Tijd voor een nieuwe review! Ik las het kleurrijke, vrolijk ogende boek van Eibertje van Halteren. Zij studeerde Voeding & Diëtetiek in Amsterdam en heeft zich daarna gespecialiseerd in de levensmiddelenindustrie. Voor dit boek zou ze 500 supermarktproducten hebben ontleed; de samenstelling, voedingswaarde & ingrediënten. Verder belooft het boek mij dat Eibertje marketingtrucs ontrafelt, handige tips geeft en helpt om keuzes te maken. Vooral om ongezonde dikmakers te vermijden. Klinkt goed, toch?

Calorieën besparen: eerste hulp bij keuzestress

Waarom dit boek? Eibertje legt uit: ‘Verpakkingen staan bol van de schreeuwende teksten en zijn vaak onduidelijk; een gezonde keuze maken is daarom best lastig. Ik leg uit waar je op moet letten en je ziet in één oogopslag welke producten je wel en welke je beter niet kunt kiezen. Met dit boek kun je eenvoudig kilo’s verliezen door slim te kiezen! Het gaat er niet om wat je niet eet, maar wat je wél eet.’

Meer inzicht en makkelijker keuzes maken is dus het doel. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben! De ondertitel luidt dat Eibertje helpt om wekelijks duizenden calorieën te besparen door slim te kiezen. Het is dus ook gericht op het verkrijgen van een slanke lijn. Dat wordt bevestigt door het onderwerp van het eerste ‘hoofdstuk’: Calorieën. Met o.a. de boodschap dat iedereen het liefst zo slank mogelijk is [Is dat zo..?], maar dat we ondanks dat toch steeds zwaarder worden. Gelukkig heeft Eibertje de oplossing: we moeten niet diëten. Nee; eet minder calorieën dan je nodig hebt, en val af! [Klinkt als een d….?] Gelukkig is tip 1 in haar boek wel dat we niet alleen bezig moeten zijn met dun worden, maar vooral met gezond worden.

Wat telt?

Naast het voorwoord staat een foto van Eibertje welke laat zien dat zij niet kiest voor de biologische Boer en land kaas, maar wel voor de Uniekaas.. Verderop in het boek blijkt dat ze nog liever kiest voor Slankie 20+. Jup, dat bespaart je volgens Eibertje 2 keer zoveel calorieën!
[Of een product wel of niet biologisch is zegt inderdaad niet direct iets over de hoeveelheid calorieën. Persoonlijk vind ik dat biologisch zeker een meerwaarde –en wat mij betreft ook de voorkeur- heeft. Eibertje is echter vooral kcal aan het tellen.]

Calorieen besparen

Helderheid

Het boek bevat handige informatie over etikettering. Bijvoorbeeld over hoe je een etiket moet lezen en hoe je je kunt weren tegen de misleiding van de producent. Wat houdt light precies in, welke E-nummers zijn er, wat zeggen de keurmerken en wat betekent GDA. Het staat er allemaal in beschreven. Handig om te weten en het helpt zeker betreft bewustwording.

Advocaat van calorieën

Eibertje geeft als tip: hoe minder ingrediënten, hoe beter. Daar ben ik het helemaal mee eens! Wat ik wel jammer vind is dat de rest van het boek vooral gericht is op de hoeveelheid calorieën. Zo kiest Eibertje voor Twenty four halvarine in plaats van roomboter. Minder calorieën, absoluut! Maar zeker meer ingrediënten! Waarom kiest ze bij voorkeur voor Paula Dr. Oetker mini als toetje en staat pure yoghurt er niet eens tussen? Waarom Duyvis borrelnootjes? De supermarkt verkoopt toch ook ongezouten noten? Eibertje is de Advocaat van Calorieën; in ieder geval in het beperken hiervan. Dit resulteert snel in behoorlijk wat light- producten. Ik mis de promotie van gezonde, pure producten. Dat gaat zoveel verder dan de hoeveelheid calorieën, koolhydraten & vetten op een verpakking!

Don’t shoot the messenger

Dit boek geeft, naast meer kennis over etikettering en marketing, inzicht in de verschillen tussen bewerkte producten en leert je calorieën te besparen. Ik zou dit boek eerder gebruiken bij uitzondering, wanneer je bijvoorbeeld de beste keuze wil maken uit de slechtste tussendoortjes. Voor mensen die weinig kennis hebben van gezonde voeding, kan dit boek ook een handige binnenkomer zijn.

Wil je echt het beste halen uit voeding? Voor je gezondheid, voor je gewicht? Ga dan geen calorieën tellen. Het gaat er inderdáád niet om wat je niet eet, maar wat je wel eet. Houd het simpel: dump die toevoegingen,  kies voor producten zonder verpakking of poespas. Maak het zelf. Experimenteer. Luister naar je lichaam. Enjoy!

Foto’s: https://www.facebook.com/eibertje.kiest

Bekijk op bol.com