Wellicht heb je het voorbij zien komen; de serie ‘Hoe word ik 100’, welke was te zien op de NPO. De Nederlandse arts William Cortvriendt schreef het ‘Hoe word je 100? Actieboek’ en met kok Prins van den Bergh schreef hij een bijbehorend kookboek. De boeken pleiten met name voor een onbewerkte voeding met groenten als basis. Vanuit deze visie ontstond de tv-serie. Hier werden 6 deelnemers gevolgd. Allen kampten met overgewicht en een chronische aandoening, zoals diabetes type 2 of een hoge bloeddruk. In vijf maanden tijd probeerden de deelnemers, onder begeleiding van William Cortvriendt en zijn medisch team (helaas ontbrak een diëtist!), van hun aandoeningen én hun medicatie af te komen. Hoe dit werd bewerkstelligd? Simpelweg door gezonder te eten en meer te bewegen! De resultaten waren verbluffend: naast de kilo’s namen ook medicatie en complicaties af.

Actieboek

Dit boek doorloopt verschillende facetten van voeding en leefstijl. De strekking wat betreft voeding is als volgt: eet minder koolhydraten, vooral de snelle suikers zijn een boosdoener. Kies daarentegen vaker voor (plantaardige) eiwitten, vetten en groenten. Laat bewerkte producten staan, waaronder ook halvarine en margarine. Zo schrijft de auteur dat de in de fabriek tot vetarm, vetvrij en light gemanipuleerde voedingsmiddelen juist ongezond zijn en tot vele extra doden hebben geleid. Cortvriendt beschrijft zijn mening en visie zeer stellig. Dit ondanks de discussie in Voedingsland omtrent het optimale advies betreft vetzuren en de adviezen vanuit de Gezondheidsraad waar margarine juist wel geadviseerd wordt.

Nederlandse Diabetes Federatie

Goede resultaten dus, ook voor de diabeten in het programma. Maar wat zegt de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie) eigenlijk?! Zij heeft in 2015 een nieuwe richtlijn uitgebracht. In grote lijnen rijmt dit met de adviezen in het boek. De NDF beveelt namelijk ook een mediterrane en/of een licht koolhydraatbeperkte voeding aan (1). Het mediterrane dieet bestaat met name uit vis, olijfolie, groente, fruit en onbewerkte producten. En ook de NDF richt zich op het beperken van loze suikers. In de richtlijn wordt ook genoemd dat bepaalde producten met verzadigd vet juist een gunstige uitwerking lijken te hebben op diabetes! Dit zijn de verzadigde vetzuren uit zuivelproducten, zoals volle yoghurt. Ook weer zo’n puur en onbewerkt product.

Van discussie naar balans

Het moge duidelijk zijn waarvoor wordt gepleit: een pure, onbewerkte voeding. Los van de discussies die gevoerd worden over de inhoud (zoals het hiervoor genoemde roomboter versus margarine verhaal bijvoorbeeld), zijn de adviezen wat mij betreft een goed uitgangspunt. Uiteindelijk gaat het om balans. Laten we vooral niet verzanden in de discussie of roomboter goed of slecht is. Laten we kijken naar de praktische aanpassingen gedurende de dag. Eet een boterham minder (scheelt al roomboter) en een salade met olijfolie extra. Neem in plaats van de eeuwige ontbijtkoek een hand ongezouten noten. Dip rauwkost in humus i.p.v. chips in bewerkte sausjes. Eet volle, ongezoete yoghurt i.p.v. magere vruchtenyoghurt. Balans!

Dit soort aanpassingen leiden tot grote resultaten. Ik zie het dagelijks op mijn eigen spreekuur. De diëtist is dan ook bij uitstek de juiste persoon om deze vertaalslag van literatuur en lopende discussies naar een dagelijks eetpatroon te maken!

Bron

  1. www.zorgstandaarddiabetes.nl
  2. http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2015/06/DEF-NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-2015-versie-1.3.pdf, Geraadpleegd op 10 maart 2017