De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! De zomer ligt al even achter ons, tijd om ons voor te bereiden op de koude winter. Maar in de tussentijd kunnen we genieten van het grote aanbod van seizoensproducten dat de herfst met zich mee brengt. Deze producten zijn momenteel niet alleen op hun lekkerst, maar ook goed voor het milieu én voor je portemonnee. Producten van het herfstseizoen zijn bijvoorbeeld boerenkool, witte kool, knolselderij, paksoi, prei, wortelen en peren.

In het recept van de maand presenteer ik jullie iedere maand hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Deze maand zijn de nieuwe richtlijnen goede voeding uitgekomen. Lees de blog van Vera hierover. Hierin wordt onder andere nadruk gelegd op meer peulvruchten en minder vlees eten. Hoog tijd voor een vegetarisch recept met peulvruchten dus! Ik ben een groot fan van peulvruchten er probeer er veel mee te variëren. Onlangs vond ik op www.thefirstmess.com een recept van geroosterde bietjes gemarineerd in grapefruitsap en balsamicoazijn met witte bonen. Het gerecht zag er op de foto’s fantastisch uit en smaakte minstens zo goed. Ook van het berekenen van de voedingswaarde werd ik blij! Het gerecht vormt een mooie bijdrage aan je dagelijkse vezelinname.

Ik heb de verhoudingen wat aangepast en ik heb zelf ook avocado in het recept verwerkt. Wanneer je dit recept wilt proberen, kijk dan eens op de markt voor snijbiet. Dit seizoensproduct vind je hier nu volop en je kunt precies de hoeveelheid die je nodig hebt laten afwegen ;). Ik heb witte bonen uit pot gebruikt, door ze af te spoelen met water verminder je het zoutgehalte. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken. Laat ze dan een dag van te voren weken in 3/4 keer zoveel water als hoeveelheid bonen. Kook ze op de dag zelf ruim een uur.

Bereidingstijd: 40 minuten

Prijs per persoon: €2,90 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon:

  • Energie 497 kcal,
  • Eiwit 21 g,
  • Koolhydraten 37 g,
  • Vet 25 g,
  • waarvan verzadigd 3 g,
  • voedingsvezel 18 g,
  • natrium 500 mg.

november recept

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 600 g witte bonen (uitgelekt)
  • 4 grote bieten
  • 300 g snijbiet
  • 80 g pistachenoten
  • 1/2 avocado (rijp)
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 grapefruit
  • 2 eetl. balsamico
  • Peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de over voor op 200 graden
  • Was en schil de bieten (zo nodig) en snijd ze in partjes van 2-3 cm
  • Doe de bietjes in een ovenschaal samen met de balsamico, grapefruitsap, één eetlepel olijfolie en peper en zout
  • Mix alles goed door elkaar, bedek met aluminiumfolie en plaats de bietjes in de oven voor de komende 40 minuten (na 20 min. de folie verwijderen en de bieten husselen)
  • Maak in tussentijd de pistacheboter door met een staafmixer 3/4 van de pistachenoten met de avocado te mixen
  • Doe de boter in een schaaltje en meng met 2 eetlepels
    olijfolie
  • Voeg peper en zout toe naar smaak
  • Haal de bietjes uit de oven
  • Laat de bonen uitlekken en spoel ze af met water
  • Was en snijd de snijbiet in reepjes en bak dit 2 minuten in wat olijfolie
  • Voeg de witte bonen, peper en zout toe en eventueel wat vocht van de bieten
  • Bak het geheel nog één minuut en serveer met de geroosterde bietjes en de pistacheboter
  • Garneer het gerecht met de overige pistachenoten

Tips:

  • Gebruik de andere helft van de grapefruit, geschild en in stukjes als extra garnering!
  • De leftovers zijn de volgende dag (koud) ook erg smakelijk!

Bron