- I'm a Foodie - https://www.iamafoodie.nl -

November recept: Gevulde zoete aardappel met yoghurt-citroen saus

In de maanden september, oktober en november is het herfst! Het seizoen waarin de nachten steeds iets langer worden en het buiten langzaam kouder wordt. De mooie kleuren buiten vragen om een frisse herfstwandeling. En wat is na een stevige wandeling beter dan een voedzame herfstmaaltijd? Milieubewuste keuzes in de herfst zijn onder andere andijvie, knolselderij, aubergine, spinazie, raapjes, pompoen, prei, verschillende koolsoorten, appels en peren. De komende maanden presenteer ik iedere maand een herfstrecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het einde van het jaar komt in zicht, want het is alweer november! Deze maand een kleurrijk recept voor gevulde zoete aardappel. Een simpel recept waarmee je eindeloos kunt variëren. Het oorspronkelijke recept komt van www.wanderlotje.com. Ik heb kidneybonen en pijnboompitten toegevoegd als plantaardige eiwitbron in het gerecht. Daarnaast voeg ik veldsla toe, een voedzame najaarsgroente. In plaats van de kaas maak ik een frisse yoghurtsaus met citroen en bieslook. Zowel met de groenten als de saus kun je goed variëren. Wat dacht je van spinazie of postelein in plaats van veldsla? Of prei, pompoen of bietjes in de vulling? In de saus kun je variëren met de kruiden. Selderij, peterselie of basilicum zijn ook een optie. Dit gerecht is ook koud geserveerd lekker, bijvoorbeeld als lunch voor de volgende dag.

Bereidingstijd: 60 minuten

Prijs per persoon: €3,56 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 469 kcal, Eiwit 14 g, Koolhydraten 47 g, Vet 22,1 g, waarvan verzadigd 4,4 g, voedingsvezel 11,6 g, natrium 397 mg.

Ingrediënten (Voor 4 personen)

Gevulde zoete aardappel met yoghurt-citroen saus

Bereiding

Bron: Wander Lotje. (2017). Gevulde zoete aardappel. Geraadpleegd op 9 november 2017.