashopper-supplier

Insecten eten staat wellicht niet bovenaan je todo-list 😉 Maar heb ik je wel geinspireerd om minder vlees te eten? Begin gewoon met 1 dag in de week. Stay tuned voor de beste leukse en lekkerste Meatless Monday (of vleesloze vrijdag :-)) recepten! Ken jij een cool initiatief wat hier niet bijstaat of heb je een tip? Let us know!

Bronnen

  1. Vlees vooral(snog) vanzelfsprekend; Consumenten over vlees eten en vleesminderenDagevos, H., J. Voordouw, L. van Hoeven, C. van der Weele en E. de Bakker LEI-rapport 2012-029 ISBN/EAN: 978-90-8615-587-3
  2. http://voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/ geraadpleegd op 13-07-2014