In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten uit het seizoen eten is niet alleen milieu bewust, lekker en gezond, maar ook relatief goedkoop! Milieubewuste keuzes in de herfst zijn bijvoorbeeld bleekselderij, pastinaak, koolsoorten, pompoen, raapstelen, ui, venkel, wortel, mandarijn en peer. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het herfstseizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is oktober! De herfst is begonnen en dat is al goed terug te zien in de natuur. De prachtige kleuren van de herfst komen langzaam opzetten en ik heb al een heerlijke voorraad verse walnoten liggen. Deze maand een lekker herfstrecept voor tortilla’s. Ik vond inspiratie op www.kookidee.nl tijdens mijn zoektocht naar een originele vulling voor tortilla’s. Vaak kom ik uit op een vulling bestaande uit paprika, avocado, peulvruchten, bosui en zalm of kip maar deze vulling op basis van rodekool is een super smakelijk alternatief! Ik heb de combinatie van wortel en rodekool uit het originele recept gebruikt en aangevuld met vegetarisch gehakt en een yoghurtsausje met sinaasappel en verse gember. Twee typische warme herfstsmaken. Een groot voordeel van dit gerecht is dat het in no time op tafel staat!

Bereidingstijd: 15 minuten

Prijs per persoon: €3,89 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Extra benodigdheden:

Voedingswaarde per persoon: Energie 429 kcal, Eiwit 20,5 g, Koolhydraten 56 g, Vet 11,1 g, waarvan verzadigd 2,7 g, voedingsvezel 11,4 g, zout 1,56 g, natrium 616 mg.

 

rode kool

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • olijfolie
  • 175 g vegetarisch gehakt
  • 3 bosuitjes
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 150 g Bulgaarse yoghurt
  • ½ sinaasappel
  • 2 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g rodekool, fijngesneden (voorgesneden verkrijgbaar)
  • 300 g wortel, julienne gesneden (voorgesneden verkrijgbaar)
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 4-8 volkoren tortillawraps
  • 20 g verse peterselie, fijngesneden
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak het vegetarisch gehakt ca. 4 minuten. Snijd de bosuitjes in ringetjes van 0,5 cm en voeg toe samen met de komijn en kaneel. Roer goed door. Zet apart
  • Doe de Bulgaarse yoghurt in een schaaltje. Rasp de helft van de sinaasappelschil en voeg toe. Rasp de gember en voeg toe. Pers de knoflook en voeg toe. Roer het geheel en breng op smaak met peper en eventueel wat zout
  • Meng de rodekool en wortel in een kom met de wittewijnazijn en één eetlepel olijfolie. Pers de halve sinaasappel en voeg toe
  • Vul de wraps met wat vegetarisch gehakt en de groente. Rol dicht en serveer met de saus en de fijngesneden peterselie
  • Smullen maar!

Bron

  • Kookidee (2016). Heerlijke wraps met rode kool, wortel, beenham en mosterd-dillesaus. Geraadpleegd op 28 september 2018