Gebruik bijvoorbeeld eens bloemkool in plaats van pizzadeeg voor het maken van een pizzabodem! Ik ben een voorstander van vers voedsel, koken zonder pakjes en zakjes, en zonder kunstmatige toevoegingen. In deze rubriek “Healthy food swap” laat ik zien hoe je met kleine veranderingen in je voeding soms een groot verschil kan maken. Wil jij minder calorieën binnenkrijgen? Of juist gezonder eten met bijvoorbeeld minder geraffineerde suikers of kunstmatige toevoegingen zoals E-nummers? Houd dan deze rubriek in de gaten!
Afhankelijk van de ingrediënten kan een pizza wel 1000 kcal leveren, ruim de helft is afkomstig van het pizzadeeg oftewel de bodem. Vervang je pizzadeeg voor een bloemkoolbodem? Afhankelijk van de exacte ingrediënten en hoeveelheden (ei, kaas, noten) in het pizzadeeg kan dit wel tot 400 kcal schelen (en je krijgt meteen meer groenten binnen!). Kies als topping groentesaus, veel groenten, mager vlees, vis, kip (of vega), en weinig kaas. Bekijk hier verschillende pizzadeeg variaties van een aantal Nederlandse en buitenlandse Foodbloggers. Eet smakelijk!
Van links naar rechts pizzadeeg van bloemkool met:
ei en kaas | ei en mozarella | ei en ui |
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
ei, chiazaad en kokosmeel | ei en amandelmeel | ei en parmezaan |
![]() |
![]() |
![]() |
Hoi Marijke,
net als jij ben ik ook een voorstander van vers voedsel, geen pakjes en zakjes en e-nummervrij. Op zoek naar een recept voor een pizzabodem van bloemkool, kwam ik op jouw blog uit. Ziet er mooi uit! Ben je er nog actief mee bezig, want dan houd ik je rubriek zeker in de gaten!
Vriendelijke groet,
Linda
in plaats van koken kun je ook de bloemkool stomen, zo spoel je alle gezonde vitamientjes niet weg en hoef je ook niet al het vocht eruit te werken