Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

November recept: Pompoenlasagne met spinazie en champignons

Door | 2017-01-03T16:02:30+00:00 4 december 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • lasagna
De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! De herfst is een echt oogstseizoen dus op de markt en in de supermarkt vind je weer talloze soorten groenten en fruit, zo zijn appels en mandarijnen nu op hun lekkerst én goedkoopst. Andere milieubewuste keuzes in de herfst zijn onder andere pompoen, knolselderij, rode biet, witlof, zoete aardappel, prei, wortelen en peren.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

November, de een-na-laatste maand van het jaar en het is volop herfst! De korte dagen en de kou zorgen voor een gezellige sfeer in huis. En daar hoort natuurlijk ook lekker eten bij. Deze maand een recept voor lasagne, maar dan wel een echte herfstvariant! Namelijk op basis van pompoen. Pompoenen zijn een echt seizoensproduct van de herfst en ze zijn nu verkrijgbaar in alle soorten en maten. Ik vond het recept voor lasagne met pompoen en spinazie op www.juliasalbum.com. Ik heb er weer flink aan gesleuteld.

Aan mijn versie heb ik kastanjechampignons (voor extra bite en smaak) en tomatenpassata (i.p.v. melk) toegevoegd. Ook is de flinke lading volvette kaas vervangen door hüttenkäse. Verder mag de (verse) salie eigenlijk niet ontbreken, dit is een heerlijke smaakmaker in dit gerecht. Ik heb het afgemaakt met wat geroosterde pijnboompitjes, maar om het gerecht nog meer herfstsfeer te geven, zijn geroosterde walnoten ook een goede optie! En rucola zou er goed bij smaken als garnering en meteen nog een beetje extra groente ;-).

Bereidingstijd: 80 minuten

Prijs per persoon: €3,75 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 457 kcal, Eiwit 23,1 g, Koolhydraten 48 g, Vet 16,8 g, waarvan verzadigd 3,2 g, voedingsvezel 10,2 g, natrium 610 mg.

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

  • 200 g volkoren lasagnebladen
  • 1 flespompoen
  • 500 g diepvries spinazie (gesneden)
  • 500 g tomatenpassata
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bakje hüttenkäse
  • 1 takje salie
  • 1 eetl. gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 50 g pijnboompitten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de flespompoen in halve ringen van circa 2-3 cm
  3. Leg de pompoenringen op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met paprikapoeder en oregano
  4. Rooster de pompoen in de oven voor 20 minuten
  5. Was de kastanjechampignons en snijd in plakjes
  6. Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak de champignons
  7. Snipper de ui en knoflook en voeg toe
  8. Voeg na 2-3 minuten bakken de diepvries spinazie toe en zet het vuur laag
  9. Haal de pompoen uit de oven en laat een paar minuten afkoelen, verzet de temperatuur van de oven naar 180 graden
  10. Ontdoe de pompoen van de schil en meng met de passata in de blender tot een puree
  11. Breng op smaak met zout en peper en fijngesneden salie
  12. Vet een ovenschaal in en maak laagjes van het spinaziemengsel, de lasagnebladen en vervolgens de puree
  13. Verdeel de Hüttenkäse over de schaal en maak af met wat blaadjes salie
  14. Zet de lasagne in de oven voor 25 minuten
  15. Laat de lasagne eerst 5 minuten afkoelen en serveer dan met de geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Bron

  1. Julia’s album. Butternut Squash and Spinach Lasagna. Geraadpleegd op 7 november 2016.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Eén reactie

  1. Merel 5 december 2016 at 3:01- Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept! Dat hoort natuurlijk helemaal bij dit seizoen en ik vind de combinatie van spinazie en pompoen sowieso heel lekker. Dankjewel voor het delen van dit recept 😉
    Liefs, Merel

Schrijf een reactie