(Natuurlijke) suikers staan de laatste tijd onder veel aandacht. Er zijn veel suikervrije recepten te vinden, maar zijn die echt suikervrij? In veel recepten worden bijvoorbeeld honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker onder suikervrij geschaard. Deze worden vaker als meer natuurlijkere suikers gezien dan bijvoorbeeld geraffineerde biet- of rietsuiker. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Natuurlijke suikers: een vierluik

In deel 1 leerde je over de verschillende soorten koolhydraten, in deel 2 de fysiologie. In dit derde deel kijken we naar de verschillende soorten suiker die je kunt vinden in de winkels. Daarbij wordt gekeken naar de samenstelling van de suiker maar ook naar de glycemische index. Een lastig begrip waar ook nog veel over te zeggen valt. In het kort: de glycemische index is de stijging van de bloedsuiker na het eten van 50 gram koolhydraten van een product. Dit wordt vergeleken met de stijging van het bloedsuikergehalte na het eten van of glucose (1). Glucose is de meest afgebroken vorm van een koolhydraat, en heeft daardoor als waarde 100 op de glycemische index. Hoe lager het getal, des te langzamer worden de suikers opgenomen door het lichaam.

Bietsuiker en rietsuiker

Dit zijn de meest bekende en gebruikte soorten suiker. Bietsuiker ofwel kristalsuiker is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Bietsuiker wordt in Europa geproduceerd. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. De donkere kleur van rietsuiker ontstaat bij het productieproces. Door rietsuikermelasse aan de kristallen toe te voegen ontstaat er een donkerdere kleur (2). De hoeveelheid energie (calorieën) in biet- en rietsuiker is gelijk. Ze bestaan allebei uit 100% sucrose (sacharose). In deel 1 heb je kunnen lezen dat sucrose uit fructose + glucose bestaat. De ruwe en geraffineerde rietsuikersoorten bevatten sporen van vitamine B en mineralen zoals ijzer (in kleine hoeveelheden) (3). De glycemische index van sucrose (dus biet- en rietsuiker) is 65 (4).

Natuurlijke suiker

Honing

Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suiker en 20% uit water. Het is een oplossing van met name glucose en fructose, daarnaast nog maltose en sucrose. De samenstelling is afhankelijk van de oorspronkelijke planten waarvan de honing afkomstig is (5, 6). Uit analyse blijkt dat er sporen van vitaminen en mineralen in honing zitten. Zo zit er per 100 gram 4 mg vitamine C, de aanbeveling van vitamine C is 70 mg (7, 8). Dus in 1,9 kg honing zit de aanbeveling aan vitamine C per dag. Daarnaast is honing niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar vanwege het risico op besmetting met Clostridium botulinum, wat ernstige verlamming bij baby’s kan veroorzaken. Bij kinderen boven de 1 jaar en volwassenen is de darmflora voldoende ontwikkeld waardoor de kans zeer klein is dat sporen van de bacterie daar overleven (9). De glycemische index van honing is 55 (4).

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker zie je steeds vaker terug in recepten. Palmsuiker wordt gemaakt uit het sap van een aantal palmboom-soorten. Kokosbloesemsuiker is een suiker die wordt gemaakt van de bloesems van de kokosnootpalmboom. Deze suiker bestaat voor 80 procent uit sucrose (dus de helft glucose en de helft fructose zoals in riet- en bietsuiker) aangevuld met een hoeveelheid losse glucose en fructose in verschillende verhoudingen. kokosbloesemsuiker zou een lage glycemische index hebben, namelijk 35, maar is gebaseerd op slechts één onderzoek (3). In mijn zoektocht heb ik ook geen bevestiging van de glycemische index gevonden, iedereen neemt dit getal van elkaar over. Ik heb wel analysecijfers van de producent “Coconut sugar Philipinnes” daar geven ze 35-54 als glycemische index aan per serving/dus per portie (staat niet hoeveel een portie is) (10). Dit lijkt dus niet op de maat glycemische index, waar  50 gram wordt gebruikt (er vanuit gaande dat een portie geen 50 gram is). Dus de vraag is maar of dit getal echt klopt. Daarnaast zou het vol vitaminen en mineralen zitten, maar er staat geen goede maatgeving bij de cijfers, dus dat blijft onduidelijk.

Ahornsiroop / maple syrup

Ahornsiroop ook wel maple syrup genoemd wordt getapt uit de Esdoorn, waarna het ingedikt wordt. Ahornsiroop bestaat voornamelijk uit sucrose (65%), daarnaast water en wat losse fructose en glucose en heeft een glycemische index van 54 (3, 11) .

Natuurlijke suiker

Conclusie

Uit de zoektocht blijkt dat alle suikers, ook de suikers die meer natuurlijk worden genoemd voornamelijk uit sucrose, fructose en glucose bestaan. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid in opname vanwege het soort suiker, ook niet als er extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd (12).

De snelheid van opname hangt samen met de glycemische index. Deze ligt bij de meeste suikersoorten ligt tussen 54 en 65. Dus deze worden redelijk snel opgenomen door het lichaam ten opzichte van glucose (100). Kokosbloesemsuiker is een uitzondering (de glycemische index zou 35 zijn), maar de of deze cijfers betrouwbaar zijn blijft dubieus.

Er zitten in sommige zoetmiddelen van nature wat mineralen en vitaminen, maar dit zijn maar sporen. Dus om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen via deze suikers moet je er heel veel van nemen. En een grote hoeveelheid suiker is nadeliger voor het lichaam dan de bijdrage aan vitaminen en mineralen die het levert. Vitaminen en mineralen kun je ook beter uit andere voedingsmiddelen binnen krijgen.

Ofwel, suiker blijft suiker. Een recept is nauwelijks gezonder te noemen als er een ander soort suiker wordt gebruikt.

Dit is stof tot discussie, dus ik ga graag hierover met jullie hierover in gesprek. Dus reageer gerust via het onderstaande invoerveld dan kunnen we samen dit stuk nog beter maken!

Sta je achter ons werk? Help dan om misleiding tegen te gaan , deel dan dit bericht en help ons deze boodschap te verspreiden! Lees ook deel 4 van Marlene over de etikettering van suiker.

Bronnen

 1. Voedingscentrum (2014) Glycemische index. Geraadpleegd via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
 2. C.M.E. Catsberg, G.J.M. Kempen-Van Dommelen (2003) Levensmiddelenleer; blz 187-191 Ask A Scientist: Is Honey Healthier Than Sugar? http://www.huffingtonpost.com/2014/06/09/healthy-sugar-honey_n_5445024.html
 3. TROS Radar (2014) Gezonde’ suikers met een verdachte bijsmaak. Geraadpleegd via http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/gezonde-suikers-met-een-verdachte-bijsmaak/
 4. Wolever, T.M.S. (2006). The Glycaemic Index: A Physiological Classification of Dietary Carbohydrate. CABI. p. 64. ISBN 9781845930523.
 5. Food-info (2014) Suikerchemie. Geraadpleegd via http://www.food-info.net/nl/products/sugar/chemistry.htm
 6. Frans Janssen (2003) Cursusboek Honingkunde . Geraadpleegd via http://www.bijenhouders.nl/files/pdf/Honingcursusboek.pdf
 7. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2013), Nevo tabel, geraadpleegd via: http://nevo-online.rivm.nl/
 8. Gezondheidsraad (2009). Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen. Den Haag: Gezondheidsraad; publicatienr. 2009/06.
 9. Voedingscentrum (2014) Clostridium botulinum. Geraadpleegd via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx
 10. Coconut sugar health info. Geraadpleegd via http://www.coconutsugarphilippines.com/coconutsugarhealthinfo.php
 11. Atkinson F.S., Foster-Powell, K., Brand-Miller, J.C. (2008) International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care. 2008 Dec;31(12):2281-3.
 12. Rebecca Adams (2014) Sorry, But There’s No Such Thing As A ‘Healthy’ Sugar. The Huffington Post. Geraadpleegd via http://www.huffingtonpost.com/2014/05/19/healthy-sugar-sugars_n_5315969.html