De media schonken er de afgelopen maanden veel aandacht aan: ligt de toekomst bij online boodschappen doen? De voordelen lijken groot. In vergelijking met supermarkten kunnen online aanbieders zoals De Krat, HelloFresh & Beebox bijvoorbeeld directer inkopen bij de boer en op die manier kosten besparen. Maar ook supermarkten komen met nieuwe online initiatieven. Denk aan de Allerhande-box van Albert Heijn en de online supermarkt Picnic. Of de consument met deze online oplossingen ook geld bespaart is maar de vraag. DistriFood berekende bijvoorbeeld dat de Allerhande-box €14 euro duurder is dan de losse ingrediënten.

Een gemakkelijke oplossing zoals een maaltijdbox zal waarschijnlijk nooit de goedkoopste oplossing zijn. Maar misschien is dat ook niet zo heel erg. Zelf betaal ik graag wat meer in de wetenschap dat al mijn boodschappen bezorgd worden en dat ik in een drukke week niet hoef na te denken over wat ik moet maken. Voor mij is het dan wel extra belangrijk dat de maaltijden die ik op deze manier aanschaf gezond zijn.

Eerder bekeek ik of de HelloFresh-box voldeed aan de Richtlijnen Goede Voeding & vandaag doe ik dat voor een relatief nog wat onbekendere (nieuwe) speler in de markt: Marley Spoon. Deze bedrijven betalen mij overigens niet voor het schrijven van deze reviews! Ik kan daar niet vaak genoeg duidelijk over zijn.

Wat (of wie) is Marley Spoon?

Marley Spoon is een Duitse start-up die nu ook de Nederlandse markt lijkt te bestormen. Ze biedt een box met ingrediënten op maat voor drie avondmaaltijden voor 2-8 personen.* De box wordt thuisbezorgd, en de recepten worden op losse A-4tjes bijgeleverd. De bereidingstijd van de gerechten die ik kreeg lag tussen de 30-40 minuten. Best lang eigenlijk 40 minuten, maar dat had vooral te maken met 25 minuten oventijd in dat gerecht.

review marley spoon

Wat maakt Marley Spoon nou anders dan andere maaltijdboxen? Het belangrijkste verschil wat mij betreft is dat je zelf kunt kiezen wat je bezorgd krijgt. Elke maandag krijg je een e-mail met receptsuggesties. Tot en met de zaterdag vóór je levering kun je aanpassingen doen en aangeven welke 3 maaltijden je graag wilt ontvangen.

Niet onbelangrijk, wat kost het?

Een box met 3 maaltijden voor 2 personen kost €39.90. Dat is €6,65 per persoon per dag. Dat vind ik best veel geld, maar misschien komt dat omdat ik al een beetje gewend ben aan de prijzen van HelloFresh? Daar bestel ik meestal een 5-maaltijdenbox voor 2 personen voor €49. Marley Spoon adverteert overigens wel met: vanaf €4.95 per portie. Hoe zit dat? Als je een box met 3 maaltijden voor 4 personen bestelt dan is het inderdaad goedkoper, en kost een maaltijd per persoon €4.95. Maar voor 2 personen bestaat de optie niet om méér dan 3 maaltijden (bijvoorbeeld voor 5 dagen i.p.v. 3) te bestellen. Voor een gezin zou Marley Spoon kostentechnisch interessant kunnen zijn. Óf je deelt je 4-persoons box met de buren / vrienden / collega’s haha. Ik vraag me trouwens meteen af of dat wel zou kunnen, of dat je dan ook verpakkingen van diverse ingrediënten door 2 moet delen….

Marley-Spoon-Abonnementen

En zijn de maaltijden van Marley Spoon dan ook gezond?

Ik heb 2 maaltijden langs de huidige Richtlijnen Goede Voeding / Voedselkeuze gelegd: Rozemarijnkippetje met Mediterrane groenten en aardappeltjes & Rijke kikkererwtensalade met sperziebonen, nectarine en couscous.

Een warme maaltijd voldoet aan de categorie “bij voorkeur” als:
Verzadigd vet ≤ 10 energie% Transvet ≤ 1,0 energie% Natrium ≤ 160 mg/100 g Vezel ≥ 1,3 g/100 kilocalorieen
Rozemarijnkip:
5,9 energie% verzadigd vet. geen transvet Onbekend minimaal 5,7 gram dus. Het gerecht bevat 10,6 gram vezels.
Kikkererwten:
3,8 energie% verzadigd vet. geen transvet Onbekend minimaal 8,6 gram dus. Het gerecht bevat 12,5 gram vezels
CHECK CHECK Toegevoegd zout is zelf te doseren. CHECK

 

Groente ≥ 150 g/ portie Energie 400-700 kilocalorieen Toegevoegd suiker  ≤ 10 energie%
Rozemarijnkip:
1 aubergine 280 g + 1 courgette 300g + 1 rode paprika 150g  + 1 tomaat 80g  + 1 ui 60 g = >400 gram pp! Yes! 440 kilocalorieen totaal. De gerechten bevatten geen toegevoegd suiker.
Kikkererwten:
300 g sperziebonen + 50 g rucola= 175 gram pp 665 kilocalorieen totaal De gerechten bevatten geen toegevoegd suiker.
CHECK CHECK CHECK

 

De gerechten worden zonder pakjes en zakjes bereid en (verse) kruiden werden bijgeleverd. De 2 gerechten die ik bekeken heb voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) dus dat is top! De vegavariant bevat peulvruchten en yoghurt en levert derhalve zo’n 30 gram eiwit, wat helemaal prima is voor een vega maaltijd. Of alle gerechten voldoen aan de RGV kan ik zo niet zien. En de consument eigenlijk ook niet. De voedingswaarde wordt namelijk niet standaard bij de recepten vermeld. Wat mij betreft een verbeterpunt. Verder vind ik de maaltijden best aan de prijs, maar voordeel is wel dat je de gerechten zelf kunt uitkiezen en dat je op elk moment je abonnement on hold kan zetten.

Bron:

  1. Trouw

*noot van Marley Spoon (B. Sluijter, country manager Nederland): “bij ons kan je ook kiezen voor 2 maaltijden in de week, en in je online account kan je gerechten toevoegen zodat je ook vaker dan 3 keer per week kan koken met 2 personen (4 of 5 maaltijden per week). Dit geeft de klant flexibiliteit in zijn haar week planning en wat goed uitkomt!”