Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Paddenstoelen recept: Herfstsalade met hazelnoten en gebakken paddenstoelen

Door | 2017-01-08T10:56:44+00:00 9 november 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • paddenstoelen
Of je nu een waaghals bent en de paddenstoelen voor dit recept in het wild verzamelt, of ze toch liever uit de (super)markt haalt maakt niets uit. Kies voor de bospaddenstoelen bijvoorbeeld uit portobello, cantharellen, kastanjechampignons en oesterzwammen. Het is een heerlijk lunchgerecht, zeker met een stuk goed desembrood.

Paddestoelen recept

Ingrediënten

paddenstoelen salade

  • 1 blik artisjokken, in kwarten
  • 100 gram gemengde slablaadjes
  • 75 gram mooie spinazieblaadjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • 250 gram gemengde bospaddenstoelen, in stukken gescheurd
  • 2 eetl. wittewijnazijn
  • 1 eetl. honing
  • 2 bosuitjes, in ringen gesneden
  • 15 gram hazelnoten
  • 15 gram walnoten
  • 10 gram pijnboompitten

dressing

  • 1 eelt. honing
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 125 gram yoghurt
  • 75 ml walnotenolie of zoveel als nodig is
  • peper uit de molen en zout

Bereiding

Meng de sla met de spinazieblaadjes en verdeel die over 4 borden. Verdeel de artisjokharten erover. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen er kort in, bestrooi ze met zout en peper en blus af met de azijn. Giet een eetlepel honing erover en bak dat even mee. Roer de bosui-ringen erdoor. Verdeel de paddenstoelen uit de pan over de sla. Veeg de pan schoon en rooster de noten er in. Strooi ze ook uit over de salades.

Klop de dressing door de honing in de azijn op te lossen en roer de yoghurt daar doorheen. Klop de walnotenolie als laatste erdoor tot er een mooie dikke dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en giet ‘m over de salades.

Serveer deze salade direct, met lekker brood erbij.

NOOT: met toestemming van Yvette van Boven (uit haar kookboek Homemade)

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

Schrijf een reactie