Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Oktober recept: Herfst groentestoof met verse peterselie

Door | 2017-01-06T14:11:50+00:00 28 oktober 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • groentestoof met verse peterselie 1
De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! De herfst is een echt oogstseizoen dus op de markt en in de supermarkt vind je weer talloze soorten groenten en fruit, zo zijn appels en mandarijnen nu op hun lekkerst én goedkoopst. Andere milieubewuste keuzes in de herfst zijn onder andere pompoen, knolselderij, rode biet, witlof, zoete aardappel, prei, wortelen en peren.

In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is oktober en het weer liegt ons niet voor, het is officieel herfst! Dat betekent naast de vele regenbuien ook af en toe een zonnige herfstdag waarop we kunnen genieten van de mooie kleuren buiten. Die mooie kleuren komen ook terug in het groenten- en fruit aanbod van dit seizoen, denk maar aan pompoen, rode bietjes en mooi rood gekleurde appels.

Deze maand een recept met lekker veel verschillende (vezelrijke) groenten, een boost voor je weerstand :). Ik vond dit recept voor groentestoof op www.thecurvycarrot.com. Ik vind een stoofpot vaak niet heel aantrekkelijk ogen, maar de geur in de keuken maakt dat meer dan goed. Een stoofpot wordt meestal gemaakt op basis van vlees, maar dit recept bewijst dat het ook heel goed zonder kan. Een mooie manier om je dagelijkse portie groenten en vezels binnen te krijgen. Ik heb het recept hier en daar wat omgegooid ter bevordering van de voedingswaarde en ik kan nu al zeggen voor mij is het een blijvertje de komende maanden!

groentestoof met verse peterselie 1

  • Bereidingstijd:
    • 60 minuten
  • Prijs per persoon:
    • €3,75 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
  • Voedingswaarde per persoon:
    • Energie 469 kcal,
    • Eiwit 22 g,
    • Koolhydraten 44,7 g,
    • Vet 13,6 g,
    • waarvan verzadigd 1,4 g,
    • voedingsvezel 24,2 g,
    • natrium 640 mg.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 1 pot witte bonen (circa 360 g)
  • 250 gram verse doperwten
  • 1 knolselderij
  • 2 grote winterwortelen
  • 1 prei
  • 500 g kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 4 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groot blikje tomatenpuree (circa 150 g)
  • 200 ml witte wijn
  • 500 ml groentebouillon (of natriumarme bouillon)
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetl. gedroogde tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 80 g geroosterde amandelen
  • bosje verse platte peterselie

Bereiding

  • Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ruim 1 cm
  • Verhit een beetje olijfolie in een grote braadpan en voeg de knolselderij samen met het takje rozemarijn en het laurierblaadje toe
  • Schil ondertussen de wortels en snijd halve maantjes van ½ cm en voeg toe aan de knolselderij
  • Snipper de sjalotten en knoflook en voeg toe samen met de tijm
  • Vergeet niet af en toe goed te roeren met een houten pollepel
  • Was de prei en de rode ui en snijd in dunne ringetjes en voeg toe
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes garen en roer af en toe
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en laat 1 minuut meebakken
  • Blus af met de witte wijn
  • Kook ruim 250 ml water en maak in een pannetje sterke bouillon met 1 groentebouillonblokje voor 0.5 L
  • Voeg de bouillon toe samen met de doperwten
  • Laat het gerecht 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan
  • Laat de witte bonen uitlekken en voeg toe
  • Zet het vuur ui
  • Hak de platte peterselie fijn en roer door het gerecht, bewaar eventueel een deel voor de garnering
  • Serveer met wat geroosterde amandelen en eventueel een lekker stuk volkoren brood

Geniet ervan!

Bron

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

3 Reacties

  1. christine veraart 29 oktober 2016 at 1:39- Beantwoorden

    wanneer gaan de champignons erbij ? Ik kan het niet terug vinden in het recept.
    dank voor je reactie, groet Christine

  2. S. van Puijenbroek 8 november 2016 at 5:19- Beantwoorden

    Bij de ingrediënten vind ik verse doperwten. Verse doperwten zijn volgens mij zomergroenten. Zijn diepvries doperwten een mogelijk alternatief?

    Het recept is voor 4 personen, wij hebben een 2 persoonshuishouden. Wellicht is het mogelijk om bij recepten enkele suggesties te doen hoe ze voor 2 personenen aan te passen zijn.

  3. suzanne 10 november 2016 at 2:53- Beantwoorden

    Hoi,

    Klinkt erg lekker! Ik ga het vanavond maken, alleen als ik de ingredienten in myfitnesspal zet kom ik op vrij andere voedingswaarden uit (veel meer kcal p.p.) klopt je berekening wel? Daarnaast vroeg ik mij af of je in plaats van witte bonen oop wittebonen in tomatensaus kunt gebruiken. Alvast bedankt!

Schrijf een reactie