fbpx

November recept: Thaise pompoensoep met naanbrood, hummus en yoghurt

Door |2018-11-16T15:32:42+00:0016 november 2018|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • pompoensoep met naanbrood,
In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten uit het seizoen eten is niet alleen milieu bewust, lekker en gezond, maar ook relatief goedkoop! Milieubewuste keuzes in de herfst zijn bijvoorbeeld bleekselderij, pastinaak, koolsoorten, pompoen, raapstelen, ui, venkel, wortel, mandarijn en peer. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het herfstseizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is november! De op één na laatste maand van het jaar alweer. We zitten nu midden in het herfstseizoen dus er is volop aanbod aan lekkere herfstgroente- en fruitsoorten. De groente die absoluut niet mag ontbreken op het herfstmenu is pompoen. Tegenwoordig zijn steeds meer eetbare pompoensoorten verkrijgbaar in de supermarkt. Voor dit pompoensoeprecept van www.wakkerdier.nl gebruikte ik flespompoen. Ik serveerde het recept met volkoren naanbrood (o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn), zelfgemaakte hummus en yoghurt. Dit is een geweldig lekkere combinatie én het vormt een volwaardige avondmaaltijd.

Bereidingstijd: 45 minuten

Prijs per persoon: € 4,02 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Extra benodigdheden: bakplaat, bakpapier, rasp, knoflookpers, staafmixer

Voedingswaarde per persoon: energie 479 kcal, eiwit 16 g, koolhydraten 44,1 g, vet 24,2 g, waarvan verzadigd 5,4 g, voedingsvezel 11,9 g, zout 1,1 g, natrium 456 mg.

Ingrediënten (voor ca. 6 porties soep)

  • 2 flespompoenen
  • olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • ½ rode peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 2-3 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 l groentebouillon, natriumarm
  • 4 bosuitjes
  • 15 g verse peterselie of koriander, fijn gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor naanbrood met hummus en yoghurt

  • 265 g kikkererwten uit blik/glas, afgespoeld
  • 1 el tahin
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 4 plakken volkoren naanbrood (200 g)
  • 150 g Griekse yoghurt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Halveer de pompoenen over de lengte en verwijder de pitten met een eetlepel. Snijd in plakken van ca. 2 cm. Wrijf in met olijfolie en verdeel over een bakplaat belegd met bakpapier. Rooster de pompoen ca. 20 minuten in het midden van de oven. Rooster vervolgens het naanbrood ca. 5 minuten in de oven of check de aanwijzingen op de verpakking.
  • Mix ondertussen de kikkererwten, tahin, vier eetlepels olijfolie, één eetlepel citroensap, één teentje knoflook, één sjalotje, één theelepel paprikapoeder en één theelepel komijnpoeder tot een hummus. Zet apart
  • Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Snipper de sjalotjes en voeg toe. Verwijder de zaadlijsten uit de halve rode peper, snijd fijn en voeg toe
  • Verwijder de schil van de geroosterde pompoen en bak de pompoen 1 minuut mee. Voeg de andere theelepel komijnpoeder en het kurkumapoeder toe en bak het geheel nog ca. 2 minuten op laag vuur. Rasp de gember en pers de andere twee teentjes knoflook. Bak de gember en knoflook de laatste minuut mee
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel ca. 3 minuten pruttelen. Mix dan met een staafmixer tot een gladde soep
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Breng de soep verder op smaak met peper, de helft van de bosuitjes en de helft van de fijngesneden peterselie of koriander. Meng de andere helft van de verse kruiden samen met wat peper door de Griekse yoghurt. Serveer het geroosterde naanbrood met de humus, yoghurt en de pompoensoep. Gebruik de overige bosuitjes als decoratie.

Bron
Wakker dier (z.d.). Thaise pompoensoep. Geraadpleegd op 2 oktober 2018.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

Eén reactie

  1. Sam - xFitness 17 november 2018 at 5:44 - Beantwoorden

    Wat ziet dat er goed uit Fleur, dank je wel 🙂

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?