De wereld met kleine inspanningen net een klein beetje beter maken. Superinitiatieven zie ik ontstaan. Al eerder blogde Barbara over haar VeganChallenge – een maand lang geen dierlijke producten gebruiken. Gisteren eindige de Footprint Challenge in Utrecht: in 40 dagen kleinere voetafdruk. En vandaag stuitte ik op PURPR!

PURPR (PurePRoducten) Een betere boodschap

PURPR (afkorting voor PURePRoducten) is ontstaan uit het traineeship van Stichting Verbeter de Wereld, een traineeship voor mensen die hun ambitie en talenten in willen zetten voor een betere wereld. PURPR vindt dat niemand voordeel heeft aan onze huidige manier van voedsel produceren. “Producenten in de derde wereld krijgen vaak lage lonen en moeten werken in slechte werkomstandigheden. De consument wordt er ook niet beter van, omdat producten vaak van slechte kwaliteit zijn en ongezonde toevoegingen hebben”.

PURPR uitdagingPURPR wil zowel producenten als consumenten laten profiteren van producten. “Dit kunnen we bereiken als consumenten kiezen voor producten die biologisch en (als het van ver komt) fair trade zijn. Daarom dagen wij 5.000 mensen uit om 2 maanden lang 1 product te vervangen voor een puur product. Veel mensen willen wel kiezen voor een beter product, maar weten niet goed welke producten dat zijn en waar ze die kunnen vinden”. PURPR biedt daarom op hun website informatie over welke producten puur zijn, waar je ze kunt kopen en waarom deze producten beter zijn voor mens en milieu.

Ik kan me heel erg vinden in de filosofie van PURPR. Op dit moment eet ik deels biologisch (bijvoorbeeld vlees) en/of fairtrade. Gevoelsmatig zou ik eigenlijk wel vaker willen doen om minder E-nummers en bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen, en te zorgen voor een eerlijke prijs voor de boer. Raar maar waar, de kosten houden me soms tegen… Misschien moet ik ook deze uitdaging aangaan om te ontdekken hoe het eigenlijk echt zit met de kosten! Twee maanden lang één product van mijn boodschappenlijstje vervangen voor fairtrade en biologisch. I can do that! Ga jij ook de uitdaging aan?