fbpx

Review Marley Spoon

Door |2017-01-07T09:40:32+00:0027 september 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: |
 • rewiew marley spoon
De media schonken er de afgelopen maanden veel aandacht aan: ligt de toekomst bij online boodschappen doen? De voordelen lijken groot. In vergelijking met supermarkten kunnen online aanbieders zoals De Krat, HelloFresh & Beebox bijvoorbeeld directer inkopen bij de boer en op die manier kosten besparen. Maar ook supermarkten komen met nieuwe online initiatieven. Denk aan de Allerhande-box van Albert Heijn en de online supermarkt Picnic. Of de consument met deze online oplossingen ook geld bespaart is maar de vraag. DistriFood berekende bijvoorbeeld dat de Allerhande-box €14 euro duurder is dan de losse ingrediënten.

Een gemakkelijke oplossing zoals een maaltijdbox zal waarschijnlijk nooit de goedkoopste oplossing zijn. Maar misschien is dat ook niet zo heel erg. Zelf betaal ik graag wat meer in de wetenschap dat al mijn boodschappen bezorgd worden en dat ik in een drukke week niet hoef na te denken over wat ik moet maken. Voor mij is het dan wel extra belangrijk dat de maaltijden die ik op deze manier aanschaf gezond zijn.

Eerder bekeek ik of de HelloFresh-box voldeed aan de Richtlijnen Goede Voeding & vandaag doe ik dat voor een relatief nog wat onbekendere (nieuwe) speler in de markt: Marley Spoon. Deze bedrijven betalen mij overigens niet voor het schrijven van deze reviews! Ik kan daar niet vaak genoeg duidelijk over zijn.

Wat (of wie) is Marley Spoon?

Marley Spoon is een Duitse start-up die nu ook de Nederlandse markt lijkt te bestormen. Ze biedt een box met ingrediënten op maat voor drie avondmaaltijden voor 2-8 personen.* De box wordt thuisbezorgd, en de recepten worden op losse A-4tjes bijgeleverd. De bereidingstijd van de gerechten die ik kreeg lag tussen de 30-40 minuten. Best lang eigenlijk 40 minuten, maar dat had vooral te maken met 25 minuten oventijd in dat gerecht.

review marley spoon

Wat maakt Marley Spoon nou anders dan andere maaltijdboxen? Het belangrijkste verschil wat mij betreft is dat je zelf kunt kiezen wat je bezorgd krijgt. Elke maandag krijg je een e-mail met receptsuggesties. Tot en met de zaterdag vóór je levering kun je aanpassingen doen en aangeven welke 3 maaltijden je graag wilt ontvangen.

Niet onbelangrijk, wat kost het?

Een box met 3 maaltijden voor 2 personen kost €39.90. Dat is €6,65 per persoon per dag. Dat vind ik best veel geld, maar misschien komt dat omdat ik al een beetje gewend ben aan de prijzen van HelloFresh? Daar bestel ik meestal een 5-maaltijdenbox voor 2 personen voor €49. Marley Spoon adverteert overigens wel met: vanaf €4.95 per portie. Hoe zit dat? Als je een box met 3 maaltijden voor 4 personen bestelt dan is het inderdaad goedkoper, en kost een maaltijd per persoon €4.95. Maar voor 2 personen bestaat de optie niet om méér dan 3 maaltijden (bijvoorbeeld voor 5 dagen i.p.v. 3) te bestellen. Voor een gezin zou Marley Spoon kostentechnisch interessant kunnen zijn. Óf je deelt je 4-persoons box met de buren / vrienden / collega’s haha. Ik vraag me trouwens meteen af of dat wel zou kunnen, of dat je dan ook verpakkingen van diverse ingrediënten door 2 moet delen….

Marley-Spoon-Abonnementen

En zijn de maaltijden van Marley Spoon dan ook gezond?

Ik heb 2 maaltijden langs de huidige Richtlijnen Goede Voeding / Voedselkeuze gelegd: Rozemarijnkippetje met Mediterrane groenten en aardappeltjes & Rijke kikkererwtensalade met sperziebonen, nectarine en couscous.

Een warme maaltijd voldoet aan de categorie “bij voorkeur” als:
Verzadigd vet ≤ 10 energie% Transvet ≤ 1,0 energie% Natrium ≤ 160 mg/100 g Vezel ≥ 1,3 g/100 kilocalorieen
Rozemarijnkip:
5,9 energie% verzadigd vet. geen transvet Onbekend minimaal 5,7 gram dus. Het gerecht bevat 10,6 gram vezels.
Kikkererwten:
3,8 energie% verzadigd vet. geen transvet Onbekend minimaal 8,6 gram dus. Het gerecht bevat 12,5 gram vezels
CHECK CHECK Toegevoegd zout is zelf te doseren. CHECK

 

Groente ≥ 150 g/ portie Energie 400-700 kilocalorieen Toegevoegd suiker  ≤ 10 energie%
Rozemarijnkip:
1 aubergine 280 g + 1 courgette 300g + 1 rode paprika 150g  + 1 tomaat 80g  + 1 ui 60 g = >400 gram pp! Yes! 440 kilocalorieen totaal. De gerechten bevatten geen toegevoegd suiker.
Kikkererwten:
300 g sperziebonen + 50 g rucola= 175 gram pp 665 kilocalorieen totaal De gerechten bevatten geen toegevoegd suiker.
CHECK CHECK CHECK

 

De gerechten worden zonder pakjes en zakjes bereid en (verse) kruiden werden bijgeleverd. De 2 gerechten die ik bekeken heb voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) dus dat is top! De vegavariant bevat peulvruchten en yoghurt en levert derhalve zo’n 30 gram eiwit, wat helemaal prima is voor een vega maaltijd. Of alle gerechten voldoen aan de RGV kan ik zo niet zien. En de consument eigenlijk ook niet. De voedingswaarde wordt namelijk niet standaard bij de recepten vermeld. Wat mij betreft een verbeterpunt. Verder vind ik de maaltijden best aan de prijs, maar voordeel is wel dat je de gerechten zelf kunt uitkiezen en dat je op elk moment je abonnement on hold kan zetten.

Bron:

 1. Trouw

*noot van Marley Spoon (B. Sluijter, country manager Nederland): “bij ons kan je ook kiezen voor 2 maaltijden in de week, en in je online account kan je gerechten toevoegen zodat je ook vaker dan 3 keer per week kan koken met 2 personen (4 of 5 maaltijden per week). Dit geeft de klant flexibiliteit in zijn haar week planning en wat goed uitkomt!”

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

6 Comments

 1. Tom 1 maart 2016 at 2:01 - Beantwoorden

  TOPKWALITEIT!! TOPSERVICE!!! ELke week 7 nieuwe gerechten en vooral snel en gemakkelijk te maken! Heel flexibel met leveringsplaatsen en het belangrijkste, SUPERVOORDELIG in vergelijking met inkopen doen in de supermarkt. Voorheen was mijn voedstel in de voorraadkast stof aan het verzamelen en nu niet, want ik heb niks overbodig meer in de voorraadkast staan! BESLIST EEN AANRADER!!!

 2. Sylvia 13 april 2017 at 4:56 - Beantwoorden

  Tom sorry maar jij moet bij Marley Spoon werken willen jij zo een reactie kunnen plaatsen. Wij hebben het nu maar liefst 3 weken geprobeerd. We gaan zeker niet over 1 nacht ijs haha. En wat is onze mening???

  Goede levering!! Prijs is redelijk!!! Alleen de smaak is echt VER onder de maat. Het smaakt of veel te veel naar citroen, en nergens naar. Dit zijn ongelogen de 3 ergste weken van mijn leven geweest als het om eten gaat. En natuurlijk smaken verschillen, maar ik kan het echt niet geloven dat meer als 20% van de mensen die dit bestellen er lyrisch over zijn. Dat bestaat echt niet.

  Bah bah bah.

  Oja dus helaas ECHT GEEN AANRADER!!!

 3. Meisje 20 april 2017 at 9:20 - Beantwoorden

  Ik werk niet bij MS, maar wij zijn echt heel enthousiast. Zijn nu al een paar maanden “lid”. Voor 2 gerechten per week. Wij hebben nu 1 gerecht gehad wat we niet zo vonden… Alle overige gerechten waren zeer smakelijk!!
  Erg prettig dat je zelf kan kiezen wat je wilt eten. Goede nette levering.

  Gerechten zijn niet moeilijk maar wel leuk om te bereiden, allemaal heerlijke vesre ingredienten!
  Kan het mensen echt aanraden!

 4. Marcus 15 augustus 2017 at 5:54 - Beantwoorden

  Geloof me, ik werk niet bij Marley maar mijn vrouw en ik hebben nu 2 gerechten geprobeerd (vandaag wordt nr 3) en wij waren aangenaam verrast door de kwaliteit en bovenal de heerlijke smaak. Ik weet niet wat je verkeerd doet als je bah bah bah zegt. Vergeten zout en peper toe te voegen misschien. Tsja… dan zit er weinig smaak aan natuurlijk. Wij vinden Marley Spoon top ! (Nee ik word hier niet voor betaald)

 5. tim sijtsma 29 januari 2018 at 9:10 - Beantwoorden

  Vandaag 3 gerechten ontvangen, waarvan slechts 1 die we gekozen hadden. Telefonisch contact met Marley spoon, zegt ons dat het onze fout is omdat we van 2 naar 4 personen hebben aangepast veranderen onze gerechten automatisch. Nergens een melding van gekregen. antwoord marley spoon: schuld van de klant!!! No more spoon for me!!

 6. MZ 8 januari 2019 at 7:00 - Beantwoorden

  Het zijn oplichters!!! Echt nooit bestellen bij Marley Spoon.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?