fbpx

Muesli-test – vind de gezondste muesli

Door |2017-01-21T09:22:34+00:003 juni 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , |
 • gezondste muesli
Vorige maand begon ik vol enthousiasme aan de muesli-test. Oftwel een zoektocht naar de gezondste (fabrieks) muesli (en andere ontbijtgranen). Easy peasy. Dacht ik.

Muesli test – toch iets ingewikkelder

Ik wist dat het er veel waren, maar al snel ontdekte dat er wel > 100 misschien wel >200 soorten muesli op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn. Poe, dat wordt me nog een zoektocht!

Daarnaast kwam ik er bij het stellen van de criteria achter dat het niet zo gemakkelijk is als ik in eerste instantie dacht. Dit heeft enerzijds te maken met de informatie op het etiket. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk of de fabrikant volkorengranen heeft gebruikt. Daarnaast is het vaak niet te zien hoeveel transvet het product bevat. Sommige fabrikanten vermelden het wél op de verpakking, echter in de blog van Marlene kun je lezen dat de etikettering omtrent transvet veranderd is. Het is maar de vraag welke fabrikanten dit opvolgen en welke niet. Appel met peren vergelijken dus. En dat wil ik nou juist niet.

Toen ik jullie om feedback op de criteria vroeg kreeg ik ontzettend veel input. Veel dank daarvoor, heel fijn! Grappig om te merken dat iedereen iets anders belangrijk vindt. Op basis van jullie input en intern beraad met de andere foodies heb ik de puntentelling aangepast en wat criteria veranderd. Dit is het eindresultaat. Commentaar geven mag nog steeds (in de comments). Het zou fijn zijn als je dan ook een oplossing hebt 😉

De puntentelling

De muesli bestaat uit volkoren granen.

Volkoren granen (Lees hier waarom volkoren gezond is) leveren meer vezels en vitamines & mineralen dan de niet-volkoren variant. Helaas kan ik dit criterium niet gebruiken in de beoordeling. Dat komt omdat op de verpakking vaak niet te zien is of een product volkoren is (veel fabrikanten zetten het er niet duidelijk op of de granen volkoren zijn). Daarom besluit ik – dat ondanks dat ik volkoren belangrijk vind – in de eerste plaats zal beoordelen op het gehalte aan voedingsvezel, zie punt 2. Bij punt 9 kun je lezen dat we soort granen op een andere manier meenemen.

De muesli bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels.

En ja, wat is hoog? Het hoogste wat ik tot nu toe gezien heb is 18 gram per 100 gram. Dat is per portie al >25% van de ADH. Het laagste gehalte wat ik tot nu toe gezien heb is 3 gram vezel per 100 gram. Dat is per portie slechts 5% van de ADH. Met behulp van jullie input kies ik niet voor de Richtlijnen Voedselkeuze (2,4 g vezel/100 kcal) (1), maar voor: des te meer vezels des te beter.

Punten

+ 2 per gram vezel

De muesli bevat geen toegevoegd suiker.

Suiker: daar wordt al veel te veel van gegeten, en het voegt absoluut niks toe aan de voedingswaarde. Met suiker bedoel ik ook: fructose, glucose, honing, rijststroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker (en zo zijn er nog véééél meer benamingen waarmee fabrikanten ons om de oren slaan, en ons proberen af te leiden van het feit dat het allemaal gewoon suiker is). Waarom (natuurlijke) suiker gewoon suiker is kun je hier lezen.

Punten

geen suiker toegevoegd: +5 punten

De muesli bevat < 500 mg natrium/100 gram.

De gemiddelde Nederlander (jij leest mijn blog, dus dat ben jij vast niet :-)) eet zo’n 3200-4000 mg natrium per dag (8-10 gram zout). Voor hart- en bloedvaten is het veel gezonder om dat te halveren. Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze bevat een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie niet meer dan 500 mg natrium/100 gram (1).[

Punten

0-250 mg Natrium = 2

250-500 mg Natrium = 1

500-750 mg Natrium = 0

750-1000 mg Natrium -1

>1000 mg Natrium -2

De muesli bevat <1.1 gram verzadigd vet / 100 gram.

Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze (1) bevat een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie niet meer dan 1.1 gram verzadigd vet /100 gram. Toch wilde ik in eerste instantie deze hoeveelheid in perspectief zien van de rest van de ingrediënten. Als muesli noten en bijvoorbeeld zonnebloemolie bevat dan zou het kunnen dat het product hoger is in verzadigd vet (want in beiden zit een beetje verzadigd vet), dan een product zonder deze ingrediënten. Maar anderzijds is verzadigd vet, gewoon verzadigd vet ongeacht de bron, dus daarom kies ik nu voor deze puntentelling:

<1.1 gram verzadigd vet = 1

1.1-3 gram verzadigd vet = 0

3-4.9 gram verzadigd vet = -1

4.9 -6.8 gram verzadigd vet = -2

>6.8 gram verzadigd vet = -3

De muesli bevat noten, zaden en pitten.

Noten, zaden & pitten zijn hartstikke gezond. Lees hier waarom (noten & zaden). Ze bevatten onder andere gezonde vetten, voedingsvezels en vitamines en mineralen. Veel verpakkingen laten niets los over het % noten en zaden van het totaal. Daarom de volgende puntentelling:

> 15 gram noten = 2

| 0-15 Gram noten / onbekend hoeveel = 1 |

geen noten = 0

De muesli bevat een laag gehalte aan (fruit)suiker.

Lastig punt..want fruit is gezond toch? Ehm ja, dat klopt. Maar gedroogd fruit is vanwege de fruitsuikers een echte suikerbom. Fabrikanten doen het slim. Ze noemen het fruit en stoppen er vervolgens enorm veel rozijnen in. Theoretisch gezien hebben ze gelijk natuurlijk, maar je ziet het terug in de voedingswaarde. De producten met heel veel gedroogd fruit zijn meteen ook de muesli’s met het hoogste % suiker (zie op de verpakking: koolhydraten waarvan suikers). Ook als de muesli geen toegevoegd suiker bevat! Eigenlijk willen we toch het liefst een muesli met langzame koolhydraten die lekker lang verzadigd? Dan is 40% gedroogd fruit (ja echt gezien!), en daardoor 25% suiker mijns inziens niet de beste optie. Daarom geef ik punten als er weinig suiker (zie op de verpakking bij koolhydraten – en dan alleen de hoeveelheid “waarvan suikers”) in het product zit. Of het nou komt van het fruit of van de toegevoegde suikers maakt niet zo veel uit. En ja..dat daar zit een dubbeltelling in met punt 3

0-10% suiker = 2

10-20% suiker = 1

20-30% suiker = 0

30-40% suiker = -1

>40% suiker = -2

De muesli bevat < 0,1 gram /100 gram transvet.

Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze (1) valt een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie als het < 0,1 gram/100 gram transvet bevat. Dit punt behoeft vast geen toelichting. Toch kan ik dit criterium helaas niet meetellen. De wetgeving is veranderd en (niet alle) fabrikanten vermelden de hoeveelheid verzadigd vet niet meer op de verpakking.

De basisgraansoort in de muesli is een volwaardige graansoort.

Sommige graansoorten bevatten nou eenmaal meer voedingsstoffen dan andere.  De ingrediënten die het meest in een product zitten staat helemaal vooraan in de ingrediëntenlijst. Welke graansoort staat als eerste in de lijst? (en ja de fabrikanten die dat niet duidelijk op de verpakking zetten zijn dus in het nadeel!)

basisgraan is haver, boekweit, gerst = +3

basisgraan is een ander volkorengraan = +2

overig = 0

 

En dan nu…de tussenstand! De volledige tabel met alle gegevens vind je hier (niet goed te lezen op een telefoon)

gezondste muesli

Meer informatie over gezond ontbijten vind je in ons boek!

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

15 Comments

 1. Fransisica 3 juni 2015 at 6:16 - Beantwoorden

  Interessant artikel! Hoe komt het dat Bio Havermout en Basic Havermout verschillende punten hebben? Ik dacht altijd havermout = havermout?

 2. Simone Luijckx 3 juni 2015 at 6:44 - Beantwoorden

  Fijn dit onderzoek! Zelf vind ik het altijd superverwarrend welke muesli nou gezond is of niet. Ik ben ook erg benieuwd naar de muesli van de Lidl: ‘Master Crumble – Premium müsli – met noten, zaden en vruchten’. Een grote paarsblauwe zak! Ik vind hem superlekker maar ben benieuwd of die wel zo gezond is…

 3. Tessa 4 juni 2015 at 7:45 - Beantwoorden

  Ik koop vaak de muesli van Jordan’s (muesli de luxe dacht ik). Volgens mij is die wel gezond.

 4. Karlijn 4 juni 2015 at 10:25 - Beantwoorden

  Poeh wat een klus, en inderdaad moeilijk te beoordelen! Wel reuzeinteressant gezien de hoeveelheid ontbijtgranen en het aantal mensen dat denkt een gezonde keus te maken en bijna puur suiker eten.
  Een kleine nuancerende opmerking wil ik toch plaatsen, helaas zonder oplossing. De beoordeling op verzadigd vet, met name uit natuurlijke bronnen als noten en zaden, is wetenschappelijk niet te onderbouwen dat dit minder of zelfs niet gezond zou zijn. Zie hiervoor o.a. een review uit 2010, de titel heb ik zo gauw even niet bij de hand…

 5. H.H.van Seijen 28 oktober 2015 at 6:03 - Beantwoorden

  Hoe eet en bereid je de “Master Crumble”.
  Kook je het geheel met Früchte, Nüsse & en Kerne een paar minuten?
  Ik kook havermout altijd een 3 minuten recept van de voedsel zandloper.

  Henk van Seijen,

 6. Annemarie 1 december 2015 at 6:00 - Beantwoorden

  Het zou leuk zijn als je ook muesli uit andere winkels beoordeelt, dan alleen van de AH…

  • Marijke 6 december 2015 at 7:48

   Ben nog bezig, veel werk 🙂

 7. Celeste Blankenzee 1 februari 2016 at 11:56 - Beantwoorden

  heel fijn dit overzicht van de AH musli’s . Zelf adviseer ik altijd de zelfgemaakte musli’s van de notenbar. Daar zitten de minste toevoegingen in. Wel soms wat ruim in de rozijnen, maar dat vind ik beter dan suiker of crunchy!

 8. Neal Vanmeert 23 mei 2016 at 10:06 - Beantwoorden

  erg interesant artikel. Als je wil kan ik je helpen met andere merken te beoordelen. Ik kan erg snel een programmatje maken dat op basis van ingegeven waardes je de punten terug geeft. Nog beter, ik kan dit online maken, zodat mensen zelf iets de waardes kunnen ingeven. De resultaten van alle producten kunnen dan automatisch in een tabelletje komen.

  Mvg

 9. Anja 12 juli 2016 at 7:46 - Beantwoorden

  Ik heb snel even de Lidl muesli (oranje zak, Multifrucht Muesli: Mixed Fruit Muesli) bekeken en kom uit op 30,8 punten. Dat is een vijfde plaats betekenen, op grens van groene en witte rijen in tabel. Meeste punten ‘ verdiend’ door vezels (19,8), verder geen toegevoegde suikers (maar wel 32% gedroogde vruchten!).
  Je zou dit kunnen veranderen door in een grote pot een kilo Lidl muesli te mengen met een andere soort, met minder gedroogde vruchten…

 10. Marco Knol 22 september 2016 at 11:16 - Beantwoorden

  Mijn Bio+ komt op 26,2. Iets te weinig vezel en iets teveel suiker (dankzij de 29,5% rozijnen).

  Ik maakte vroeger ook wel zelf muesli, maar dat werd toch een dure grap. Om een beetje leuk te mengen had je voor je het wist 10 kilo muesli. En met allerlei biologische ingrediënten ook niet echt goedkoop. Wel erg lekker, dat wel. Toch maar eens kijken naar een manier om muesli goed te bewaren.

 11. Hilde 31 oktober 2016 at 10:43 - Beantwoorden

  Super bedankt voor dit artikel. Snel even mijn eigen muesli beoordeeld en kwam slechts uit op 15 punten. Oeps. Gelijk een switch gemaakt natuurlijk!

 12. Monique 3 november 2016 at 8:27 - Beantwoorden

  Hoi,
  je moet zeker eens de muesli van het merk Lima proberen met geroosterde graanvlokken. deze muesli bestaat al heel lang en blijft ongewijzigd lekker en gezond.

 13. Caitlin 30 april 2017 at 9:04 - Beantwoorden

  Hoi, ik heb mijn muesli getest (high protein muesli, van natural treasures) . Ik kom uit op 46 punten, ik weet niet zeker of ik het goed heb gedaan. Er zitten ook geen granen in maar ook geen suikers en geen gedroogd fruit. Ingrediënten lijst: soja vlokken, pinda’s, amandelen, kokos, pompoenpitten, chiazaden, zonnebloem pitten en cacaonibs. Voedingswaarde per 100 gr: vet: 29,1g waarvan verz: 6,2g koolhydraten:11,8g waarvan suiker: 8,7g vezels: 19,4g eiwitten: 29,7g zout: <0,1g. Kan iemand me vertellen of deze gezond is? Volgens mijn vriend zit er toch nog veel vet in.

 14. dietistebabettedemuynck 30 oktober 2017 at 3:09 - Beantwoorden

  Hmm ik berekende even de crunchy muesli chocolade van de Delhaize uit en die komt op 54 punten. Er wordt stevia gebruikt ipv suiker en er zijn vezels toegevoegd (waardoor er 25g/100g inzit!). Toch lijkt me dit geen “gezonde” muesli.. https://www.delhaize.be/nl-be/shop/Zoete-kruidenierswaren/Ontbijt/Ontbijtgranen/Ontbijtgranen-7CMuesli-7CChocolade-Noten-7CStevia/p/S2012081300047070000

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?