Eet als een expert miniIn Eet als een expert mini verwijzen we een aantal keer naar extra informatie. Deze informatie vind je op deze pagina

 

 

 

 

Om het iets tastbaarder te maken, geven we enkele cijfers over borstkanker die UNICEF UK berekende. In het Verenigd Koninkrijk bevallen jaarlijks ongeveer 313.000 vrouwen voor de eerste keer. Zes à acht weken na de bevalling geeft ongeveer 30% van deze vrouwen exclusief borstvoeding en 15% gedeeltelijk borstvoeding. De overige 55% geeft geen borstvoeding. Als de helft van de moeders die geen borstvoeding geven, wel borstvoeding zou geven voor een totaal van 18 maanden in hun volledige leven (dus bijvoorbeeld twee keer negen maanden of drie keer zes maanden), dan zouden er in die groep elk jaar 865 minder vrouwen borstkanker krijgen

Madonnahouding 

De madonnahouding (of ‘zittende houding’), is de meest gebruikte houding en wordt meestal ervaren als comfortabel en handig. Je legt je kindje op zijn zij en draait hem helemaal naar je toe zodat het buikje tegen jouw buik ligt. Wees erop bedacht dat dit gedurende de volledige voeding zo blijft. Soms zien we dat kindjes na enkele minuten wat gedraaid liggen. Ter vergelijk: probeer eens van een glas water te drinken terwijl je opzij kijkt. Niet handig toch? In deze houding steunt het hoofd van je kindje op jouw onderarm, maar klem het niet vast. Zijn rug wordt ondersteund door dezelfde arm. 

Flesvoedingtwist: De madonnahouding is ook de meest gebruikte houding bij het geven van een flesje. Al ligt het kindje hier niet echt buik tegen buik, toch is hij best wat naar je toegedraaid en hou je goed oogcontact. Het hoofd van je kindje ligt in de kom van je elleboog. Zo geef je met je arm steun tussen de schouderbladen van je baby. Let er ook op dat het hoofd van je kindje in het verlengde ligt van zijn rug en dat hij voldoende rechtop ligt. 

Rugby- of bakerhouding

Bij de rugby -of bakerhouding ligt je kindje op zijn zij, langs jouw zij. Jouw onderarm aan dezelfde kant ondersteunt de rug en je hand ondersteunt de nek. Op het moment dat je kindje wil aanhappen, breng je het naar je borst toe. Deze houding wordt aangeraden wanneer goed of correct aanhappen een uitdaging is zoals bij kindjes die niet zo actief reageren op prikkels, of bij vrouwen met grotere borsten, afgevlakte tepels, stuwing of na een keizersnede.

Biological nurturing 

Bij biological nurturing ligt de moeder op haar rug, goed ondersteund door kussens. Je kindje ligt bovenop je buik of gedeeltelijk op een kussen naast je. De neus van je kindje komt ter hoogte van de tepel. Je kindje is op dit moment in staat om naar boven te kruipen, het hoofd te tillen en aan te happen. Deze houding is interessant wanneer je kindje niet graag gestuurd wordt, bij een sterke toeschietreflex of snel stromende melk. 

Liggend op de zij

Je kan ook voeding geven terwijl je op je zij ligt met een kussen onder je hoofd. Je kindje  ligt ook op zijn zij met de neus ter hoogte van je tepel. Je legt hierbij je onderste arm onder het hoofd of kussen en gebruikt de bovenste arm om je kindje dicht naar je toe te trekken. Dit is een hele fijne houding wanneer je wat extra rust kan gebruiken. Daarnaast is het ook een goede houding om druk op het perineum, of op de plek van je keizersnede te voorkomen.

Voeding via een flesje: Baby in de schoot

In deze houding houdt de ouder zijn benen omhoog en ligt je kindje gepositioneerd in de ruimte tussen de bovenbenen. Je kindje ligt dus ongeveer in een hoek van 45°. Als ouder hou je op deze manier goed oogcontact met je kindje waardoor je prima de verzadigingssignalen in het oog kan houden. 

Filmpje : Verslikking bij een baby: op de rug slaan en borstcompressies geven