Alweer 3 jaar geleden schreef ik het blog ‘10 tips om goedkoop en gezond te eten‘, tijd voor een deel 2. Als diëtist en gezondheidswetenschapper heb ik in de afgelopen jaren meer dan duizend cliënten begeleid en gecoacht bij het behalen van hun gezondheidsdoelen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Met vaak veel verschil in financiële mogelijkheden. Het is dan mijn uitdaging om voor iedereen een advies op maat te maken, ook met een beperkt budget. Ik geef je in deze blog wat handvatten voor smaakvolle, voordelige en gezonde voeding. Hopelijk kun je hier geïnspireerd mee aan de slag!
Ga voedselverspillingen tegen met de Too good to go app
Ken je de app ‘Too good to go’ al? Omdat maar liefst 1/3 van het geproduceerde voedsel verspild wordt, hebben de oprichters van Too good to go er hun missie van gemaakt om dit tegen te gaan. In de app bieden o.a. supermarkten, hotels en restaurants eten aan dat niet verkocht is. Je krijgt dan voor een lagere prijs een ‘magic box’, waar je van tevoren niet van weet wat erin zit. Producten in de box zitten meestal tegen de houdbaarheidsdatum aan, maar zijn nog wel eetbaar en een stuk voordeliger. Denk bijvoorbeeld aan een bakker die wat overgebleven broden en afgebakken broodjes in zo’n box stopt, omdat die de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden. Een voorbeeld van een box waarmee je voor een lage prijs veel waar voor je geld krijgt is, is de groente & fruitbox van de Lidl.
Hieronder zie je wat ik voor €2,99 kreeg in een box. Ik heb met deze box meerdere maaltijden gemaakt en een bananenbrood gebakken.
Gebruik soep om restjes te verwerken
Heb je groente of peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bonen) over? Dat zijn die prima te gebruiken in een soep. Eigenlijk kun je alle soorten groenten en peulvruchten in een soep verwerken.
De basis is simpel:
Snijd de groente in grove stukken en doe die samen met de peulvruchten in een soeppan, samen met 1 liter water en (zoutarme) groentenbouillon. Kook de groenten gaar en pureer (of niet). Eet smakelijk!
Kook meerdere porties tegelijk
Koken voor 1 persoon of 1 portie is vaak kostbaarder dan in bulk koken. Maar als je een eenpersoonshuishouden hebt is het minder vanzelfsprekend om grote hoeveelheden te koken. Gebruik daarom de andere porties voor een volgende dag of bewaar ze in de vriezer. Dat scheelt je een andere keer met koken. Houd het deel dat je wilt bewaren alvast apart. Zelf kook ik regelmatig extra, die portie(s) vries ik dan in. En als ik dan avondspreekuur heb kan ik altijd een gezonde maaltijd uit de vriezer pakken. Schrijf wel op het bakje of etiket wanneer je de maaltijd gemaakt hebt. Een zelfgemaakte maaltijd kun je meestal 2 dagen in de koelkast of maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
1x koken, meerdere soorten maaltijden
De creativiteit van mede-foodie Claudia Vork bewonder ik enorm, zij laat in haar blogs op I’m a Foodie en op haar instagram stories, zien hoe je van restjes weer heerlijke maaltijden maakt. Zo maakte ze laatst van restjes groenten een lekkere spread op brood. En ze heeft veel blogs gedeeld op I’m a Foodie. Wedden dat je met haar tips vast weer op een lekker en voedzaam idee komt?
Bewaarwijzer
Ook een tip die ik vaak adviseer en zelf ook toepas. De bewaarwijzer van het voedingscentrum. Want zeg eens eerlijk, twijfel jij ook wel eens of je iets kunt eten na de houdbaarheidsdatum? Of vind je het soms wat spannend of je iets nog kunt opeten. De bewaarwijzer van het voedingscentrum geeft duidelijkheid over hoe lang je iets nog kan bewaren. Bij yoghurt kun je door te ruiken en te proeven beoordelen of het na de houdbaarheidsdatum nog goed is. En bijvoorbeeld een gesloten fles lijnzaadolie is tot 2 maanden na THT-datum (ten minste houdbaar tot) houdbaar en mogelijk nog langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. En pasta bijvoorbeeld, dat kan nauwelijks bederven. Zonde om na de datum weg te gooien dus.
WhatsApp kook challenge
Een vriendin van mij bracht me op een superleuk idee. Samen met wat familie heeft ze een app groep waarin ze de avondmaaltijd delen om elkaar te inspireren. En geregeld komt daar ook een ingrediënt voorbij waar andere familieleden dan een recept bij bedenken. Samen kom je vaak weer op nieuwe ideeën.
Wat een mooi artikel om te lezen!
In mijn stage als diëtist het afgelopen half jaar heb ik regelmatig cliënten gehad die aangeven dat de gezonde voeding veel te duur is. En helaas kan ik niet anders dan ze gelijk geven dat het ongezonde eten vaak goedkoper is dan het gezonde eten. Maar daar laat ik het niet bij zitten. Er zijn genoeg creatieve manieren waarop er ook met een klein budget gezonde keuzes gemaakt kunnen worden. Nog een leuke tip waarvan ik tijdens mijn stage heb gemerkt dat het ook goed werkt is om met een cliënt te kijken naar de ongezondere snack-momenten. Hoeveel geld geef je uit aan de ongezonde snacks in het weekend bijvoorbeeld? En dan na dat je dat berekend hebt samen kijken wat voor een gezonde producten met dat geld gekocht kunnen worden, zoals extra groente bij een maaltijd of fruit voor tussendoor. Dit geeft praktische opties voor de cliënt en laat zien dat gezond eten ook met een kleiner budget kan.
Een aantal van de genoemde tips gebruik ik ook al en werken goed. De restjes gebruiken in een soep is een nieuwe voor mij, maar super slim! Ik vind het niet alleen een goede tip voor het budget, maar ook zeker voor de duurzaamheid.