De Food-abonnementen vliegen je om de oren. Misschien heb je weleens gehoord van De krat, Beebox, Streekbox of HelloFresh. Veelal zijn deze abonnementen gericht op streekproducten en/of biologische producten. De boxen, tassen en kratten worden meestal thuis afgeleverd. Lekker makkelijk want het scheelt boodschappen doen, en vaak is er ook al over nagedacht wat je moet gaan koken. Ik testte vorige week HelloFresh! Overigens op eigen initiatief, ik heb er geen box voor gekregen. Onafhankelijk dus.

Deze review heb ik al even geleden geschreven en inmiddels bestel ik de box incidenteel. Zo nu en dan bekijk ik wat er in zit, of ik het lekker vind en of ik het eiwitgehalte van de vegagerechten oké vind. 

Wat is het?

Een box met ingrediënten op maat voor drie of vijf avondmaaltijden. De box wordt thuisbezorgd, en een boekje met recepten wordt bijgeleverd. Alle gerechten zijn binnen 30 minuten te bereiden. Op de website meldt HelloFresh dat de maaltijden vers, gezond en uitgebalanceerd zijn.

Niet onbelangrijk, wat kost het?

Ik heb deze week de 5-maaltijdenbox (2 personen) voor 49 euro besteld. Dat is 4,90 pp per dag.  Mmm…goedkoper koken kan zeker, en ik moet even terugdenken aan mijn studententijd in Huize Brackstaete in Wageningen waar we vaak kookten voor elkaar, en verplicht beneden 2 euro p.p. moesten blijven :). HelloFresh stelt dat als je dezelfde boodschappen doet in de supermarkt, je ongeveer hetzelfde kwijt bent..Zou het?

HelloFresh

En hoe beviel het?

Dus ik bestelde de 5-dagen (2p) box via de website van HelloFresh. Een paar dagen later krijg ik keurig een mailtje dat mijn box maandag tussen 17:45 en 19:45 bezorgd wordt. Maandag kwam ik thuis rond een uurtje of 18:00, en stond de box al voor mijn deur! Waarschijnlijk heeft een van mijn buren de box aangenomen. De spullen voelen niet erg koud..hoe lang zou de box hier al staan?

Maar dan..wat een cadeautje! Het voelt net als een kerstpakket. Een doos vol lekkere ingrediënten! Meerdere producten die ik normaal gesproken niet erg snel zou kopen. Ik zie makreel, verse rode peper, verse gember, gnocchi, kalkoenfilet, jasmijnrijst..So far so good! Tevens vind ik een boekje met alle recepten erin. Nou dat kan niet misgaan! Toch?

Meteen maar aan de slag met een recept Spaghetti integrale met gestoomde makreel. In mijn box zit geen gestoomde makreel, maar gerookte makreel…nou dat is toch zeker niet hetzelfde! Maar evengoed lekker. De website van HelloFresh meldt dat “de recepten zijn gemaakt door voedingsexperts en voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum” Oké dat is fijn, maar wat zijn die richtlijnen dan? Ik heb ze er even bij gezocht.

Een warme maaltijd voldoet aan de categorie “bij voorkeur” als:

Verzadigd vet ≤ 10 energie% Transvet ≤ 1,0 energie% Natrium ≤ 160 mg/100 g Vezel ≥ 1,3 g/100 kilocalorieen
De spaghetti met makreel bevat  7,7 energie% verzadigd vet. Volgens mij bevat makreel geen transvet. Onbekend. Minimaal 9.8 gram dus. Het gerecht bevat 15 gram vezels.
CHECK CHECK Toegevoegd zout is zelf te doseren. CHECK

 

Groente ≥ 150 g/ portie Energie 400-700 kilocalorieen Toegevoegd suiker  ≤ 10 energie%
De paprika en champignons wegen samen 292 gram (2 personen) en dan komt er nog rucola bij. Yes! 698 kilocalorieen totaal. Het gerecht bevat geen toegevoegd suiker.
CHECK CHECK CHECK

Dit gerecht voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding, en na het volgen van de instructies in het boekje was ik inderdaad klaar binnen een half uur. Portiegrootte lijkt op mijn gebruikelijke portie, en het gerecht is lekker. Ik blader nog even verder in het boekje en bekijk de andere gerechten. Alle gerechten worden zonder pakjes en zakjes bereid en (verse) kruiden worden bijgeleverd. Sojasaus en tomatensaus zijn de fabrieksproducten die ik tegenkom.  Op de verpakking van de fles tomatensaus lees ik op de ingrediëntenlijst: tomaten & zout. Daar kan ik wel mee leven.

Gemak dient de mens

Niet alle gerechten voldoen overigens aan de criteria van het voedingscentrum. Slechts 2 van de 5 gerechten bevatten voldoende vezels. Daarnaast valt me op dat de 2 vega gerechten uit de box onvolwaardig zijn: gnocchi met spinazie en een klein beetje geraspte kaas & lasagne met aubergine, tomatensaus en tijm, ook met een beetje geraspte kaas (20 gram pp). De warme maaltijd is een belangrijke eiwitleverancier. Als de maaltijd vlees bevat levert het ons ook zo’n 50% van onze vitamine B12 behoefte, en zo’n 20% van onze ijzerbehoefte. Tuurlijk hoef je daar niet perse (dagelijks) vlees voor te eten en kun je ook met gebruik van sojaproducten, peulvruchten, eieren, noten, pitten, zaden en zuivel een heel eind komen. Of je alle voedingststoffen binnenkrijgt hangt ook samen met wat je de rest van de dag eet, maar alleen een beetje kaas vind ik in dit geval echt een beetje karig!

Maar als ik heel eerlijk ben: gemak dient de mens 🙂 En het komt weleens voor dat ik geen tijd heb om na te denken over gerechten, en om boodschappen te doen. Dit abonnement zou dus af en toe handig kunnen zijn voor mij. Voordeel is dat je van te voren de gerechten kan inzien, en ook kan beslissen je abonnement on hold te zetten.