Heeft je peuter al twee weken of langer hele dunne ontlasting, zonder dat hij verder ziek lijkt? Dan zou het weleens om peuterdiarree kunnen gaan. Bij peuterdiarree heeft je kind meerdere keren (drie tot tien keer) per dag waterdunne tot brijachtige ontlasting.

Wat zijn de kenmerken?

De ontlasting ruikt zuur en bevat onverteerde etensresten. Verder heeft je kindje er geen last van: hij groeit goed, heeft geen buikpijn, geen koorts en voelt zich niet ziek. Typisch aan peuterdiarree is dat de ontlasting enkel overdag komt, en niet ‘s nachts.

Langdurige diarree?

Neem bij langdurige diarree altijd contact op met je arts. De diarree kan namelijk ook een andere oorzaak hebben, zoals een chronische infectie of een voedselovergevoeligheid.

De vier V’s 

Je hoort weleens dat peuterdiarree normaal is en bij de peuterleeftijd hoort. Maar peuterdiarree is niet ‘zoals het hoort’. Het is een gevolg van een onevenwichtige voeding.Dat heeft vaak te maken met een of meerdere van de vier V’s:

Te weinig Vezels 

Vezels helpen peuterdiarree voorkomen doordat ze de snelheid waarmee voedsel zich door de darm beweegt, vertragen. Zo krijgt de darm tijd om voldoende vocht uit de ontlasting te halen en wordt deze dikker. Zorg voor minimaal 15 gram vezels per dag door voldoende vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en/of noten aan te bieden. 

Te veel Vocht 

Als je peuter te veel drinkt, kan zijn lichaam het niet goed verwerken. Meer dan 1,5 liter drinken per dag kan ook voor peuterdiarree zorgen. De grote hoeveelheid vocht maakt de stoelgang wateriger.

Als de voeding van je peuter weer meer in evenwicht is, zou de diarree na een tot twee weken moeten verdwijnen. In ons boek ‘Eet als een expert mini’ behandelen we de andere twee V’s.

SOS-advies in ‘Eet als een expert Mini’

Dit is een van de SOS-teksten in ons boek ‘Eet als een expert Mini‘ . In de SOS-teksten bespreken experts verschillende moeilijke situaties, zodat jij ook in moeilijke situaties weet wat je het beste kunt doen. Het zal je vertrouwen geven!