De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! Je kunt de herfst zien als overgangsfase van de warme zomer naar de koude winter. Voor de echte foodies onder ons is de herfst een geliefd seizoen. De herfst staat namelijk ook wel bekend als het oogstseizoen. Dat betekent heel veel verse seizoensproducten in de herfstmaanden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan boerenkool, pompoen, witlof en paddenstoelen.

In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon,  bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet.  De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Speltpasta

Ik vond afgelopen week een pastagerecht met geroosterde bloemkool op www.marthastewart.com. Het recept zelf sprak mij niet heel erg aan maar het idee van geroosterde bloemkool in een pastagerecht wel. Om toch een pastagerecht met geroosterde bloemkool te maken heb ik het recept wat omgegooid. Bloemkool is al een echte herfstgroente maar om het recept uit te breiden heb ik ook rode witlof en kastanjechampignons toegevoegd. Deze producten zijn ook heel goed verkrijgbaar in de maand november. Verder heb ik het brood en de Parmezaanse kaas vervangen voor wat kookroom en de bereidingswijze wat veranderd.

Bereidingstijd :40 minuten

Prijs per persoon :€2,32 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon :Energie 442 kcal, Eiwit 5,5 g, Koolhydraten 11,8 g, Vet 5,3 g, waarvan verzadigd 5 g, voedingsvezel 13 g, natrium 216 mg.

spelt pasta

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 4 stronken rode witlof(of 1 Radicchio)
  • Kleine bloemkool
  • Klein scheutje olijfolie
  • 200 g kastanjechampignons
  • 320 g (spelt)pasta
  • 2 rode uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels kookroom
  • Peper en zout
  • Optioneel:
    • een paar gesneden bosuitjes
    • wat geraspte oude kaas
    • een paar sprieten bieslook gesnipperd

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en de rode witlof in grote parten. Verspreid de groente over een bakplaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie
  3. Bestrooi de groente met wat peper en zout en zet de bakplaat in de oven voor de komende 20 minuten
  4. Snijd ondertussen de knoflook fijn en snijd de ui in ringen. Snijd de champignons in plakjes
  5. Zet een grote pan water op het vuur en voeg de pasta toe zodra het kookt
  6. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook en uienringen. Voeg de champignons na één minuut toe en bak ze goudbruin
  7. Voeg de groente wanneer het gaar geroosterd is ook toe en meng alles door elkaar
  8. Giet de pasta af en voeg deze toe samen met de kookroom. Meng alles voor de laatste keer goed door elkaar et voilà!
  9. Tip: Snijd een paar bosuitjes fijn voor de garnering. Het oogt niet alleen leuk, maar het doet ook veel voor de smaak!
    En mocht je nog meer smaak willen dan kun je geraspte oude kaas en/of snippertjes bieslook toevoegen.

Bronnen

  1. Stewart, M. (september 2008). Pasta with roasted cauliflower, parsley, and breadcrumbs. Geraadpleegd op 16 november 2014.