fbpx

PURPR – Een betere boodschap

Door |2017-01-06T16:47:47+00:0010 december 2013|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Trends & Hypes|Onderwerpen: |
  • PURPR
De wereld met kleine inspanningen net een klein beetje beter maken. Superinitiatieven zie ik ontstaan. Al eerder blogde Barbara over haar VeganChallenge – een maand lang geen dierlijke producten gebruiken. Gisteren eindige de Footprint Challenge in Utrecht: in 40 dagen kleinere voetafdruk. En vandaag stuitte ik op PURPR!

PURPR (PurePRoducten) Een betere boodschap

PURPR (afkorting voor PURePRoducten) is ontstaan uit het traineeship van Stichting Verbeter de Wereld, een traineeship voor mensen die hun ambitie en talenten in willen zetten voor een betere wereld. PURPR vindt dat niemand voordeel heeft aan onze huidige manier van voedsel produceren. “Producenten in de derde wereld krijgen vaak lage lonen en moeten werken in slechte werkomstandigheden. De consument wordt er ook niet beter van, omdat producten vaak van slechte kwaliteit zijn en ongezonde toevoegingen hebben”.

PURPR uitdagingPURPR wil zowel producenten als consumenten laten profiteren van producten. “Dit kunnen we bereiken als consumenten kiezen voor producten die biologisch en (als het van ver komt) fair trade zijn. Daarom dagen wij 5.000 mensen uit om 2 maanden lang 1 product te vervangen voor een puur product. Veel mensen willen wel kiezen voor een beter product, maar weten niet goed welke producten dat zijn en waar ze die kunnen vinden”. PURPR biedt daarom op hun website informatie over welke producten puur zijn, waar je ze kunt kopen en waarom deze producten beter zijn voor mens en milieu.

Ik kan me heel erg vinden in de filosofie van PURPR. Op dit moment eet ik deels biologisch (bijvoorbeeld vlees) en/of fairtrade. Gevoelsmatig zou ik eigenlijk wel vaker willen doen om minder E-nummers en bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen, en te zorgen voor een eerlijke prijs voor de boer. Raar maar waar, de kosten houden me soms tegen… Misschien moet ik ook deze uitdaging aangaan om te ontdekken hoe het eigenlijk echt zit met de kosten! Twee maanden lang één product van mijn boodschappenlijstje vervangen voor fairtrade en biologisch. I can do that! Ga jij ook de uitdaging aan?

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?