Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Recepten – 23 x zelf broodbeleg maken

Door | 2017-01-21T09:34:23+00:00 12 oktober 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , |
  • Rcepten broodbeleg maken
Marjolein Vos schreef onlangs een blog over broodbeleg. Tijdens haar zoektocht langs de schappen van de supermarkt kwam ze erachter dat broodbeleg zonder toevoegingen zoals suiker, zout, E-nummers, en conserveringsmiddelen bijna niet te vinden is. Barbara van Eeden schreef over broodbeleg voor de allerkleinsten. Veel ouders smeren vaak smeerkaas en leverworst maar is dat wel zo’n goed idee?

calorieen in broodbelegRecepten – zelf gezond broodbeleg maken

Zelf schreef ik een keer over de calorieën in broodbeleg, met dit plaatje erbij. Veel producten zullen aanwezig zijn op de Nederlandse ontbijt en/of lunchtafels. En omdat overgewicht een groot probleem is in kun je maar beter weten hoeveel energie je broodbeleg bevat. Toch?

Nou…. Niet helemaal.Verschillende lezers merkten op dat het echt niet alleen over calorieën moet gaan, maar ook over hoe gezond het product is, en dat zelf maken echt veel beter is. Terecht, en helemaal mee eens. Maar hoe doe je dat dan? In deze blog een superverzameling (gezonde) recepten van de allerleukste Nederlandse Foodbloggers! Ps. Ook heel lekker bij de borrel op en toastje ;).

Zalmsalade

Zalmsalade

Wortel-walnoot-spread

Wortel walnoot spread

Witte-bonendip

Witte bonendip

Suikervrije-jam met chia

Suikervrije jam met chia

Rode paprika rozemarijn spread

Rode paprika- rozemarijnspread

Rode bieten hummus

Rode bieten hummus

Pittige-kerrie-kokosspread

Pittige kerrie-kokosspread

Pindakaas

Pindakaas

Pindakaas

Pindakaas

Makreelsalade

Makreelsalade

Hummus-met-wortel

Hummus met wortel

Hummus

Hummus

Hummus

Hummus

Groentespread

Groentespread

Eiersalade

Eiersalade

Champignon-pate

Champignonpaté

Bonendip

Bonendip

Baba Ganoush

Baba Ganoush

Recepten broodbeleg – Iets minder gezond, maar wel erg lekker

Sellerie salade

Sellerie salade

Hazelnootpasta

Hazelnootpasta

Bramen-siroop

Bramensiroop

Bacon-egg-salad

Bacon-egg-salad

Fetasalade

Fetaspread

Eet smakelijk!!


Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

5 Reacties

  1. Lobke 13 oktober 2014 at 2:50- Beantwoorden

    Wat ik ook vaak doe :

    Een broccoli enkele minuten koken. Afgieten en een beetje kookvocht bijhouden.
    Broccoli met een klein beetje vocht mixen (begin met een beetje, je kan altijd meer toevoegen). Kruiden naar keuze. Heel lekker op een rijstwafel met enkele blokjes feta erbij!

  2. Chris - PH2b 14 oktober 2014 at 6:55- Beantwoorden

    Lekker al die soorten homemade beleg. Eiersalade en hummus staan nog steeds op mijn lijstje, nog nooit zelf gemaakt (erg hè?!). Dat lijkt me vers zo lekker. Thanks voor de link!

  3. Judith - myfoodblog.nl 14 oktober 2014 at 8:12- Beantwoorden

    Yum! Hummus en notenpasta maak ik regelmatig. Je kunt er ook heerlijk mee variëren, ideaal 🙂

  4. Sophie 16 oktober 2014 at 8:30- Beantwoorden

    Wat een mooie collectie is het geworden Marijke! Superleuk.

  5. marloes 18 oktober 2014 at 8:23- Beantwoorden

    Super fijn deze recepten! Eindelijk een antwoord op de vraag wat doen we op de boterham. Ik zou wel graag wat meer over het bewaren willen weten. bijvoorbeeld hoe lang is het houdbaar en kan het nog bijvoorbeeld ingevroren worden?

Schrijf een reactie