De laatste keer dat ik op Kasteel Groeneveld was, lagen de moestuinen er in winterrust. Toen waren we (mijn zoon en dochter) vooral geïnteresseerd in de zolderverdieping die geheeld gewijd was aan Sam & Julia van het Muizenhuis. Maar vandaag kom ík aan mijn trekken: een historische kasteelkeuken, wildplukken en een boekpresentatie, wat wil je nog meer!
Moestuinen
Na de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van ‘De Wilde Kalender‘ aan Baaf Vonk van Slow Food Nederland gaan we op pad. De eerste stop is al direct een eye opener; berenklauw moet je toch afblijven in verband met brandblaren? Dat klopt maar wat ik niet wist – en jij vast ook niet- is dat aan het einde van het seizoen de zaden als specerij te gebruiken zijn. De smaak schijnt wat weg te hebben van sinaasappel en selderij- verrassend.
We vervolgen onze weg naar de welbekende vlier die nu volop in bloei staat. Na wat waarschuwingen over ontploffende vlierbloesemchampagne (oeps ik heb 2 flessen in de maak) stappen we tussen de prachtig rode aardbeien door. We stoppen bij een veldje met uien. Alle look bloemen zijn eetbaar! En heb je wel eens van Utrechtse uitjes gehoord? Nee, dat is heel wat anders dan Amsterdamse uien. Het waren de favoriete uitjes van Prins Bernhard – paleis Soestdijk is immers vlakbij de kasteeltuin in Baarn.
Weer terug in de kasteelkeuken proeven we mini-quiche met onder andere raapstelen en zevenblad. Wat een ultieme wraak van de tuinier; dat verschrikkelijke onkruid zevenblad verwerken in het eten! En het smaakt nog heerlijk ook, net als de vlierbloesemsap.
De Wilde Kalender: slowfoodkok
‘De Wilde Kalender‘ helpt om te koken met de seizoenen, ‘wild’ is niet alleen eten uit de natuur maar ook uit moestuin, van de markt en gekocht bij ambachtelijke bedrijven. Per seizoen vind je dus naast de soorten uit bos, weiland en park ook lokale vissoorten, wild, schaal- en schelpdieren. Niet voor niets schreef Elsje Bruijnesteijn mee aan het kookboek Liever Lokaal (klik hier voor de recensie). Ook al staan er culinaire toepassingen in, dit is geen kookboek. Het hoofdstuk tips & trucs staat bol van de ideeën om met weinig geld en moeite slow, gezond en vooral smaakvol te koken. Wil je een keer onder begeleiding van Elsje wildplukken, kijk dan op haar site sundayfood.
Er breken drukke tijden aan voor de wildplukkende slowfoodkok, in de lente en de zomer is er zoveel lekkers bij elkaar te scharrelen. Ik ga binnenkort gewapend met schaartje en tas op pad, maar dan wel eerst even op internet kijken hoe nagelkruid en lievevrouwebedstro er uitziet, want foto’s ontbreken. Over een jaar is het handzame boek beduimeld, gevlekt en voorzien van ezelsoren – want tjonge wat een inspiratiebron.
Door Marlene Bijlsma van www.kitchentablehappiness.nl. Wil je alle blogs van Marlene volgen? Volg Marlene op Bloglovin.
Bronnen
- Historische keuken, KitchentTableHappiness
- Wildpluk, Elsje Bruijnesteijn
Geef een reactie