fbpx

Nieuw initiatief tegen voedselverspilling: ResQ

Door |2017-01-06T14:29:01+00:0021 augustus 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen, Trends & Hypes|Onderwerpen: , |
  • voedselverspilling
Wij zijn dol op anti-food waste initiatieven. Lees bijvoorbeeld hier in de 3-luik van Sandra hoe je voedselverspilling tegen kan gaan. Daarnaast houden wij van initiatieven zoals Kromkommer die van kromme groentes lekkere soepen maakt. En restaurant Instock die letterlijk voedselverspilling op de kaart zet. Bij dit restaurant eet je producten die anders in de prullenbak zouden belanden.

Vanaf nu is het – via ResQ – ook mogelijk  om niet verkocht eten, wat op dezelfde dag in restaurants, cafés en bakkerijen is gemaakt, tegen gereduceerde prijzen te bestellen. De maaltijden worden gekocht via de app en je kan het dan vervolgens zelf afhalen bij de eetgelegenheid. Je kan de ResQ app downloaden via hun site.

“Voedselverspilling vormt een ernstige belasting van het milieu: als goed voedsel wordt weggegooid, is de milieu-impact van de productie voor niets geweest. De wereldwijde voedselproductie draagt maar liefst 20% tot 35% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door geen voedsel te verspillen kan dat flink omlaag”, aldus Corné van Dooren expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

De initiator is de Finse startup ResQ Club dat zich tot doel heeft gesteld om in 2030 de voedseloverschotten van restaurants, bakkerijen, cafés en hotels in Europa uit te bannen. In Amsterdam hebben zich in korte tijd al meer dan 15 restaurants aangemeld en dit aantal groeit dagelijks. Vanaf september zal de dienst ook beschikbaar komen in Utrecht en Den Haag.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?