Paranoten (of Brazil nuts) zijn een goede bron van selenium (een essentieel mineraal). Paranoten zijn zelfs zo’n goede bron van selenium dat een enkele noot al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bevatten. 

Selenium 

Het gehalte selenium varieert sterk per noot; het kan soms wel een factor duizend verschillen omdat de gehaltes selenium in de gebieden waar paranoten worden geteeld sterk kunnen verschillen. Met slechts drie paranoten kun je (afhankelijk van het gehalte in de paranoten) al 300 microgram selenium binnenkrijgen, wat als veilig maximum wordt gesteld.

Geen paniek

Het levert geen gevaar voor de gezondheid op als je een enkele keer deze maximaal veilige dosis overschrijdt.De aanvaardbare bovengrens geeft namelijk de hoeveelheid die je langdurig kunt nemen zonder nadelige effecten op de gezondheid, waarbij tevens rekening wordt gehouden met een veiligheidsmarge. Als je paranoten gewoon blijft eten, maar niet elke dag een handje, dan loopt het wel los. Een goede reden om ook met noten lekker te variëren. Amandelen en hazelnoten bevatten bijvoorbeeld weer nauwelijks selenium.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een gezond eetpatroon en over de feiten en fabels die circuleren in de wereld van voeding? Check dan ons boek Eet als een expert