Jij als mede-foodie zal ze vast wel kennen; de maaltijdboxen. Een box met meestal gezonde, biologische en/of streekproducten die wekelijks bij je thuis wordt afgeleverd. Enkele voorbeelden zijn Beebox, Rechtstreex, Streekbox en HelloFresh. Maar verschil moet er zijn, want De Krat werd als beste getest door Kassa! Ik had afgelopen week het geluk om De Krat te mogen testen en reviewen voor I am a Foodie. Oké, niet helemaal onafhankelijk dus. Maar bij deze beloof ik dat ik echt, echt, echt eerlijk zal zijn!

Een dag voordat ik de krat zou ontvangen kreeg ik een mailtje met de verwachte levertijd: vrijdag 3 oktober om 12.46 met een tijdvenster van een half uur voor en een half uur na de verwachte aankomsttijd. En jawel, om iets over 13.00 op vrijdag 3 oktober werd er inderdaad aangebeld en stond er een mannetje met een kleurrijk krat voor me.

Ik had van te voren gevraagd om het brood extra goed te verpakken, aangezien er geen kruimels van het brood op de rest van de ingrediënten mochten komen i.v.m. mijn coeliakie. En inderdaad, het brood was keurig met een extra zak ingepakt.

de Krat

Foto links: notitie dat het brood extra goed moest worden ingepakt en dat er niet gekruimeld mocht worden; foto rechts: het dubbel ingepakte brood.

Wat zat er in mijn krat?

Ik had de Niet-Vega-voor-1-persoon-krat:

 • 1 forel
 • 1 dunne prei
 • 3 doré aardappelen
 • 1 pastinaak
 • 1 rode paprika
 • 1 koolrabi
 • een zakje snijbonen
 • een bosje paarse boerenkool
 • 1 rode ui
 • 1 venkelknol
 • een stuk boeren extra belegen kaas kilo
 • 1 pak gnocchi van 500 gram
 • Vers brood van Menno 🙂

de Krat

Review De Krat – Dag 1

Ik moet eerlijk toegeven… ik was niet héél goed voorbereid op de komst van De Krat. Met andere woorden; ik had nog veel groente in huis en ik had ook de recepten (die je bij elke krat gemaild krijgt) nog niet gelezen. Voor de meeste recepten heb je namelijk toch nog iets zelf in huis nodig, zoals olijfolie extra vierge, room, citroen en knoflook. Op zich niet erg, maar je moet het wel weten :).

Ik had nog veeeeeel tomaten in huis (afgelopen week nieuwe foto’s laten maken voor mijn praktijk, en tsja… er zit een tomaat in mijn logo. Resultaat volgt later 😉 ) en ook wortelen had ik van de week per ongeluk dubbel ingekocht. Mijn vriend en zwager moesten snel iets te eten hebben en aangezien het brood vers was en wat veel was voor mijn vriend alleen (ik moet glutenvrij eten), heb ik besloten om tomaten-wortelsoep te maken en hierbij het brood met de boerenkaas uit De Krat te serveren. Ik nam mijn eigen glutenvrije broodje erbij. Snel, simpel en toch heel veel groente in de soep!

Soep maken veel werk? Welnee! Ui, prei en wortel even bakken in de soeppan, heet water erin, (half) bouillonblokje erbij, beetje risottorijst (voor het binden) erin. Tomaten in vieren snijden en erbij. Nog even laten koken, pureren en klaar!

de Krat

Maaltijd dag 1

Review De Krat – Dag 2

de Krat
Op dag 2 ging ik wel voor een recept van De Krat. Je krijgt precies te zien wat er in de krat zit, wat je zelf nog nodig hebt, en daaronder volgt het recept. Wij vervingen de paprika voor spitskool (de paprika was al als snackgroente opgegaan) en deden er nog wat courgette bij. Daarnaast kochten we er ook nog één andere witvis bij; de forel en de witvis hebben we beide eerlijk verdeeld :).

de Krat

foto links: ingrediënten uit de krat; foto rechts: het resultaat

Review De Krat – Dag 3

Op dag 3 hadden we nog een aantal producten over; de gnocchi, de venkel, de koolrabi en de paarse boerenkool. De boerenkool had ik al eerder geblancheerd en ingevroren (was een tip van De Krat!) zodat hij langer houdbaar bleef.

de Krat

foto links: gebruikte ingrediënten uit De Krat; foto rechts: de geblancheerde boerenkool.

In de mail van De Krat vond ik het volgende recept:

de Krat

Het is alleen niet helemaal geworden zoals het moest, haha. Ik had van te voren niet gelezen dat de venkel apart en koud geserveerd moest worden. Ik was de venkel al samen met allemaal andere groenten aan het roerbakken toen ik daar achter kwam. Dus uiteindelijk werd het een roerbakgerecht waarin het bosje boerenkool een beetje verdween (zonde!), maar desalniettemin was het wel heel lekker! Mijn vriend at de Gnocchi en ik at er natuurlijk glutenvrije pasta bij.

de Krat

Gnocchi met roerbak (venkel, koolrabi, paarse boerenkool, spitskool(had ik nog in huis) en een paar blokjes kip)

Conclusie

Wat mij betreft heel wat plusjes!
+ Eerlijke producten van lokale telers
+ Seizoensproducten
+ Duurzaam geteelde producten voor mens, dier en milieu
+ Over het algemeen gezonde producten (brood en pasta hadden van mij volkoren mogen zijn:) )
+ Je leert nieuwe producten kennen (koolrabi, pastinaak en paarse boerenkool stonden nog niet echt op mijn wekelijkse boodschappenlijstje…)
+ En dat voor allemaal met héél veel gemak! (hoewel… voor 10% korting kun je de krat ook ophalen in Amsterdam… Amsterdamse–studenten onder ons??)
++ Wanneer een straatgenoot door jou een proefabonnement afsluit krijg je 10 (!) euro korting op je volgende krat!

So…. Let’s  try it! (En overtuig je buurman/vrouw ook…)