Vorige maand begon ik vol enthousiasme aan de muesli-test. Oftwel een zoektocht naar de gezondste (fabrieks) muesli (en andere ontbijtgranen). Easy peasy. Dacht ik.

Muesli test – toch iets ingewikkelder

Ik wist dat het er veel waren, maar al snel ontdekte dat er wel > 100 misschien wel >200 soorten muesli op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn. Poe, dat wordt me nog een zoektocht!

Daarnaast kwam ik er bij het stellen van de criteria achter dat het niet zo gemakkelijk is als ik in eerste instantie dacht. Dit heeft enerzijds te maken met de informatie op het etiket. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk of de fabrikant volkorengranen heeft gebruikt. Daarnaast is het vaak niet te zien hoeveel transvet het product bevat. Sommige fabrikanten vermelden het wél op de verpakking, echter in de blog van Marlene kun je lezen dat de etikettering omtrent transvet veranderd is. Het is maar de vraag welke fabrikanten dit opvolgen en welke niet. Appel met peren vergelijken dus. En dat wil ik nou juist niet.

Toen ik jullie om feedback op de criteria vroeg kreeg ik ontzettend veel input. Veel dank daarvoor, heel fijn! Grappig om te merken dat iedereen iets anders belangrijk vindt. Op basis van jullie input en intern beraad met de andere foodies heb ik de puntentelling aangepast en wat criteria veranderd. Dit is het eindresultaat. Commentaar geven mag nog steeds (in de comments). Het zou fijn zijn als je dan ook een oplossing hebt 😉

De puntentelling

De muesli bestaat uit volkoren granen.

Volkoren granen (Lees hier waarom volkoren gezond is) leveren meer vezels en vitamines & mineralen dan de niet-volkoren variant. Helaas kan ik dit criterium niet gebruiken in de beoordeling. Dat komt omdat op de verpakking vaak niet te zien is of een product volkoren is (veel fabrikanten zetten het er niet duidelijk op of de granen volkoren zijn). Daarom besluit ik – dat ondanks dat ik volkoren belangrijk vind – in de eerste plaats zal beoordelen op het gehalte aan voedingsvezel, zie punt 2. Bij punt 9 kun je lezen dat we soort granen op een andere manier meenemen.

De muesli bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels.

En ja, wat is hoog? Het hoogste wat ik tot nu toe gezien heb is 18 gram per 100 gram. Dat is per portie al >25% van de ADH. Het laagste gehalte wat ik tot nu toe gezien heb is 3 gram vezel per 100 gram. Dat is per portie slechts 5% van de ADH. Met behulp van jullie input kies ik niet voor de Richtlijnen Voedselkeuze (2,4 g vezel/100 kcal) (1), maar voor: des te meer vezels des te beter.

Punten

+ 2 per gram vezel

De muesli bevat geen toegevoegd suiker.

Suiker: daar wordt al veel te veel van gegeten, en het voegt absoluut niks toe aan de voedingswaarde. Met suiker bedoel ik ook: fructose, glucose, honing, rijststroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker (en zo zijn er nog véééél meer benamingen waarmee fabrikanten ons om de oren slaan, en ons proberen af te leiden van het feit dat het allemaal gewoon suiker is). Waarom (natuurlijke) suiker gewoon suiker is kun je hier lezen.

Punten

geen suiker toegevoegd: +5 punten

De muesli bevat < 500 mg natrium/100 gram.

De gemiddelde Nederlander (jij leest mijn blog, dus dat ben jij vast niet :-)) eet zo’n 3200-4000 mg natrium per dag (8-10 gram zout). Voor hart- en bloedvaten is het veel gezonder om dat te halveren. Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze bevat een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie niet meer dan 500 mg natrium/100 gram (1).[

Punten

0-250 mg Natrium = 2

250-500 mg Natrium = 1

500-750 mg Natrium = 0

750-1000 mg Natrium -1

>1000 mg Natrium -2

De muesli bevat <1.1 gram verzadigd vet / 100 gram.

Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze (1) bevat een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie niet meer dan 1.1 gram verzadigd vet /100 gram. Toch wilde ik in eerste instantie deze hoeveelheid in perspectief zien van de rest van de ingrediënten. Als muesli noten en bijvoorbeeld zonnebloemolie bevat dan zou het kunnen dat het product hoger is in verzadigd vet (want in beiden zit een beetje verzadigd vet), dan een product zonder deze ingrediënten. Maar anderzijds is verzadigd vet, gewoon verzadigd vet ongeacht de bron, dus daarom kies ik nu voor deze puntentelling:

<1.1 gram verzadigd vet = 1

1.1-3 gram verzadigd vet = 0

3-4.9 gram verzadigd vet = -1

4.9 -6.8 gram verzadigd vet = -2

>6.8 gram verzadigd vet = -3

De muesli bevat noten, zaden en pitten.

Noten, zaden & pitten zijn hartstikke gezond. Lees hier waarom (noten & zaden). Ze bevatten onder andere gezonde vetten, voedingsvezels en vitamines en mineralen. Veel verpakkingen laten niets los over het % noten en zaden van het totaal. Daarom de volgende puntentelling:

> 15 gram noten = 2

| 0-15 Gram noten / onbekend hoeveel = 1 |

geen noten = 0

De muesli bevat een laag gehalte aan (fruit)suiker.

Lastig punt..want fruit is gezond toch? Ehm ja, dat klopt. Maar gedroogd fruit is vanwege de fruitsuikers een echte suikerbom. Fabrikanten doen het slim. Ze noemen het fruit en stoppen er vervolgens enorm veel rozijnen in. Theoretisch gezien hebben ze gelijk natuurlijk, maar je ziet het terug in de voedingswaarde. De producten met heel veel gedroogd fruit zijn meteen ook de muesli’s met het hoogste % suiker (zie op de verpakking: koolhydraten waarvan suikers). Ook als de muesli geen toegevoegd suiker bevat! Eigenlijk willen we toch het liefst een muesli met langzame koolhydraten die lekker lang verzadigd? Dan is 40% gedroogd fruit (ja echt gezien!), en daardoor 25% suiker mijns inziens niet de beste optie. Daarom geef ik punten als er weinig suiker (zie op de verpakking bij koolhydraten – en dan alleen de hoeveelheid “waarvan suikers”) in het product zit. Of het nou komt van het fruit of van de toegevoegde suikers maakt niet zo veel uit. En ja..dat daar zit een dubbeltelling in met punt 3

0-10% suiker = 2

10-20% suiker = 1

20-30% suiker = 0

30-40% suiker = -1

>40% suiker = -2

De muesli bevat < 0,1 gram /100 gram transvet.

Volgens de Richtlijnen Voedselkeuze (1) valt een ontbijtproduct in de voorkeurs categorie als het < 0,1 gram/100 gram transvet bevat. Dit punt behoeft vast geen toelichting. Toch kan ik dit criterium helaas niet meetellen. De wetgeving is veranderd en (niet alle) fabrikanten vermelden de hoeveelheid verzadigd vet niet meer op de verpakking.

De basisgraansoort in de muesli is een volwaardige graansoort.

Sommige graansoorten bevatten nou eenmaal meer voedingsstoffen dan andere.  De ingrediënten die het meest in een product zitten staat helemaal vooraan in de ingrediëntenlijst. Welke graansoort staat als eerste in de lijst? (en ja de fabrikanten die dat niet duidelijk op de verpakking zetten zijn dus in het nadeel!)

basisgraan is haver, boekweit, gerst = +3

basisgraan is een ander volkorengraan = +2

overig = 0

 

granolaEn dan nu…de tussenstand! De volledige tabel met alle gegevens vind je hier (niet goed te lezen op een telefoon), en Ohja (update oktober 2019) inmiddels hebben we op basis van bovenstaande criteria een eigen gezonde granola op de markt gebracht met wel 34,2 punten!! Deze punten komen door: > 10 gram vezel per 100 gram, basis is (volkoren) haver en gerst, 25% noten, zaden en pitten, geen suiker toegevoegd, geen zout toegevoegd en geen palmvet! Daarnaast is het ook nog eens 100% bio en heel erg lekker 🙂

gezondste muesli

Meer informatie over gezond ontbijten vind je in ons boek!