Misschien kun je je de aflevering van PenW van afgelopen april  nog voor je halen? Ik dacht, nu gaan we eens een goed verhaal horen over voeding, maar na de uitzending  wist ik het zeker! Nederland heeft 16 miljoen voedingsdeskundigen. De columnisten van YouthFoodMovement schreven er daarna over in hun column op Trouw.nl “Iedereen wil zijn zegje doen, ongeacht of dit gebaseerd is op feiten. Ben je tegen superfoods, dan ben je voor E-nummers. Ben je voor ecologisch, dan ben je tegen economisch, en ga maar door”.

 Voeding is hot, maar diëtisten zijn niet sexy

Voeding is hip, hot & happening! Het is dan ook niet voor niets dat alle opleidingen en cursussen over voeding overstromen van nieuwe studenten. Zo ook de opleiding Voeding en Diëtetiek. Toen ik in 2001 begon was deze studie helemaal nog niet zo populair. Nu begint de studie uit zijn voegen te barsten en aankomend studiejaar is er zelfs een numerus fixus ingesteld! Paradoxaal genoeg lijkt de onduidelijkheid over voeding groter dan ooit. Superfoods? gluten? Melk? Koolhydraten? Vetten? Of kiezen al die studenten juist daarom voor voeding? Je zou idd denken dat er juist nu een enorme vraag is naar goed opgeleide voedingsprofessionals. Maar is dat wel zo? Net afgestudeerde diëtisten komen moeilijk aan een baan, terwijl superfood coaches & healthgoeroe’s (en slimme marketing jongens en meisjes) het best goed lijken te doen met hun websites en boeken. Denk maar eens aan Jesse van der Velde met zijn superfoodimperium of Rens Kroes met haar nieuwe boek PowerFood.

Profileren wij diëtisten ons misschien onvoldoende? Zijn we toe aan een extreme make-over? Marjolein schreef daar eerder deze blog over. Het is in iedergeval een van de redenen dat ik deze blog ben begonnen. Het is inmiddels een plek geworden waar een groep innovatieve diëtisten die met hun tijd meegaan laten zien wat ze in huis hebben. Mét onderbouwing. Zonder onzinverhalen. We zien door alle shares en likes op social media dat jullie het interessant vinden. Het motiveert ons in ieder geval om door te gaan! Ben je nog niet overtuigd? Lees dan eens een van onderstaande blogs!

Jij werkt toch met dikke mensen?

We bloggen vooral over daily life. Een gezond voedingspatroon en leefstijl. Maar in de praktijk is voeding bij ziekte juist ons aandachtsgebied. Denk bijvoorbeeld aan voeding bij diabetes, nierziekten, hartfalen, COPD, ziekte van Crohn, coeliakie, of kanker. Ikzelf werk bijvoorbeeld o.a afdeling nefrologie en maag-darm-lever in een academisch ziekenhuis. Professioneel focus ik mij op de juiste voeding voor ernstig zieke patiënten. Bijvoorbeeld om complicaties te verminderen & herstel te bevorderen. In de praktijk, maar ook de onderbouwing daarvan. Er wordt superveel onderzoek naar dit onderwerp gedaan. Daarom ga ik congressen af en lees wetenschappelijke literatuur.  En dat is maar een heel klein facet van mijn werk als diëtist. Veel mensen kijken er van op dat ik dat doe. Ze denken dat ik dagelijks alleen maar bezig ben met te dikke mensen. “Oh, da’s echt een klant voor jou” als er iemand met overgewicht voorbij komt (ja, echt!). Maar in de praktijk is het gros van de ziekenhuispatiënten juist ondervoed! Diëtisten trouwens kun je ook tegenkomen in het onderwijs en het bedrijfsleven.

Daarom vraag ik me af, is het eigenlijk wel bekend wat een diëtist doet? Wanneer ga je daar naar toe? Zelf ging ik onlangs de fout in door te melden dat je vanuit de basiszorg als sporter naar een sportdiëtist kunt. Blijkbaar ben ik zelf niet eens goed op de hoogte!  Daarom hierover wat informatie, binnenkort gevolgd door een serie blogs “een dag uit het leven van“. Sportdiëtist en bewegingswetenschapper Titia trapt af en geeft binnenkort een inkijkje in haar werkleven!

Hoe word je diëtist?

De titel “diëtist” is wettelijk beschermd. Diëtisten hebben een erkend diploma HBO Voeding & Diëtetiek met een medische achtergrond. In Nederland zijn er 4 HBO Voeding & Diëtetiek opleidingen. In Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Groningen. Het beroep diëtist valt onder de Wet BIG. De Wet BIG regelt de titelbescherming van (para-)medische beroepen en stelt eisen aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening. De bewaking van de kwaliteit is de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep. Een diëtist kan zich inschrijven in het kwaliteitsregister voor paramedici en moet daarvoor voldoen aan bepaalde criteria. Als diëtist begeleid en adviseer je mensen over hun voeding. Denk bijvoorbeeld aan topsporters, mensen zijn die ziek zijn, overgewicht hebben of ondervoed zijn. Met de voedingsadviezen kunnen zij gezondheidsproblemen verminderen of voorkomen of hun prestaties verbeteren.

DietistKwaliteitsregister voor paramedici

Een diëtist heeft om ook daadwerkelijk als diëtist aan de slag te kunnen gaan naast een afgeronde vierjarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek, stage gelopen onder begeleiding van een diëtist, en is geregistreerd in het kwaliteitsregister van paramedici. Om je (voedings)kennis en skills op peil te houden ben je verplicht activiteiten uit te voeren die daar aan bijdragen. Je kunt punten halen met het volgen van geaccrediteerde scholingen, congessen bezoeken, stagiaires begeleiden, intervisie doen, een boek of andere publicatie schrijven en lessen otwikkelen en geven. Onlangs kreeg ik een brief op de mat dat ik voor de komende 5 jaar weer geregistreerd ben in het kwaliteitsregister Yay 🙂

Wanneer naar de diëtist?

De diëtist is per 1 september 2011 direct toegankelijk. Vanaf 1 januari 2014 wordt dieetadvisering vergoed vanuit de basisverzekering voor 3 uur per kalenderjaar. Net als voor alle andere zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, geldt wel het wettelijke en verplichte eigen risico. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat je extra uren vergoed krijgt. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je bij enkele zorgverzekeraars een verwijzing van een (huis)arts nodig. Raadpleeg je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Bekijk het overzicht vergoedingen dieetadvisering 2014

En wat doen de bloggers?

Binnenkort vind je op deze blog een kijkje in ons werkleven! En natuurlijk een hoop nieuwe goed onderbouwde blogs zoals je van ons gewend bent!