Of je nu een waaghals bent en de paddenstoelen voor dit recept in het wild verzamelt, of ze toch liever uit de (super)markt haalt maakt niets uit. Kies voor de bospaddenstoelen bijvoorbeeld uit portobello, cantharellen, kastanjechampignons en oesterzwammen. Het is een heerlijk lunchgerecht, zeker met een stuk goed desembrood.
Ingrediënten
paddenstoelen salade
- 1 blik artisjokken, in kwarten
- 100 gram gemengde slablaadjes
- 75 gram mooie spinazieblaadjes
- 2 eetl. olijfolie
- 250 gram gemengde bospaddenstoelen, in stukken gescheurd
- 2 eetl. wittewijnazijn
- 1 eetl. honing
- 2 bosuitjes, in ringen gesneden
- 15 gram hazelnoten
- 15 gram walnoten
- 10 gram pijnboompitten
dressing
- 1 eelt. honing
- 100 ml wittewijnazijn
- 125 gram yoghurt
- 75 ml walnotenolie of zoveel als nodig is
- peper uit de molen en zout
Bereiding
Meng de sla met de spinazieblaadjes en verdeel die over 4 borden. Verdeel de artisjokharten erover. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen er kort in, bestrooi ze met zout en peper en blus af met de azijn. Giet een eetlepel honing erover en bak dat even mee. Roer de bosui-ringen erdoor. Verdeel de paddenstoelen uit de pan over de sla. Veeg de pan schoon en rooster de noten er in. Strooi ze ook uit over de salades.
Klop de dressing door de honing in de azijn op te lossen en roer de yoghurt daar doorheen. Klop de walnotenolie als laatste erdoor tot er een mooie dikke dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en giet ‘m over de salades.
Serveer deze salade direct, met lekker brood erbij.
NOOT: met toestemming van Yvette van Boven (uit haar kookboek Homemade)
Geef een reactie