Van de gezondheidsambities van het kabinet komt weinig terecht! De impact van het Nationaal Preventieakkoord is ruim onvoldoende, zo heeft het RIVM berekend. Het veranderen van de voedselomgeving speelt hierin een cruciale rol.

Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week opnieuw!

SHOUT OUT: eiwittransitie congres, check het congres voor de line up. Met de code foodie10 krijg je 10% korting op het congres. Hup ren naar de site van het congres en scoor je ticket!

Liever de podcast terug lezen? Lees de samenvatting hieronder!

Tijdens de podcast was er eerst aandacht voor het eiwittransitie congres dat plaatsvindt op 14 maart. Het eiwittransitie congres is een niet te missen evenement als je interesse hebt in de toekomst van voeding. Jaap Seidell verzorgt de keynote en er zullen bedrijven zijn die actief zijn in de eiwittransitie. Het congres is een kans om je netwerk uit te breiden, inspiratie op te doen en meer te leren over belangrijke factoren zoals de smaak, textuur en duurzaamheid van alternatieve eiwitproducten. Vergeet niet je ticket te scoren met de code ‘foodie10’ voor 10% korting!

Dan nu over naar de inhoud van de podcast. We bespreken de tussentijdse rapportage van het RIVM over het Nationaal Preventieakkoord met Jaap Seidell. De resultaten zijn enigszins schokkend. Het rapport laat zien dat de huidige maatregelen nog niet resulteren in de vermindering van overgewicht die men voor ogen had. Zonder interventie zou 60% van de bevolking overgewicht hebben. De huidige afspraken brengen dit nauwelijks omlaag naar 55%, ver verwijderd van de ambitieuze doelstelling van 38%.

Wat wel duidelijk wordt, is dat de voedselomgeving cruciaal is. Er zijn twee belangrijke rapporten uitgekomen die de focus hierop leggen. Het eerste rapport geeft gemeenten een instrument om de gezondheid van de voedselomgeving in kaart te brengen. Dit is belangrijk omdat het beleidsmakers helpt bij het nemen van besluiten om de omgeving gezonder te maken zonder als ‘betuttelend’ ervaren te worden.

Het tweede rapport, ‘Gezond onderweg’, onderzoekt het voedselaanbod op plaatsen zoals stations en benzinestations en concludeert dat het merendeel van het aanbod ongezond is. Beide rapporten wijzen op de noodzaak om de voedselomgeving gezonder te maken.

De vraag speelt waarom er niet meer progressie is geboekt. De politiek is complex en maatregelen die de voedselomgeving beïnvloeden, stuiten vaak op weerstand vanwege mogelijke beschuldigingen van betutteling. Toch is het juist die voedselomgeving die het gedrag van kinderen en volwassenen beïnvloedt.

Is het Preventieakkoord dan mislukt? Nee, maar er moet wel een koersverandering komen om de ambitieuze doelstellingen alsnog te realiseren. Dit vereist dat het aanbod van voedsel gezonder wordt gemaakt en dat er meer voorlichting en educatie komt over gezonde voeding.

Als consument kun je ook invloed uitoefenen door kritisch te zijn op het voedselaanbod en door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met lokale scholen en sportclubs. Burgerparticipatie is een krachtige manier om verandering teweeg te brengen.

We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en verwachten dat lokale overheden, gesteund door recente onderzoeken, de voortrekkers zullen zijn in het realiseren van een gezondere voedselomgeving. Laten we samen werken aan een gezonder Nederland.

Tot slot 22:23.928
Is het preventie-akkoord mislukt? 19:39.729
Het pijnpunt nu 16:28.194
We moeten de voedselomgeving aanpassen 11:04.370
Impact van preventie-akkoord 3:13.403
Intro 2:30.000
ADV: eiwitcongres 0:27.987