fbpx

Orde in de chaos: etiketten worden duidelijker!

Door |2017-01-08T19:37:36+00:001 juni 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , |
  • etiket
Vandaag een bijdrage van voedingsdeskundige Eline Posthumus van Boodschapp.

Etiketten

Boodschapp

Sinds een paar maanden werk ik, als voedingsdeskundige, bij Boodschapp. Boodschapp is een applicatie voor je telefoon, die de samenstelling van voedingsmiddelen inzichtelijk maakt. Om een goede en objectieve beoordeling te kunnen maken, hebben wij alle gegevens van het etiket nodig: voedingswaarde, ingrediënten, allergeneninformatie, duurzaamheidskenmerken (EKO, Demeter) en eventueel andere logo’s, zoals het glutenvrij-logo. Het invoeren van de gegevens blijft, zelfs na het invoeren van een paar honderd producten, een precies werkje. Sommige voedingsmiddelen hebben niet eens een voedingswaardedeclaratie. Maar hier komt verandering in!

Etiketten worden duidelijker

Eind 2014 komt er orde in de chaos. De etiketten op voedingsmiddelen krijgen een nieuwe, duidelijkere, look. En nog belangrijker: het wordt verplicht om op (bijna) alle levensmiddelen de voedingswaarde te vermelden. Bovendien heb je voortaan geen vergrootglas meer nodig om de voedingswaarde te ontcijferen. Vanaf half december moet de letterhoogte minimaal 1,2 mm zijn. Dat is nog klein, maar er komt ook informatie op het etiket bij, waaronder:

  • het land van oorsprong van het hoofdingrediënt;
  • de datum van invriezen;
  • de term ‘ontdooid’ wordt vermeld als het product ingevroren is geweest;
  • bij vlees- en visproducten die uit meerdere stukjes bestaan zal ‘samengesteld uit stukjes vlees/vis’ op de verpakking staan;
  • de term ‘met toegevoegd water’ wordt bij vleesproducten vermeld als het watergehalte meer dan 5% is. Zo weet je wat je koopt: een kilo vlees of een kiloknaller water met vlees.

Daarnaast worden de regels voor plantaardige oliën en vetten uitgebreid. Met de nieuwe wetgeving wordt het duidelijk om wat voor soort vet het gaat, zoals ‘gedeeltelijk geharde zonnebloemolie’. Het aflezen van de voedingswaarde zal in het begin opletten worden. De volgorde van macronutriënten verandert in: energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout (dus geen natrium meer).

De duidelijkste verbetering is de vermelding van allergenen. De allergenen zullen in een opvallende lettertype worden weergegeven: cursief, dikgedrukt of onderstreept. Deze aanpassing is voor zowel diëtisten als voor consumenten een geschenk uit de hemel!

Bronnen

  1. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Regels voor ondernemers- Eten en drinken. Etikettering van levensmiddelen. Nieuwe etiketteringswetgeving per 14 december 2014. Via: http://www.vwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-eten-en-drinken/dossier/etikettering-van-levensmiddelen/nieuwe-etiketteringswetgeving-per-14-december-2014
  1. European Commision. Health and Consumers. Food. Foodlabelling. Questions and Answers on the application of the Regulation(EU) N° 1169/2011 on the provision of food information to consumers. 31 januari 2013. pagina: 5,6,10,11,14,22,27. Via: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/docs/qanda_application_reg1169-2011_en.pdf

Bron afbeelding: Etiket Nederland B.V. Voorbeeldetiketten volgens de oude- en de nieuwe regelgeving.  Via: http://www.nieuwerwetsetiketteren.nl/ 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gastblogger

Dit artikel is een gastblog. De inhoud van deze gastblog is op persoonlijke titel van de gastblogger en is niet geredigeerd door het I’m a Foodie blogteam.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?