Wij zijn dol op anti-food waste initiatieven. Lees bijvoorbeeld hier in de 3-luik van Sandra hoe je voedselverspilling tegen kan gaan. Daarnaast houden wij van initiatieven zoals Kromkommer die van kromme groentes lekkere soepen maakt. En restaurant Instock die letterlijk voedselverspilling op de kaart zet. Bij dit restaurant eet je producten die anders in de prullenbak zouden belanden.

Vanaf nu is het – via ResQ – ook mogelijk  om niet verkocht eten, wat op dezelfde dag in restaurants, cafés en bakkerijen is gemaakt, tegen gereduceerde prijzen te bestellen. De maaltijden worden gekocht via de app en je kan het dan vervolgens zelf afhalen bij de eetgelegenheid. Je kan de ResQ app downloaden via hun site.

“Voedselverspilling vormt een ernstige belasting van het milieu: als goed voedsel wordt weggegooid, is de milieu-impact van de productie voor niets geweest. De wereldwijde voedselproductie draagt maar liefst 20% tot 35% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door geen voedsel te verspillen kan dat flink omlaag”, aldus Corné van Dooren expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

De initiator is de Finse startup ResQ Club dat zich tot doel heeft gesteld om in 2030 de voedseloverschotten van restaurants, bakkerijen, cafés en hotels in Europa uit te bannen. In Amsterdam hebben zich in korte tijd al meer dan 15 restaurants aangemeld en dit aantal groeit dagelijks. Vanaf september zal de dienst ook beschikbaar komen in Utrecht en Den Haag.