Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Recepten die ons boek boek Eet als een expert niet hebben gehaald: #4: Nasi

Door | 2017-03-18T19:11:18+00:00 6 maart 2017|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • Eet als een expert

In ons boek ‘Eet als een expert‘ staan meer dan 150 recepten, maar vanwege ruimtegebrek (ja zo gek…) zijn er nog een paar recepten die het boek niet hebben gehaald. Een recept voor nasikruiden stond al wel in het boek, alleen de nasi ontbrak. Tijd voor een nasi recept dus! Schrik niet van de ingrediëntenlijst, die is lang, maar dit komt vooral omdat we álles ‘from scratch’ maken 🙂 

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de nasi:

  • 250gr zilvervliesrijst*
  • Olie
  • 1 teen fijngesneden knoflook
  • 1 gesneden rode ui
  • 1 fijngesneden rode peper (afhankelijk van hoe pittig je houdt, kun je de zaadlijsten wel of niet verwijderen)
  • 2 eetlepels nasikruiden (recept zie onder)
  • 1 kleine prei, in halve ringen
  • 1 kleine winterpeen, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gesneden paksoi
  • 200 gram taugé
  • 1 bosuitje, in ringetjes

Voor de omelet:

  • 6 eieren
  • Handje peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper

Voor de pindasaus:

  • 8 el pindakaas (100% pinda’s)
  • 1-2 tl sambal oelek
  • Snufje gember
  • 1 eetlepel ketjap (optioneel)
  • Flinke scheut water

Voor de nasikruiden:

  • 1 eetlepel djinten (komijnpoeder)
  • 2 theelepels kerrie
  • 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 theelepel djahe (gemberpoeder)
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma)

Bereiding

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit olie in een pan en voeg de knoflook, ui, peper en nasikruiden toe. Bak deze kort aan en voeg vervolgens de paprika, winterpeen en rijst toe. Voeg daarna beetje bij beetje de taugé en paksoi toe, tot het langzaam slinkt. Klop ondertussen 6 eieren los met een handje peterselie, komijn en peper en bak hier, in wat olie, 4 dunne omeletjes van. Doe voor de pindasaus de pindakaas, sambal, gember en water in een pannetje en laat dit warm worden. Proef even, en voeg eventueel wat ketjap toe voor extra smaak. Voeg de rijst bij de groenten en bak alles nog even aan. Serveer de omelet in een kom, schep hier de nasi op en serveer met de pindasaus en bosui.

*Kook de zilvervliesrijst bij voorkeur een dag van tevoren of in de ochtend. Koude rijst bakt beter!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gezondheidswetenschapper & (sport)diëtist

Mijn naam is Jolien Klamer en ik hou van alles dat met eten te maken heeft. In 2012 studeerde ik af als diëtist, in 2013 als sportdiëtist. Toen denkende dat een beroep als diëtist helemaal mijn ding was... Omdat ik mijn scriptie zo leuk vond om te schrijven, met SPSS te stoeien en Pubmed in te duiken startte ik op advies van een docent op de hogeschool, via de premaster, met de master Gezondheidswetenschappen. Ik hield (hou nog steeds) van leren en studeren, dus waarom niet?

Reacties

Schrijf een reactie