Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Recepten bonenspreads

Door | 2017-01-06T14:46:48+00:00 23 april 2016|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • peulvruchten
Nederland is in de ban van de boon. Na de afkondiging van 2016 als het Internationale Jaar van de Boon is de boon enorm in populariteit gestegen. Afgelopen maanden kon de peulvrucht niet alleen rekenen op veel media-aandacht maar ook in consumptie groeide de boon met maar liefst 13%. De herontdekking van de boon gaat gepaard met nieuwe recepten die alleen maar bevestigen dat de gezonde boon ook een absolute smaakmaker is. Zo ook spreads van bonen. Door hun eindeloze variatie in kleur en smaak zijn bonenspreads ideaal als broodbeleg voor ontbijt of lunch, als dip voor groenten, voor de lekkere snack-trek en op een toastje bij de borrel. Goed gezond voor de hele familie… Spread the news!

Kikkererwtenhummus met citroen

Ingrediënten:

  • 300 gram kikkererwten uit blik, pot of stazak
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • sap van ½ citroen
  • 1 theelepel sesampasta
  • 2 takjes koriander
  • peper en zout

Bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken. Houd 2 eetlepels kikkererwten apart voor de garnering. Voeg de overige kikkererwten bij de citroenrasp en het sap, de knoflook, sesampasta en de 8 eetlepels olijf- en/of zonnebloemolie. Je kunt beter niet alleen extra vierge olie gebruiken, omdat je dan een vrij bittere smaak krijgt. Pureer het mengsel in de keukenmachine of met de staafmixer tot een mooie, gladde puree. Je kunt er eventueel nog wat (olijf)olie bij doen. Maak af met zout en peper naar smaak.

Doe de hummus op een plat bord en garneer met de kikkererwten die je opzij hebt gehouden en met stukgescheurde korianderblaadjes. Je kunt er ook nog een klein beetje extra vierge olijfolie overheen sprenkelen. Heerlijk met (pita)brood en groenten.
peulvruchten

Veggie dippers

Ingrediënten

  • 150 gram kikkererwten uit blik, pot of stazak
  • 100 gram roquefort
  • 8 eetlepels volle yoghurt
  • bospeen, komkommer, radijs, rode paprika en bleekselderij, in stukjes gesneden

Bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken. Doe ze met de roquefort en de yoghurt in de keukenmachine of gebruik de staafmixer om het mengsel tot een lekkere dip te malen. Een lekkere en gezonde snack of traktatie!

peulvruchten

Tapenade van linzen

Ingrediënten:

  • 200 gram linzen uit blik, pot of stazak
  • 50 g olijventapenade
  • 50 g tapenade van zongedroogde tomaten
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el zoete rode chilisaus
  • eventueel: scheutje cognac

Bereiding:

Laat de linzen uitlekken. Doe de linzen, de tapenades, knoflook en cognac in de keukenmachine of beker een egaal mengsel fijn. Voeg naar eigen smaak chilisaus en eventueel cognac toe. Deze linzentapenade smaakt goed met knapperige papadums, Indiaas brood of een warme ciabatta. Perfect als voorgerecht of bij de borrel.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Eén reactie

  1. Sanne 15 juni 2016 at 10:30- Beantwoorden

    Heerlijk! Die kikkererwtenhummus maak ik ook vaak met biet of wortel!

Schrijf een reactie