fbpx

Opfriscursus biologische voeding

Door |2017-01-07T09:53:06+00:0012 juli 2015|Categorieën: Foodbasics, Hoe zit het met..., I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: |
 • biologisch
Enkele weken geleden las ik een interessant artikel over de voordelen van biologische gekweekte tomaten in het voedingstijdschrift Ortho. Hierin stellen zij dat uit onderzoek is gebleken dat een biologische tomaat gezonder is dan een normale tomaat en dat deze onder andere 57% meer vitamine C bevat (1). Voordat ik meteen naar de winkel ren om biologische tomaten te kopen wil ik even weten wat de  term ‘biologisch’ ook al weer precies inhoudt. Ik weet namelijk van alles een beetje over dit onderwerp, wat dus niet volledig is. Een kleine opfriscursus voor mijzelf én voor jullie kan dus geen kwaad.

Wat is biologisch ook alweer?

Biologische voeding is onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd wat inhoudt dat er geen gebruik gemaakt wordt van kunstmest, fungiciden, pesticiden en andere chemisch-synthetische hulpmiddelen (2,3). De boer gebruikt alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals kalkzwavel en natuurlijke vijanden zoals vogels en de sluipwesp die zelf niet schadelijk zijn voor de gewassen (3, 4).

Een ander belangrijk punt is dat in de biologische landbouw geen gebruik wordt gemaakt van genetisch gemanipuleerde ingrediënten, dier voer en enzymen (3). Ook worden gewassen alleen geteeld op natuurlijke grond, dus geen onnatuurlijke ondergrond zoals steenwol. Het aantal dieren wat op het land mag staan wordt evenredig verdeeld met het aantal m2 aan oppervlakte.

Bij de productie van biologische voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, mens en dier (3).

Biologisch & dierenwelzijn

Het welzijn van dieren staat hoog in het vaandel bij de biologische boer,  aan het natuurlijke gedrag van de dieren wordt zoveel mogelijk aandacht aan besteed (3,4). Biologische koeien lopen lekker in de wei, kippen scharrelen buiten en varkens kunnen in de modder wroeten. Zo leven de biologische dieren zo veel mogelijk in hun natuurlijke omgeving en krijgen ze de ruimte én de rust om op te groeien (2).  Zoals je al begrijpt is het gebruik van groeihormonen ten strengste verboden. Verder wordt het gebruik van medicijnen (waaronder antibiotica) beperkt, alleen als het dier ziek is krijgt het medicijnen. Gelukkig hebben ze deze medicijnen niet vaak nodig omdat biologische dieren minder vaak ziek zijn door hun gezonde voeding en manier van leven (3). Ook worden de snavels van kippen niet geknipt en houden varkens hun krulstaart en tanden (2,3).

biologisch

Biologisch versus niet-biologisch

De grote vraag is natuurlijk of biologische voeding gezonder is dan niet-biologische voeding. Nou, daar zijn de meningen over verdeeld. Onderzoek wijst niet eenduidig aan wat de specifieke gezondheidsaspecten van biologische voeding ten opzichte van niet-biologische voeding zijn. Daarom wordt over het algemeen gesteld dat niet-biologische voeding net zo gezond is als biologische voeding. Wel worden er in sommige producten hogere gehaltes aan  vitaminen en mineralen gemeten, zoals vitamine C in biologisch geteelde tomaten (3,5) .

En uiteindelijk bepaald niet het enkele product wat wij eten of wij gezond bezig zijn, maar de samenstelling ervan (3).

Waarom dan kiezen voor biologische voedingsmiddelen?

Okay, biologische voeding is dus per definitie niet gezonden dan niet-biologische voeding.  Wat zijn dan redenen, naast bewuste keuze, om voor biologische producten te kiezen? Hieronder een kleine opsomming:

 • Biologische producten bevatten geen kunstmatige geur en kleurstoffen en conserveermiddelen
 • Biologische producten bevatten soms hogere concentraties aan vitamine C of mineralen
 • Er mogen alleen natuurlijke E-nummers worden gebruikt en het liefst zo min mogelijk
 • Biologische groente en fruit bevatten geen/nauwelijks bestrijdingsmiddelen
 • De kans op diergeneesmiddelen in biologische melk en vleesproducten is klein
 • Goede controle; biologische producten moeten aan de eisen van gangbare producten én biologische producten voldoen
 • Goede smaak, doordat dier en plant de tijd krijgen om te groeien en alles wat er niet in zit
 • Dierwelzijn staat hoog in het vaandel
 • Goed voor het milieu en de natuur (3,6)

En nu?

Om een lang verhaal kort te maken; er is nog geen duidelijk bewijs dat biologische producten per definitie gezonder zijn dan niet-biologische producten. Wel zijn er genoeg redenen om bewust voor biologische producten te kiezen. Vaak hoor ik ook van mensen – soms vind ik het zelf ook – dat biologische producten echt duur zijn. Maar naar mijn idee hoef je niet meteen je hele voorraadkast te vullen met biologische producten. Het kan ook met enkele producten, zoals ik zelf doe met zuivel. En de prijs? Die betaal je voor lekker en eerlijk eten.  Maar uiteindelijk is de keuze aan jou!

Bronnen

 1. www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/artikel/8780/Biologische-tomaat-gezonder
 2. www.bionext.nl/biologisch
 3. www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biologisch.aspx
 4. www.bio-plus.nl/consument/faq/antwoorden/wat-is-biologisch-nu-precies/
 5. www.bio-plus.nl/consument/faq/antwoorden/is-biologisch-gezonder-dan-niet-biologisch/
 6. http://www.biologischlekkernatuurlijk.nl/site/actie/artikel/10-redenen-om-biologisch-te-ontdekken.116.html
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper

Voeding heeft van kinds af aan al een rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje vond ik het al leuk om te koken en stond ik dan ook graag in de keuken om mijn moeder te helpen en later zelf recepten uit te proberen. Daarna typte ik dan de recepten uit op de typemachine, wat leuk is het om nu nog eens terug te bladeren en te zien dat mijn receptenkeuze toen vooral bestond uit lekkere dingen zoals koekjes en toetjes, dat is nu wel anders! Het is dan ook niet zo vreemd dat ik na de middelbare school heb gekozen voor de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Voeding in Gezondheid en Ziekte. Inmiddels ben ik alweer even afgestudeerd en werkzaam als klinisch datamanager hematologie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?