Hoe word je 100?
Arts William Cortvriendt (1956) heeft gezonde en zelfstandig wonende ouders geboren in 1919 en 1920: “Ondanks dat ze zich niet altijd bewust waren van de gezondheidsaspecten van hun keuzes, is nu achteraf toch gebleken dat van bijna al hun keuzes wetenschappelijk bewezen is dat ze de gezondheid bevorderen of verlengen.” Een mooie aanleiding om dat op te schrijven. Ik ben benieuwd!
Cortvriendt is verbijsterd hoe de meest intelligente en verantwoorde mensen meer aandacht besteden aan het onderhoud van hun auto dan aan hun eigen gezondheid: “Bijna niemand zou erover piekeren hun auto te vullen met de verkeerde brandstof, maar dat is wel exact hoe de meerderheid van de mensen omgaat met hun eigen lichaam”. I coudn’t agree more!
Blauwe zones – veel mensen van 100 jaar en ouder
Het meest interessante deel vind ik het hoofdstuk over de blauwe zones. Dit zijn vijf geografische gebieden in de wereld waar het aantal mensen van 100 jaar en ouder een stuk hoger ligt dan in de rest van de wereld. Het gaat hier o.a. om Sardinië, Okinawa, Nicoya en Ikaria. De mensen die hier wonen hebben een aantal interessante gemeenschappelijke kenmerken. Met betrekking tot voeding zijn dat:
- Groente en fruit is het belangrijkste onderdeel van de maaltijd;
- Matig alcoholgebruik;
- 80% regel: eten tot het niveau is bereikt dat je nog best meer kan eten, maar dat je geen honger meer hebt;
- Geen supplementengebruik.
Andere overeenkomsten hebben te maken met o.a bewegen & sociale factoren. Dan Buettnet schreef er in 2008 ook al een boek over. In de VS heeft dat zelfs geleid tot specifieke en concrete maatregelen, zoals het stimuleren van lichaamsbeweging en het beperken van de beschikbaarheid van fastfood op scholen.
Fysiologie én wetenschappelijke onderbouwing
De overige hoofdstukken in het boek gaan o.a. over de fysiologie van lichaam en voeding. Hoe wordt de bloeddruk gereguleerd, wat is veroudering en wat gebeurt er bijvoorbeeld in het lichaam als je koolhydraten eet. Voor een deel zijn deze hoofdstukken gecombineerd met een wetenschappelijke onderbouwing. Het boek bevat bijvoorbeeld een mooi genuanceerd stuk met de laatste stand van zaken t.a.v. verzadigd vet, en een duidelijke uitleg over de glycemische index. Voor een leek best moeilijke hoofdstukken als je het mij vraagt, maar gelukkig vind je aan het einde van elk hoofdstuk een samenvatting en wat aanbevelingen voor de praktijk.
Geen hypes volgen
Je hoeft van Cortvriendt geen hypes te volgen en calorieën te tellen, maar wel verschillende dingen laten en aandacht vestigen op de samenstelling van de maaltijd. Het einde van het boek bevat een samenvattingstabel met alle verschillende onderdelen uit het boek en de negatieve of postieve invloed ervan op onze gezondheid.
Helaas bevat het boek geen echte vertaalslag naar de praktijk. Dat vind ik wel jammer, want hoe weet je als consument nou hoe je dit allemaal in de praktijk moet brengen? Maar wil jij gezond eten en leven, en ben je op zoek naar een theoretisch kader? Dan is dit jouw boek.
Geef een reactie