Ik ben Laura Heusschen, 27 jaar en opgeleid als diëtist en voedingswetenschapper. Tijdens mijn bachelor opleiding Voeding en Diëtetiek (HAN Nijmegen) en master opleiding Nutrition & Health (Wageningen University) heb ik me met name gefocust op de relatie tussen voeding en gezondheid en voeding bij ziekte.
Al deze aspecten komen samen in mijn promotieonderzoek bij Vitalys, kliniek tegen overgewicht (onderdeel van Rijnstate) en Wageningen University, waar ik in april 2018 mee gestart ben. Door middel van toegepast onderzoek wil ik graag bijdragen aan de gezondheid van mensen die een maagverkleining (hebben) ondergaan én hoop ik een brug te kunnen slaan tussen voedingswetenschap en de medische praktijk.

Optimale voedingstoestand na een maagverkleining_2

Wat onderzoek jij?

Ik doe onderzoek naar de voedingstoestand van mensen die een maagverkleining (hebben) ondergaan en hoe we deze kunnen verbeteren. Voedingstoestand is een breed begrip en door middel van verschillende onderzoeken proberen ik uiteindelijk alle stukjes van de puzzel compleet te krijgen. Ik onderzoek bijvoorbeeld hoe we de samenstelling van speciale multivitamine supplementen voor deze doelgroep kunnen optimaliseren. We willen ervoor zorgen dat er geen tekorten in vitamines en mineralen ontstaan, maar de dosis moet ook niet te hoog zijn omdat dit ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

In een ander onderzoek volg ik vrouwen die zwanger zijn na een maagverkleining. Ongeveer 80% van de populatie die een maagverkleining ondergaat bestaat uit vrouwen, van wie de meerderheid in de vruchtbare leeftijd. Na een maagverkleining vindt een verminderde opname van voedingsstoffen plaats, terwijl de behoefte voor de meeste voedingsstoffen juist is verhoogd tijdens de zwangerschap. Samen met gynaecologen uit verschillende ziekenhuizen doen we onderzoek naar de invloed van voedingstekorten op de zwangerschap en de ontwikkeling van het ongeboren kind met als doel om goede aanbevelingen of richtlijnen te kunnen ontwikkelen.

Ik vind het, mede door mijn achtergrond in diëtetiek, ook belangrijk om onderzoek te doen naar de kwaliteit van voedingsinname voor en na een maagverkleining. Met behulp van de voedingsvragenlijst Eetscore breng ik in kaart in hoeverre wordt voldaan aan de Richtlijn Goede Voeding, en waar mogelijk nog verbeterpunten liggen.

Klik voor meer informatie.

Waarom is jouw onderzoek belangrijk?

Ieder jaar krijgen 12.000 mensen in Nederland een maagverkleining, ook wel bariatrische of metabole chirurgie genoemd. De meest voorkomende operaties zijn de Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) en de gastric sleeve. Bij de RYGB wordt de maag verkleind tot het formaat van ongeveer een kiwi en wordt een deel van de dunne darm omgeleid zodat de ingenomen voeding niet volledig wordt opgenomen. Bij een gastric sleeve wordt een groot deel van de maag verwijderd zodat er een kleine, buisvormige maag overblijft. Elke bariatrische operatie verandert dus in meer of mindere mate iets aan het maagdarmstelsel. Ondanks de voordelen zoals gewichtsverlies en het verminderen of verdwijnen van comorbiditeiten zoals diabetes of een verhoogde bloeddruk, ontstaat hierdoor ook een verhoogd risico op voedingstekorten. Dit kan uiteindelijk leiden tot onder andere bloedarmoede, botontkalking of ondervoeding. Daarnaast kunnen mensen na een maagverkleining minder eten omdat de maag sneller vol zit. Het is daarom belangrijk dat hetgeen wat ze eten voldoende voedingsstoffen bevat.

Tijdens mijn promotieonderzoek wil ik meer inzicht krijgen in hoe we de voedingstoestand van mensen die een maagverkleining (hebben) ondergaan kunnen optimaliseren en voedingstekorten kunnen voorkomen.

Wat zijn jouw belangrijkste bevindingen (of evt inzichten) tot nu toe?

Ik ben momenteel nog druk bezig om de resultaten van de eerste onderzoeken te analyseren.  Een van mijn belangrijkste bevindingen tot nu toe is dat het voor vrouwen met een maagverkleining belangrijk is om na de operatie nog minimaal een jaar te wachten met een eventuele zwangerschap. In het eerste jaar na de operatie verliezen zij namelijk nog veel gewicht en is het risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht verhoogd.1

Wat is jouw advies aan de lezer?

Inmiddels kent bijna iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving die een maagverkleining heeft ondergaan. Toch hoor ik nog regelmatig vooroordelen over mensen met obesitas en het ondergaan van een maagverkleining. In de praktijk zie ik juist veel vaker mensen die gemotiveerd zijn om hun overgewicht aan te pakken en hun leefstijl te verbeteren. Ik wil graag meegeven dat een maagverkleining niet zomaar een makkelijke oplossing is en dat er ook veel aandacht wordt besteed aan het totale plaatje eromheen, waaronder een goede leefstijl en een gezond eetpatroon.

Welke onderzoeker volg jij op de voet? En waarom is dat interessant?

Naast de onderzoeken van mijn collega’s onderzoekers, volg ik de AURORA studie van Prof. Dr. Roland Devlieger (KU Leuven) op de voet. De onderzoeksgroep van Devlieger heeft al veel bijgedragen aan de huidige kennis rondom zwangerschap na een maagverkleining en ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten van deze studie.

Bron

1 Heusschen, L., Krabbendam, I., van der Velde, J.M. et al. A Matter of Timing—Pregnancy After Bariatric Surgery. Obes Surg (2021).