Wil jij een gratis online cursus volgen over voeding, jouw voedingsgedrag of duurzaamheid? Doe dan nog t/m juni 2017 mee aan het onderzoek Be FOCuSed dat onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam uitvoeren. Je helpt de onderzoekers dan om inzicht te krijgen in de gebruikservaring en toepasbaarheid van de cursussen en de gedragsveranderingen waartoe deze cursussen mogelijk leiden. Als je meedoet krijg je na afronding ook feedback over je eigen voedselinname en eetgedrag en tips uit alle vijf de cursussen.

Doel van de Be FOCuSed studie

De Be FOCuSed studie is een onderdeel van een internationaal onderzoeksproject. Het doel van dit project is om hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee mensen hun gedrag rondom voeding, eetgedrag en duurzaamheid kunnen veranderen.

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft samen met de Aarhus Universiteit Denemarken vijf online cursussen ontwikkeld rondom voeding, voedingsgerelateerd gedrag en duurzaamheid. Het doel van het Be FOCuSed onderzoek is uitzoeken hoe mensen deze online cursussen gebruiken en ervaren, zodat deze verbeterd kunnen worden.

Zou het niet mooi zijn als mensen met een laagdrempelige en goedkope online cursus hun gedrag rondom voeding en duurzaamheid kunnen verbeteren?

Het is al aangetoond dat online interventies effectief zijn bij het bevorderen van gezondheidsgedrag. Je hoeft namelijk geen grote veranderingen door te voeren om een verschil voor het milieu of je gezondheid te maken. Een groot voordeel van online cursussen is dat veel mensen er gebruik van kunnen maken, doordat ze goedkoop, flexibel en toegankelijk zijn. Toch zijn deelnamecijfers vaak laag en stoppen veel mensen voortijdig met de cursus.

Om te zorgen dat online cursussen wél aanslaan, is het cruciaal dat duidelijk wordt hoe deelnemers die cursussen ervaren en wat hun voorkeuren zijn. Ook willen de onderzoekers weten voor welke mensen hun cursussen over gezonde voeding, voedingsgerelateerd gedrag en duurzaam leven het meest bruikbaar zijn. Omdat depressieve klachten invloed kunnen hebben op gedrag, wordt er ook gekeken of deze klachten invloed hebben op het gebruik, de gebruikservaring en de toepassing van de cursussen.

Daarom zoeken de onderzoekers van de Vrije Universiteit mensen met en zonder stemmingsklachten om mee te doen met hun onderzoek. Je krijgt een gratis cursus over voeding, eetgedrag of duurzaamheid en zij onderzoeken hoe die cursussen werken: of ze jou goed bevallen, wat je wel en niet aanspreekt en of ze invloed hebben op je gedrag.

Be FOCuSed studie

Doe mee!

De onderzoekers zoeken Nederlandse proefpersonen tussen 18-70 jaar. Meedoen houdt in dat je gedurende 8 weken een online cursus volgt en op verschillende momenten online vragenlijsten invult. Alle cursussen hebben een ander onderwerp. Loting bepaalt welke cursus je kunt gaan volgen. De cursussen bevatten informatie, praktische tips en oefeningen om gezonder te eten, je eetgedrag te verbeteren of het milieu beter te beschermen. In deze cursussen kun je bijvoorbeeld aan de slag met leuke oefeningen en digitale dagboeken om afval te verminderen, impulsaankopen te voorkomen en je inname van rood en bewerkt vlees te verminderen.

Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je aan deze cursus besteedt en welke tips en oefeningen je gaat gebruiken en uitproberen. In elke cursus kun je gebruik maken van online dagboeken om je gedrag bij te houden. Deze dagboeken zijn ook via een app beschikbaar.

Meer info staat op befocused-vu.nl. Als je wilt meedoen, vul dan deze vragenlijst in om te kijken of je kunt meedoen. En zie hier onze Facebook page en Twitter.